Manipuluje sa s výsledkami testov, vraciame sa do bývalého režimu, tvrdí biológ Flegr
21 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Jaroslav Flegr sa pravidelne vyjadruje k situácii ohľadom pandémie koronavírusu a neberie si servítky pred ústa ani pri vyjadreniach o vláde. Tentoraz biológ tvrdí, že dochádza k manipuláciám testov a najväčšiu zásluhu na zlepšení situácie majú občania, nie vláda, píše portál Šíp.


Jaroslav Flegr bol ešte nedávno presvedčený, že je situácia v Čechách podobná ako na jar v Taliansku. "Chcem veriť, že v minúte dvanástej utečieme hrobárovi z lopaty, a že na kolapsy zdravotného systému u nás nedôjde. Nebude to kvôli činnosti politikov a orgánov štátu, ale napriek činnosti politikov a orgánov štátu," nechal sa počuť Flegr.

Dnes sa situácia v Česku síce zlepšuje, podľa evolučného biológa však stále nie je dôvod na radosť. "Zatiaľ by som nejasal, aby sme to nezakríkli. Poklesli počty novo diagnostikovaných pacientov a zdá sa, že to nie je len tým, že celkovo výrazne poklesol aj počet vykonaných testov, pretože sme obmedzili trasovanie a prestali na testy ľudí posielať."

Chcete sa vyhnúť COVID-19? Dodržujte týchto jedenásť odporúčaní Jaroslava Flegra
Koronavírus straší vo svete už takmer rok, pričom na Slovensku sa s ním usilujeme úspešne či menej úspešne bojovať od marca. Čo však dodržiavať, aby sme sa ním nenakazili? Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa Flegra však vláda nemá na poklese počtu nakazených príliš zásluhu, dôležité je najmä správanie občanov, domnieva sa.

"Rozhodne sa situácia lepší zásluhou Čechov. Mimochodom vidíme, že hoci opatrenia platia na celom území republiky, najlepšie podľa všetkého zaberajú v Prahe. Zdá sa, že v Prahe sa snaží najväčšia časť ľudí dodržiavať protiepidemické opatrenia," uviedol Flegr.

Podľa evolučného biológa sú nariadenia vlády iba "zdrap papiera". "V súčasnej dobe je väčšina opatrení vymáhateľná naozaj ťažko. To, že aspoň trochu zaberajú, je dané hlavne tým, že pomerne slušné percento obyvateľstva sa chová zodpovedne a rozumne opatrenia dodržiava."

Slovensko má ešte šancu situáciu zvrátiť, hovorí Flegr
Česká republika sa podľa profesora Jaroslava Flegra scenáru podobnému ako v severnom Taliansku už nevyhne. Slováci však stále majú šancu to zvrátiť, povedal v rozhovore pre portál sme.sk. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Český minister zdravotníctva Jan Blatný so svojim tímom pripravil nový systém nazvaný "pes". Ten však mal fungovať podľa Flegra od samého začiatku a nie až po pol roku. "Ešte som tabuľky nevidel, ale vo všeobecnej rovine určite áno. Nejaký takýto systém tu mal byť už dávno. Teraz ide hlavne o to, aby bol zmysluplný a aby sa epidemiológovia, ministerstvo zdravotníctva a krízový štáb podľa neho riadili a nesnažili sa ho ohýbať podľa želania politikov," uviedol vedec v rozhovore pre parlamentnilisty.cz.

Dôležité budú podľa Flegra budúce dni a následne najmä obdobie Vianoc, blíži sa totiž chrípková sezóna.

"Ak Vianoce padnú do chrípkovej sezóny, tak budú veľmi tiché. Ak ich chceme mať aspoň trochu normálne, tak by sme sa mali už teraz správať maximálne zodpovedne a s maximálnym rešpektom voči vírusu. Bohužiaľ sa obávam, že naši politici počúvajúci predovšetkým hlasy ulice a naši epidemiológovia počúvajúci vyslovené aj nevyslovené priania politikov nám v tom príliš nepomôžu."

Flegrovi jeho predpoveď o koronavíruse vyšla. Teraz hovorí čo nás čaká
Prvého apríla uverejnil evolučný biológ a parazitológ Jaroslav Flegr na svojom facebooku článok "...čo nás teraz čaká". V ňom sa na základe zákonov evolučnej parazitológie pokúsil odhadnúť priebeh nastupujúcej epidémie. Vcelku mu predpoveď... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Teraz narážam na začínajúce uvoľňovanie a volanie po uvoľňovaní, ako aj na objavujúce sa snahy politikov a úradníkov zabrániť obyvateľstvu, aby sa mohlo dozvedieť o priebehu a skutočných dôsledkoch epidémie a mohlo tak napríklad kontrolovať, ako vláda dodržiava vopred vyhlásené postupy," tvrdí Flegr.

Najväčším problémom podľa neho je však predovšetkým manipulácia s číslami nakazených, ktoré vláda podľa jeho slov "úspešne ututláva".

"Pravdivých informácií sme sa dočkali. A hneď po druhom kole volieb do Senátu sme sa s veľkým oneskorením dočkali aj prvých vážne mienených opatrení. Bohužiaľ sa zdá, že politici sa v týchto dňoch opäť pokúšajú nabehnúť na staré praktiky, a opäť sa snažia skutočný stav epidémie pred občanmi skrývať!"

Prečo Covid šetrí deti? Vedci to už vedia
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


"Dokonca sa zdá, že sa snažia umelo manipulovať s dátami - napríklad pomocou obmedzovania počtu vykonávaných testov. Kapacity na testovanie už máme pomerne slušné, ale ak praktickí lekári dostanú inštrukcie, neposielať na testy deti alebo osoby, ktoré hovoria, že nemajú príznaky vrátane osôb, ktoré covid práve prekonali, sú nám tieto kapacity k ničomu," uviedol Jaroslav Flegr vyššie spomenutému webu.

Flegr tiež tvrdí, že nie je dobrý nápad púšťať predčasne deti do škôl, údajne sa totiž covid u detí takmer netestuje a nie je preto možné u nich sledovať stúpajúci či klesajúci nárast vírusu.

"Už vidím, ako minister školstva zajtra začne vykrikovať, že v školách k žiadnym nákazám nedochádza, a zabudne dodať, že by to mohlo byť tým, že deti na covid zámerne netestujeme," dodáva na záver.

Biológ Flegr musel vysvetľovať, prečo označil deti za nebezpečný odpad
Český biológ Jaroslav Flegr v nedeľu vysvetlil svoj kontroverzný výrok, ktorý zaznel vo vysielaní jednej z tamojších televízií. Vedec prirovnal deti k nebezpečnému odpadu, podľa jeho tvrdenia však televízia zvyšok odpovede vystrihla, informuje... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Timotej Dudka