Švajčiarske ľadovce sa topia alarmujúcou rýchlosťou
26 | 11 | 2020 I Ingrid Vrabcová
https://www.krone.at/2254466

Za posledných 60 rokov stratili švajčiarske ľadovcetoľko vody, že by sa ňou dalo naplniť Bodamské jazero. Podľa štúdie Akadémie prírodných vied (SCNAT) ale tento rok prídu  pravdepodobne „len“ dve percentá svojho objemu. Leto totiž nebolo také horúce, takže úbytok ľadu nebude tak výrazný ako po minulé roky, uvádza portál Kronen Zeitung.

V nižších polohách sa priemerná hrúbka ľadu tento rok zmenšila až o dva metre. Naopak, vo vyššej nadmorskej výške – v južnom kantóne Valais, v Ticine a v regióne Engadine vo východnej časti Švajčiarska sa situácia vďaka výdatnej snehovej nádielke na začiatku zimy a v lete výraznejšie nezmenila.

Vlani v novembri napadol sneh v horách asi o dva týždne skôr než zvyčajne, navyše počas roka nadpriemerne snežilo na severe Ticina a vo Valaise, informovala Akadémia prírodných vied. V nižších polohách kvôli rekordne teplej zime a jari masy snehu chýbali a do nadmorskej výšky 1 000 metrov prevažne pršalo. Zima tak bola vôbec najchudobnejšia na sneh od začiatku švajčiarskych meraní.

Voda z roztopených ľadovcov by naplnila Bodamské jazero

Za posledných dvanásť mesiacov švajčiarske ľadovce prišli o takmer dve percentá svojho objemu. V porovnaní s rokmi 2017 až 2019 ale situácia nebola až taká zlá. Faktom však zostáva, že za posledných 60 rokov by voda z topiacich sa ľadovcov už naplnila Bodamské jazero.

https://www.krone.at/2254466