Krajčí vyzýva nemocnice: Neberte matkám po pôrode deti pozitívne na COVID-19!
28 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

COVID-19 si vyberá daň aj v našich pôrodniciach, kde s ním majú problémy najmä matky, ktorým nemocnice odoberajú ich bábätká hneď po pôrode a vracajú ich až po pár dňoch. Minister zdravotníctva ale vyzýva: „Prestaňte s tým!“


V posledných dňoch sa množia prípady keď v nemocniciach odobrali čerstvo narodené bábo jeho matke preto, že bola nakazená vírusom COVID-19. Vážne tým, podľa odborníkov, narušili popôrodné puto medzi matkou a dieťatkom, nehovoriac už o kojení, ktoré má na novonarodené dieťa veľký význam. Vecou sa už zaoberá aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, píše portál ereport.sk.
Minister Krajčí: „Takéto správanie je neprípustné!“

Niektoré šokované a sklamané mamičky sa preto o tom rozhodli prehovoriť aj verejne. „Viem o tomto probléme a určitým spôsobom ma to mrzí, že matky sú takýmto spôsobom postavené v takej vážnej životnej situácii pred takéto rozhodnutia,” skonštatoval minister Krajčí s tým, že nepovažuje za dobré, keď sa nevytvoria pre matky a ich deti pozitívne na ochorenie COVID-19 také podmienky, na aké majú nárok. Šéf zdravotníctva preto v piatok vyzval zdravotnícke zariadenia, aby matkám neodoberali ich novonarodené deti s ochorením COVID-19, pretože, podľa neho, je takéto správanie neprípustné.

Na problém poukázala aj poslankyňa Národnej rady a podpredsedníčka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Vladimíra Marcinková, ktorá žiadala o nápravu v otvorenom liste adresovanom priamo ministrovi Krajčímu. Urobila tak na základe podnetov, ktoré jej boli doručené od rodičiek z viacerých slovenských nemocníc. Mnohé matky tak podľa nej ostali bez možnosti dojčiť, praktizovať bonding či vôbec vidieť svoje dieťa. „Odobratie dieťaťa od matky po pôrode je v hrubom rozpore s odporúčaniami medzinárodných zdravotníckych organizácií a tiež s nadnárodnými ľudskoprávnymi dokumentmi, ktoré sú pre Slovensko záväzné,“ povedala poslankyňa, ktorá k tomu pridala aj to, že takáto separácia môže vážne narušiť prirodzený popôrodný vývoj dieťaťa, zotavovanie sa matky a spôsobiť ďalšie nepriaznivé fyzické aj psychické stopy.

Bezcitná matka v Česku brutálne týrala štvormesačné bábätko, dieťa kvôli nej príde o zrak!
Českom otriasa ďalší desivý prípad týraného dieťaťa. Tentoraz sa ho dopustila matka v Hradci Králové. Bábätko v dôsledku týrania skončilo v nemocnici a muselo podstúpiť náročnú operáciu. Teraz zrejme príde o zrak. Prípad vyšetrujú kriminalisti,... Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Timotej Dudka

Nemocnice pri odoberaní babätiek konali svojvoľne

Ministra celá situácia mrzí. „Viem o tomto probléme a určitým spôsobom ma to mrzí, že matky sú takýmto spôsobom postavené v takej vážnej životnej situácii pred takéto rozhodnutia,” uviedol Krajčí s tým, že nepovažuje za dobré, keď sa nevytvoria pre matky a ich deti pozitívne na ochorenie COVID-19 také podmienky, na aké majú nárok. Marcinková v liste pre Krajčího ešte žiada aj o to, aby Ministerstvo zdravotníctva zvážilo rozdelenie oddelení tak, aby sa spolu nestretávali pred pôrodom matky, ktoré sú a nie sú pozitívne na ochorenie COVID-19. „Uvedomujem si, že v týchto náročných časoch zdravotníci aj na úkor svojich osobných potrieb pomáhajú všetkými silami zvládnuť pandémiu a liečiť ľudí, ale nemôžeme ani v tých najťažších podmienkach stratiť citlivosť k rodičkám a ich čerstvo narodeným deťom,” dodala poslankyňa.

Šéf rezortu zdravotníctva ešte uviedol, že si nie je vedomý, na základe akého usmernenia zdravotnícke zariadenia takto postupujú. „Každý jeden pacient má dostať starostlivosť, na akú má nárok, a nemôžeme v prípade ochorenia COVID-19 takýmto spôsobom degradovať jeho nároky,“ povedal Krajčí s tým, že opakovane vyzval, aby k takémuto kroku nedochádzalo, aj keď si podľa vlastných slov uvedomuje, že je to logisticky náročné, uvádza v závere portál ereport.sk.

Neuveriteľná krutosť: Matka nechala svoje bábätko takmer vyhladovať na smrť v skrini
Na kosť chudé dievčatko objavili náhodou kamaráti. Hrozná udalosť sa stala v ruskom meste Karpinsk, ktoré leží vo Sverdlovskej oblasti na Urale. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.