Čo spája Turecko a Izrael na Kaukaze (Vladimír Prochvatilov)
04 | 12 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


... keď Erdogan hovorí: „Jeruzalem je náš“ a Izraelčania mlčia


Účasť Turecka v karabašskej vojne (september až november 2020) je zrejmá, v úzadí však zostáva možno ešte serioznejšie zapojenie Izraela do tohto konfliktu.

Vojensko-technická spolupráca medzi Izraelom a Azerbajdžanom umožnila Baku, aby nanovo vybavil azerbajdžanskú armádu pokročilými modelmi zbraní a vojenskej techniky. Za posledných päť rokov poskytol Izrael   Azerbajdžanu 43% dodávok zbraní (pre porovnanie: Turecko - 2,8%). Počas návštevy izraelského predsedu vlády Netanjahua v Baku v decembri 2016 strany  podpísali  dohodu o spolupráci v oblasti bezpečnosti. Dohodlo sa, že skúsení dôstojníci Mossadu (izraelská tajná služba) zostanú v Baku. Od tohto okamihu dodávky izraelských zbraní a vojenského materiálu do Azerbajdžanu nabrali na obrátkach. Izraelský vojenský analytik David Sharp v článku ‘’Karabach sváru"  napísal, že aj keď sú „vzťahy medzi Jeruzalemom a Baku zahalené závojom pomerne hlbokého tajomstva; je známe, že Azerbajdžan je jedným z najväčších odberateľov izraelských zbraní“.

Prvé miesto medzi izraelskými vojenskými dodávkami do Azerbajdžanu obsadili bezpilotné prieskumné lietadlá (UAV). Po dobu 12 rokov (2008 - 2020) boli azerbajdžanské ozbrojené sily plne vybavené izraelskými bezpilotnými prostriedkami vrátane prieskumných lietadiel a len v posledných mesiacoch došlo k miernej zmene: Azerbajdžan začal dostávať z Turecka bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2 a útočné multikoptéry STM Kargu.

ŠKANDÁL! Azerbajdžan pravdepodobne použil v Náhornom Karabachu zakázaný biely fosfor!
Azerbajdžanské sily údajne použili zápalné zbrane proti Arménom v Karabachu. Zranenia ťažko popálených vojakov ošetrených v Jerevane sú podľa francúzskeho lekára typické pre účinky bieleho fosforu, informuje portál L'Obs. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Známy škandál z roku 2017 sa spája s dodávkami prieskumných dronov Orbiter 1K do Azerbajdžanu. Ako  napísal  izraelský denník „Maariv Hashavua“ pri demonštrácii týchto zariadení v Azerbajdžane požadovali od operátorov, aby zaútočili na arménske ciele. Tí to odmietli a to aj napriek nátlaku vedenia. Zariadenia vtedy údajne spustili vedúci izraelskej delegácie, ale pre nedostatok praktických skúseností cieľ nezasiahli.



Azerbajdžanská armáda je vyzbrojená izraelskými útočnými puškami ‘’Tavor’’ TAR-2, samopalmi Uzi, ľahkými guľometmi Negev, protitankovými systémami Spike a LAHAT, operačno-taktickými raketovými systémami LORA, raketometmi Lynx, 155 mm kolesovými samohybnými delami ATMOS-2000, 120 mm samohybnými mínometmi Cardom, 120 mm samohybnými mínometmi Spear Mk2 - 47. Azerbajdžan kúpil od Izraela niekoľko radarov, systémov PVO „Barak-8“, pohraničných člnov a korviet. Izraelská spoločnosť Elbit zmodernizovala azerbajdžanské tanky T-72 a T-55 ruskej výroby, ako aj pásové bojové vozidlá BMP-2. Spolupráca má teda široký rozsah a neobmedzuje sa iba na vyššie uvedené zariadenia.

Podľa zástupcu riaditeľa ruského Centra pre analýzu stratégií a technológií Konštantína Makienka, operácia v Náhornom Karabachu ‘’nebola plánovaná ani Azerbajdžancami a dokonca ani Turkami, ale dobrými priateľmi arménskych ľudí, Izraelčanmi, ktorí sledujú nielen komerčné, ale aj geopolitické ciele’’. Podľa Makienka, Tel Aviv už dlho sníval o tom, že ‘’použije azerbajdžanské územie na uskutočnenie svojich vlastných prieskumných a diverzných operácii proti Iránu’’.

Azerbajdžanský prezident hovorí Arménsku, že by sa malo poďakovať Putinovi za záchranu jeho krajiny
Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vyzval arménskeho predsedu vlády Nikol Pashinyana, aby sa poďakoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za záchranu jeho krajiny. Podľa Alijeva Putin zachránil Arménsko, ktoré „stopercentne závisí na... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár


‘’Akcie azerbajdžanských jednotiek v Náhornom Karabachu sa uskutočňovali podľa klasických útočných pravidiel: odpútavacie útoky na širokom fronte a hlavný úder južným smerom, ktorý zavčasu odhalili slabé miesta karabašskej obrany. Ani v Sýrii, ani v Líbyi turecká armáda nevykonávala operácie takej zložitosti s tak dobrou interakciou všetkých zložiek armády’’.

Londýnsky spravodajský portál Middle East Eye uvádza, že počas bojov v Náhornom Karabachu Izrael zvýšil svoju vojenskú pomoc Azerbajdžanu: „Najmenej štyri lietadlá Il-76 patriace azerbajdžanskej nákladnej leteckej spoločnosti Silk Way, ktorá poskytuje svoje služby Ministerstvu obrany Baku, pristáli a vzlietli z izraelskej vojenskej základne Ovda v južnom Izraeli... Niektoré z týchto lietadiel lietali v poslednej dobe z Baku do Ankary a Istanbulu a späť.

MOSSAD  vytvoril v Azerbajdžane sledovaciu stanicu, ktorá slúži ako „oči, uši a vstupný priestor“ na monitorovanie Iránu. Napokon, Izrael je hlavným odberateľom azerbajdžanskej ropy.

Spojenectvo Turecka a Izraela v karabašskej vojne vyzerá popri tom všetkom akosi čudne. Erdogan, vystupujúc 1. októbra v tureckom parlamente  vo svojom prejave uviedol, že Jeruzalem patrí Turecku („toto je naše mesto, toto je mesto, ktoré nám bolo odobraté“) . Zo strany tureckého prezidenta to bol demonštratívny prejav nového otomanizmu: Osmanská ríša, ktorá sa na konci 16. storočia rozprestierala na území dlhom 7 tisíc kilometrov z východu na západ a 5 tisíc kilometrov zo severu na juh, skutočne vládla Jeruzalemu v rokoch 1516 až 1917. Erdogan si spomenul na „svoj Jeruzalem“ v prvých dňoch karabašskej vojny a Izrael vyhlásenie „sultána“ prehltol a odmietol ho komentovať.

Putin zasahuje! Ministri zahraničných veci Azerbajdžanu a Arménska sú na ceste do Moskvy
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že diplomati Arménska a Azerbajdžanu boli pozvaní na piatkové mierové rozhovory v Moskve, aby bolo možné v spornom Náhornom Karabachu uzavrieť „humanitárne“ prímerie, píše rt.com Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Mário Martinka


„Tolerancia“ izraelských Židov k slovám moslimského Turka prezrádza mnohé. Tieto zvláštnosti bude potrebné ešte rozanalyzovať. V každom prípade Mossad a izraelská vojenská spravodajská služba Aman dnes udržiavajú úzke vzťahy s tureckou spravodajskou službou MIT a tureckou armádou. Obe pracujú ruka v ruke v Sýrii, Mossad niekedy pomáha Turecku v boji proti Kurdom.

Zaznievali tvrdenia, že spojivkom turecko-izraelských vzťahov sú záujmy Británie na Kaukaze. Tak či onak, nasledujúci deň, potom ako 10. novembra prezidenti Ruska, Azerbajdžanu a predseda vlády Arménska podpísali vyhlásenie o úplnom zastavení bojov v Náhornom Karabachu, do Ankary urýchlene pricestoval osobný priateľ Erdogana a nový (od júla 2020) šéf britskej spravodajskej služby MI6 Richard Moore. Vraj, len záujmy Británie sú nemenné?


Autor Vladimír Prochvatilov je expert Vojenskej akadémie vied RF

Čo je za presunom sýrskych militantov do Azerbajdžanu? (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Iveta Machová