Viac ako polovica Britov tvrdí, že hnutie Black Lives Matter zvýšilo rasové napätie
28 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Väčšina dospelých vo Veľkej Británii je presvedčená, že nedávne protesty proti rasizmu Black Lives Matter (BLM) v skutočnosti prehĺbili rasové rozdiely medzi národmi a zvýšili napätie. Vyplýva to z nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, informuje portál RT.


Približne 55 percent Britov si myslí, že protesty BLM prehĺbili rasové napätie. Zistil to nedávno zverejnený prieskum verejnej mienky, ktorý v októbri uskutočnilo združenie Opinium na základe prieskumu medzi viac ako 2 000 ľuďmi.

Zdá sa, že názory na kontroverzné hnutie sa rozchádzajú aj v rámci etnických menšín, pričom 44 percent ľudí v týchto komunitách obviňuje BLM z prehlbovania rasovej priepasti. Iba 17 percent všetkých respondentov nesúhlasilo s názorom, že protirasistické hnutie situáciu ešte zhoršilo.

Organizátori hnutia odôvodnili tieto výsledky tým, že protesty BLM odhalili existujúce problémy v spoločnosti.

Belgicko utratilo 151 000 kurčiat po prepuknutí vtáčej chrípky na farme neďaleko francúzskych hraníc
Belgická kuracia farma v piatok informovala o novom prepuknutí vysoko infekčnej vtáčej chrípky H5N5 v Európe, varovala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE). Ako preventívne opatrenie bolo utratených až 151 000 kurčiat, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Zdá sa, že štatistika tiež odráža zvýšenú mieru diskriminácie ázijských obyvateľov, ktorá sa v tomto roku zvýšila zo 68 percent na 76 percent - nárast sa zhoduje s teóriou, že Covid-19 pochádza z čínskeho laboratória.

Hovorca BLM Adam Elliott-Cooper prieskum odmietol a vyhlásil, že je „zavádzajúci“, pokiaľ ide o tvrdenie, že protesty zvýšili rasové napätie.

„Black Lives Matter nezvýšilo rasové napätie rovnako, ako to neurobilo hnutie za občianske práva v USA, ani hnutie proti apartheidu v Juhoafrickej republike,“ poznamenal hovorca BLM.

Irán má v pláne pomstiť sa za špičkového vojenského vedca, ako aj za Solejmáního
Iránske súdnictvo vytvorilo osobitný výbor, ktorý má lokalizovať osoby stojace za januárovým atentátom na šéfa síl Kuds Gásema Solejmáního. Najvyšší vodca krajiny sa tiež zaviazal, že Irán sa pomstí aj za vojenského vedca Mohsena Fakhrizadeha,... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár