Škandál: Primátorovi okresného mesta hrozí za údajný podvod dlhoročná basa!
27 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Primátor okresného mesta Vranov nad Topľou má veľký problém. Vyšetrovateľ ho viní zo subvenčného podvodu, za čo môže skončiť za mrežami až na 12 rokov.


Do problémov sa dostal vranovský primátor Ján Ragan ešte v roku 2012 pri výstavbe stojísk na kontajnery s odpadom. Mesto síce vykázalo ich dokončenie a realizáciu projektu do konca septembra 2012, prokurátor sa však nazdáva, že boli dokončené až v nasledujúcom roku, informuje o prípade portál cas.sk.
Problémom nedodržanie stanovených termínov

Špeciálny prokurátor je presvedčený, že vo Vranove nad Topľou pripravili Európsku úniu, z dotácií ktorej mali viac ako stovky stojísk postaviť, v prípade ich oneskorenia výstavby o viac ako 3 milióny eur. Za poškodzovanie finančných záujmov EÚ a za subvenčný podvod prokurátor obžaloval šiestich ľudí, vrátane primátora Jána Ragana. Podľa prokuratúry je problém v tom, že peniaze mesto získalo z eurofondov, ale nedodržali stanovené podmienky.

Z toho dôvodu malo dôjsť k poškodzovaniu finančných záujmov EÚ a teda k subvenčnému podvodu. „V súčasnosti sa očakáva vytýčenie termínu hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde,“ uviedla hovorkyňa špecializovanej prokuratúry Jana Tökölyová.

Kožuch chcel ísť z basy von. Sudca jeho verzii o primitívnom podvode neuveril
Niekdajší šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch je už niekoľko mesiacov vo väzbe. Zrejme mu tam je už dlho, a tak sa chcel dostať na slobodu, sudca však, podľa portálu aktuality.sk, jeho verzii o primitívnom podvode neuveril a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Podľa primátora bolo všetko v súlade so zákonom

Prvý muž Vranova však porušenie zákona odmieta. „Vyčíta sa nám nedodržaný termín ukončenia stavby. Ja tvrdím, že termín dodržaný bol a pre drobné stavebné práce spochybňovať projekt za tri milióny eur je nespravodlivé. Ministerstvo, vyšetrovatelia aj prokurátor skonštatovali, že peniaze na projekt boli využité správne,” vysvetľuje Ragan, ktorý mal tým zrejme na mysli to, že samotné vybudovanie stojísk bolo v poriadku. Podľa neho mal projekt zmysel a všetko, čo malo byť v rámci neho vybudované a zakúpené, je využívané obyvateľmi mesta, respektíve sa využíva na zlepšenie kvality ich života.

„Financie na stavebné práce, mesto poukázalo spoločnosti, ktorá práce realizovala,“ dodáva primátor, podľa neho nikto z toho nemal žiadny nekalý zisk. „Ja, ako primátor, ani pracovníci mesta sme sa na tomto projekte neobohatili. Peniaze získalo mesto, pomocou nich sa mu podarilo naštartovať separáciu odpadu a občania mesta využívajú zariadenia a stavby zrealizované v tomto projekte,“ skonštatoval na záver Ragan. Okrem neho sú však obžalovaní aj dvaja pracovníci mesta, konateľ stavebnej firmy a dvaja ľudia vykonávajúci stavebný dozor. Všetkým hrozí pobyt za mrežami až na 12 rokov, píše v závere portál cas.sk.

Polícia obvinila okresného šéfa SNS Jaroslava Fridrika z pokusu o podvod
Okresný šéf SNS Jaroslav Fridrik je spolu s manželkou obvinený z pokusu o podvod. Z obvinenia vyplýva, že sa mali dopustiť úkonov, na základe ktorých došlo k pochybnému zvýšeniu základného imania miliónového podniku v Turci a rovnako k zmene... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok