Na obzore je liek na Alzheimerovu chorobu
02 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Nový experimentálny liek zmiatol vedcov po tom, čo zdanlivo cez noc zvrátil kognitívny pokles súvisiaci s vekom. Výskum má ďalekosiahle dôsledky pre množstvo spôsobov liečby degeneratívnych chorôb, informuje portál RT.




Nová štúdia testovala účinnosť lieku zvaného ISRIB pri zvrátení vekom podmieneného poklesu pamäti a duševnej flexibility u myší. Tím vedcov z Kalifornskej univerzity v San Franciscu (UCSF) zistil prekvapivé výsledky.

Podľa výskumníčky Susanny Rosiovej výskum naznačuje, že kognitívne straty súvisiace s vekom môžu byť spôsobené skôr akousi reverzibilnou fyziologickou „blokádou“, než „trvalou degradáciou“.

Zdá sa, že kognitívne kapacity nie sú nenávratne stratené, ale boli blokované a nečinné v dôsledku mechanizmu známeho ako integrovaná stresová reakcia (ISR). Toto blokovanie je spustené „začarovaným cyklom bunkového stresu“, tvrdí Peter Walter, profesor na Katedre biochémie a biofyziky UCSF.

Vedci našli návod na elixír mladosti
02 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Predchádzajúce štúdie na myšiach zahŕňajúce ISRIB zistili, že aj krátke ošetrenie liekom môže takmer cez noc obnoviť normálnu funkciu mozgu po traumatickom poranení mozgu.

Vedci považujú traumatické poranenia mozgu za analogické s akcelerovaným kognitívnym poklesom súvisiacim s vekom. Preto chceli drogu otestovať aj v tejto sfére reštartovaním mechanizmov na produkciu bielkovín v bunkách.

Nežiaduca stresová reakcia sa môže typicky spustiť v reakcii na nepravidelnosti v produkcii proteínov v bunke, čo môže naznačovať vírusovú infekciu alebo prítomnosť rakoviny. Preventívne spomaľuje mechanizmy syntézy proteínov bunky, ale ak zostane zapnutá príliš dlho, môže vážne poškodiť funkciu buniek s drastickými následkami pre kognitívne funkcie.

Británia ako prvá krajina na svete schválila vakcínu od Pfizeru
Spojené kráľovstvo ako prvá krajina na svete oficiálne schválila očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na všeobecné použitie. Očkovať ňou začnú už na budúci týždeň. V stredu ráno o tom informoval portál britskej... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr


"Videli sme, ako ISRIB obnovuje poznanie u zvierat s traumatickým poranením mozgu, ktoré je v mnohých ohľadoch ako zrýchlená verzia kognitívneho poklesu súvisiaceho s vekom," uviedla Rosi. "Môže sa to zdať ako bláznivý nápad, ale otázka, či môže liek zvrátiť príznaky starnutia samotného, ​​bol len logickým ďalším krokom."

V novej štúdii vedci trénovali myši, aby unikli z bludiska nájdením skrytej platformy, čo je náročná úloha vyžadujúca veľa spomienok, čo je pre staršie myši zvyčajne náročné. Staršie zvieratá, ktoré dostávali malé denné dávky ISRIB počas trojdňového tréningu, mali rovnako dobré výsledky ako ich mladší náprotivky a boli oveľa lepšie ako ich rovesníci, ktorí liečbu nedostali.

O týždne neskôr trénovali tie isté myši, aby unikli z bludiska, ktorého východ sa dennodenne menil a vyžadoval si viac nepretržitej a adaptívnej mentálnej flexibility.  Výsledky odzrkadľovali predchádzajúci experiment, keď sa liečené staršie myši dali porovnať s mladšími náprotivkami a prekonali neošetrené staršie myši.

Rusko má vraj na dosah vakcínu proti HIV
01 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Vedci tiež uskutočňovali mozgové analýzy deň po podaní liečby ISRIB. Na ich počudovanie zistili, že výmluvné podpisy neurónového starnutia zmizli zo dňa na deň - elektrická aktivita iskrila žiarivejšie ako reakcia na stimuláciu, podobne ako u mladšieho mozogu, zatiaľ čo bunky sa tiež javili vzájomne oveľa prepojenejšie.

Výskum môže mať ďalekosiahle využitie vrátane liečby degeneratívnych neurologických porúch, ako je Alzheimerova choroba, demencia, roztrúsená skleróza a Parkinsonova choroba.

Vedci nezaznamenali žiadne vážne vedľajšie účinky, čo je pre taký kritický mechanizmus dosť mätúce. Majú podozrenie, že nedostatok vedľajších účinkov je spôsobený relatívne nízkou dávkou v kombinácii s rýchlym účinkom. "Zdá sa to príliš dobré, aby to bola pravda," hovorí Walter.

Neuveriteľne smutný príbeh Svetlany, ktorá porodila synčeka na smrteľnej posteli!
Život vie písať nielen krásne, ale i veľmi smutné príbehy. Jeden taký sa stal aj Svetlane († 36), ktorej koronavírus zabil takmer celú rodinu. Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.