Baltské more vydalo výskumníkom legendárnu Enigmu z druhej svetovej vojny
05 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Potápači našli v Baltskom mori vojnový šifrovací stroj Enigma. Nález vzbudil v kruhoch historikov veľké nadšenie.


Nemeckí potápači našli na dne Baltského mora vojnový šifrovací stroj Enigma, ktorý asi pochádza z niektorej z nacistických bojových ponoriek. Informovala o tom agentúra DPA. Správu prevzala ČTK a portál lidovky.cz. Vzácny stroj objavila náhodou posádka lode Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorá v pobrežných vodách mapovala odhodené rybárske siete, predstavujúce obrovské riziko pre morské živočíchy.


"Jeden kolega sa vynoril a hovoril: leží tam sieť, ale je v nej iba nejaký starý písací stroj," povedal podmorský archeológ Florian Huber, ktorý sa na novembrovej plavbe WWF v zátoke Gelting tiež zúčastnil. Huber okamžite zbystril, že nejde o písací stroj, ale o šifrovací prístroj. "Kto by predsa vyhadzoval písací stroj na šírom mori?"

O dva týždne neskôr sa na miesto nálezu vrátili špecializovaní potápači z Kielu, aby stroj vyzdvihli. Istotu o tom, že ide práve o Enigmu, získali až na palube. "Vedeli sme, že niečo také sa podarí len raz za život," opísal ich nadšenie Huber.

Pred 100 rokmi začala história československej koruny
Aj keď sa na Slovensku od roku 2009 používa euro, celé desaťročia sa na jeho území platilo Korunou československou. V pondelok 25. februára uplynie 100 rokov, odkedy sa začala rodiť spoločná mena Čechov a Slovákov. Čítať ďalej
24 | 02 | 2019 | TASR


Nacistická armáda počas druhej svetovej vojny používala systém Enigma na šifrovanie tajných depeší. Princípom Enigmy sú kolesá, ktoré sa voči sebe rôzne otáčajú, a tým ukazujú, aké dvojica písmen si budú navzájom zodpovedať.

Zložitý systém sa podarilo prelomiť britskej rozviedke, ktorá kvôli tomu zriadila špecializovaný tím pod vedením matematika a logika Alana Turinga. Spojenci potom na konci vojny využili strategickú výhodu, že nacisti o odhalení Enigmy nevedeli. Znalosť nemeckej komunikácie významne pomohla napríklad počas vojny o Atlantik alebo pri príprave vylodenia v Normandii. O prelomení kódu Enigma bol natočený film Kód Enigmy (2014) s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe, ktorý získal Oscara za scenár.

Šifrovací stroj je vzácnym nálezom, je v dobrom technickom stave a poputuje do zbierok archeologického múzea v zámku Gottorf v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Vedci sú presvedčení, že Enigma asi pochádza z niektorej z nemeckých ponoriek, ktoré boli koncom vojny úmyselne potopené neďaleko zátoky Gelting. Počas operácie Dúha (Regenbogen) dostali posádky rozkazom potopiť plavidlá ešte pred nemeckou kapituláciou. Na dne Baltského mora skončili desiatky plavidiel.

Operácia CIA "Mockingbird". Temná história slobody tlače v USA
Valentin Katasonov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič