Navaľnyj požaduje sankcie voči ruským „oligarchom“
04 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Alexej Navaľnyj vyzval EÚ, aby uvalila sankcie na ruských „oligarchov“, ktorí sú údajne napojení na Kremeľ, informuje portál RT.


Navaľnyj priamo uviedol, že ide o uzbecko-ruského magnáta Alishera Usmanova a izraelsko-ruského miliardára Romana Abramoviča. Obaja muži položili základy pre svoje bohatstvo počas éry Borisa Jeľcina, keď západné vlády podporovali privatizáciu v Rusku a integráciu krajiny do globálneho kapitalistického systému.

Spomenutý bol aj fínsko-ruský magnát Boris Rotenberg, ktorý sa dostal do povedomia po tom, čo Jeľcina nahradil prezident Vladimir Putin.

Protikorupčný bojovník hovoril s členmi Výboru pre zahraničné veci EÚ počas „výmeny názorov s predstaviteľmi ruskej politickej opozície“. Napriek názvu stretnutia neboli na virtuálnej diskusii prítomní žiadni členovia najväčších ruských opozičných strán - nacionalistická LDPR, komunistická KPRF alebo ľavicová strana Spravodlivé Rusko. Namiesto toho diskutovali iba prozápadné osobnosti s takmer jednotne podobnými liberálnymi názormi.

Belgicko utratilo 151 000 kurčiat po prepuknutí vtáčej chrípky na farme neďaleko francúzskych hraníc
Belgická kuracia farma v piatok informovala o novom prepuknutí vysoko infekčnej vtáčej chrípky H5N5 v Európe, varovala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE). Ako preventívne opatrenie bolo utratených až 151 000 kurčiat, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Napriek Navaľného tvrdeniam Kremeľ opakovane tvrdil, že v Rusku už nie sú „oligarchovia“, pričom hovorca prezidenta Dmitrij Peskov ich označil za „predstaviteľov veľkého biznisu“. Samotný prezident tiež zopakoval toto vyhlásenie s tým, že v modernom Rusku žiadne „veľké spoločnosti nedostávajú prednostné zaobchádzanie z dôvodu, že sú napojené na úrady“.

Kremeľ medzitým opakovane požadoval, aby bohatí Rusi priniesli domov peniaze, ktoré sa predtým presunuli do zahraničia, a stanovil priaznivé daňové pravidlá na prilákanie tohto kapitálu.

OPEC+ pravdepodobne zachová zníženú produkciu ropy
Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojenci na čele s Ruskom, ktorí sú známi ako OPEC+, pravdepodobne zachovajú zníženú produkciu ropy kvôli obavám z dopytu, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár