Advokár Sokol: Na zásah voči Haščákovi stačili dvaja chlapi z kriminálky
05 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zadržanie a neskôr uvalenie väzby na finančníka Jaroslava Haščáka mnohých zaskočilo a prekvapilo zároveň. Každý zrejme hľadal dôvody, prečo ho vzali kukláči až teraz, a tiež prečo ho sudkyňa napokon poslala do vyšetrovacej kolúznej väzby.


 Pochybnosti o dôvode zadržania a aj väzby má i renomovaný advokát a bývalý český minister vnútra Tomáš Sokol. Zásah kukláčov v sídle finančnej skupiny Penta v bratislavskom Digital Parku bol ďalší zo série akcií, pri ktorých sa zatýkali predtým nedotknuteľní ľudia. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku napokon sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla o väzobnom stíhaní nielen Jaroslava Haščáka, ale aj bývalej agentky SIS Dany Arpášovej, informuje portál 1.pluska.sk.
Zásah takého množstva kukláčov bol už nad rámec

Zásah, po ktorom skončil Jaroslav Haščák na polícii, sa mal podľa všetkého týkať kauzy Gorila. Podľa vyšetrovateľov mal spolumajiteľ finančnej skupiny zobchodovať nahrávku Gorily s exšéfom kontrarozviedky SIS Ľubomírom Arpášom, manželom Dany Arpášovej. Pre portál aktuality.sk však túto možnosť spochybnil sám riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. „Čo sa týka predaja tej nahrávky, podľa toho, ako som oboznámený s prebiehajúcimi procesmi pri odpočúvaní, tak si vôbec nie som istý, že Arpáš mal prístup k zvukovému záznamu Gorila,“ prezradil v rozhovore, v ktorom dodal, že to tvrdí nielen Haščák, ale aj on sám.

K zásahu kukláčov sa vyjadril aj renomovaný český advokát Tomáš Sokol.Jedna vec je uskutočnenie a forma zásahu, kde, podľa mňa, došlo k zneužitiu zásahovej jednotky. Samozrejme, my nevieme, aké operatívne poznatky mala polícia, ale domnievam sa, že zásah takouto mocou je adekvátny v prípadoch, keď sa dá očakávať minimálne útek, alebo ešte pravdepodobnejšie obrana, a to aktívna. Ak tam takéto niečo nie je, v tej chvíli tvrdím, že stačili dvaja chlapi z kriminálky, ktorí ukážu odznak a dotyčný s nimi pôjde. Všetko ostatné je trochu nad rámec,“ myslí si Tomáš Sokol.

Jaroslav Haščák sa vzdal všetkých funkcií v Pente!
Včerajšia policajná akcia v sídle finančnej skupiny Penta skončila aj zadržaním jedného z jej spolumajiteľov, ktorý dnes vyvodil voči sebe závery. Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Taká zásahová akcia by mala byť silne odôvodnená

Podľa uznávaného právnika niektorí české policajti vravia, že je to preto, aby sa dotyčný zľakol. „Ono to funguje veľmi silne na psychiku. Keď na vás naskáču a kričia polícia, polícia, ruky dozadu, tak to je dosť silný zážitok. Netvrdím, že je to tak vždy a už vôbec si netrúfam povedať, že to tak bolo u vás. Takáto zásahová akcia by musela byť veľmi silne odôvodnená, inak mi to pripadá vždy trochu neadekvátne,“ pridáva bývalý český minister vnútra, ktorý sa vyjadril aj ku kolúznej väzbe Haščáka.

„To, či po 14 rokoch hrozí ešte nebezpečenstvo kolúzie, teda ovplyvňovanie svedkov, to môže byť individuálne. Áno, môže sa objaviť nová kauza, ktorá 14 rokov bola skrytá a náhle sa objavila a reálne tam môže hroziť kolúzia, ale to už je na vyhodnotení situácie. Ak je toto kauza, o ktorej sa už roky hovorí, a ak tam nedošlo k novému dianiu či objavila sa nová dôležitá skutočnosť, tak vtedy je možný dôvod vziať niekoho do kolúznej väzby, no ak ide len o to, že teraz sa dopracovali k záveru o možnej trestnosti správania, tak to sa mi zdá zbytočné,“ skonštatoval Sokol.

Kolúzna väzba by mala skončiť vypočutím všetkých osôb, ktoré by sa mohli ovplyvniť a končí sa vypočutím posledného svedka. „Áno, pretože to má vplyv na to, či má kolúzna väzba pokračovať ďalej. Takže ak napríklad potrebujú vypočuť piatich svedkov, vo chvíli, keď ich vypočujú, tak kolúzna väzba padá. Takže by to malo byť uvedené, spočítané, koho a koľko ľudí potrebujú vypočuť. Aby to bolo nejako vymedzené a nie aby mohol potenciálne ovplyvňovať hypotetických a neexistujúcich svedkov,“ dodáva na záver podľa portálu 1.pluska.sk skúsený český advokát.

Penta hovorí, že sa bude brániť. Podľa SaS ukáže možno Haščák na Fica
Razia v sídle finančnej skupiny Penta, ale hlavne zadržanie jedného z jej majiteľov prekvapilo najmä tých Slovákov, ktorí neverili, že niekedy dôjde aj na tohto finančníka, ktorý bol spájaný nielen s Marianom Kočnerom, ale predovšetkým s kauzou... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.