Premiér berie školstvo do vlastných rúk. Držme si klobúky. (Petra Demková)
03 | 12 | 2020 I Petra Demková

S plánom ministra B. Gröhlinga nebol Igor Matovič spokojný preto, lebo minister školstva odmieta porušovať ľudské práva detí, rodičov a učiteľov; a ústavu. Je si vedomý právneho problému, ktorý by vylučovaním netestovaných z edukácie, mohlo priniesť. Premiér nie. 


Igor Matovič sa rozhodol, že testovanie na školách bude povinné. Už niekoľko dní to jasne vyplýva z rétoriky premiéra a ministra zdravotníctva, Mareka Krajčího. Jasne to vyplynulo aj z tlačovky, ktorá sa konala po utorkovom zasadnutí krízového štábu. Ten sedel k plánu ministra Gröhlinga, ako otvoriť školy. Napriek tomu, že premiér na tomto rokovaní prítomný nebol, vyhral opäť raz jeho názor. Igor Matovič sa prezieravo rokovania v utorok osobne nezúčastnil. Myslel si, že verejnosť tak neuvidí, že krízový štáb je len jeho figovým listom na jeho rozhodnutiach.

Podľa Blahu sa Matovič dopúšťa sabotáže a za to mu hrozí doživotie
Tu už končí všetka sranda. Poslankyňa SaS Cigániková tvrdí, že premiér Igor Matovič podmienil otvorenie škôl pre deti tým, že sa mu predseda SaS Sulík ospravedlní, píše poslanec Blaha. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


S plánom ministra Branislava Gröhlinga nebol Igor Matovič spokojný preto, lebo minister školstva odmieta porušovať ľudské práva detí, učiteľov a rodičov, odmieta porušovať ústavu a uvedomuje si právny problém, ktorý by vylučovaním netestovaných z edukácie, mohol priniesť.

Avšak už deň po, teda v stredu, sa ukázalo, prečo bolo také dôležité plán ministra školstva odsúdiť. Premiér zobral problematiku zatvorených škôl do vlastných rúk a vyhlásil, že ukáže, ako sa to dá. Áno, dá sa to tak, že sa porušia medzinárodné dohovory, ústava a ľudské práva. S takýmto riešením, by samozrejme, dokázali prísť aj iní, avšak tí si na rozdiel od premiéra uvedomujú možný dosah takýchto rozhodnutí. Premiér si plán postupu proti ministrovi školstva premyslel určite dopredu a nadobudol dojem, že ak pôjde všetko ako po masle, v stredu zabije tri muchy jednou ranou. Verejne znemožní Gröhlinga ako pomstu SaS a Sulíkovi, ukáže sa ako šikovný manažér a ešte aj docieli svojho. To, že jeho vlastné deti budú môcť skôr ako všetci ostatní chodiť do školy, je už len príjemný bonus. Premiér je asi ešte aj dnes presvedčený, že mu plán vyšiel.

Koniec koncov, nebolo by to prvýkrát, čo sa Igor Matovič, odkedy je pri moci, rozhodol porušovať ústavu, zákony, ľudské práva a medzinárodné dohovory. Uvidíme, ako to dopadne. A časom uvidíme aj, ako to dopadne, keď budú na slovenských súdoch vedené stovky či tisíce konaní proti školám, Igorovi Matovičovi a štátu a keď budú vedené stovky konaní proti Slovenskej republike na Európskom súde pre ľudské práva.

Cigániková: premiérovo správanie sa k partnerom a občanom je mimoriadne zákerné
03 | 12 | 2020 | sefredaktor