Ak ste pomáhali pri testovaní, môžete prísť o rodičovský príspevok
21 | 11 | 2020 I Petra Demková

Rodičia, ktorí sa zúčastnili testovania, môžu ostať nemilo prekvapení. Kvôli pár eurám, ktoré si zarobili, môžu prísť o pandemický rodičovský príspevok a to nielen v mesiaci, keď mali príjem. Na obnovenie dávky už nebudú mať nárok nikdy. Potvrdil to aj minister Krajniak. S informáciou prišiel denník Pravda.  


Túto informáciu potvrdila aj hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Mária Hrehová. Tá uviedla, že záleží od toho, na základe akého typu zmluvy dobrovoľníci pri testovaní pomáhali. Nárok zaniká dobrovoľníkom, ktorí podpísali dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, za ktorú dostali príjem.

Minister práce Milan Krajniak si je vedomý tohto problému a tvrdí, že úrady práce mohli v týchto situáciách reagovať neuvážene. „Vieme o týchto prípadoch. Odporúčam im, nech sa odvolajú a budeme to riešiť,“ povedal. Podľa jeho slov žiadny rodič kvôli práci dobrovoľníka nepríde o peniaze. „V krízovom prípade im to zaplatíme cez SOS dotáciu,“ dodal Krajniak.

Visolajský upozorňuje na riziká Matovičového plánu testovania. Zvíťazí opäť tvrdohlavosť premiéra?
Slovákov čaká v decembri podľa slov premiéra ďalšie „nepovinné“ celoplošné testovanie. Uskutoční sa, alebo Igor Matovič bude musieť cúvnuť pred vyššou mocou? Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ústredie práce však tvrdí, že rodič nestratí nárok na príspevok, len ak uzatvoril takzvanú zmluvu o dobrovoľníckej činnosti. V takomto prípade však dobrovoľníci nemajú nárok na nejakú odmenu či výplatu. Rodičia, ktorí si takto chceli privyrobiť a predtým nepracovali, sa tak pripravili o 270 eur mesačne a tí, ktorí predtým poberali aj materské dávky, prišli dokonca až o 370 eur mesačne.

Ešte horšie je, že na pandemickú rodičovskú dovolenku sa nedá len tak vrátiť ani v mesiaci, keď už rodič nebude mať žiadny príjem. Hrehová tvrdí, že ak niekto mal napríklad v októbri príjem z podnikania a v nasledujúcom mesiaci november už príjem nemá, nárok jednoducho nevzniká.

Podľa nej nejde o analogickú nadväznosť a pri prerušení preto rodič nárok už jednoducho nemá.

Tejto istej situácii čelia aj jednoosobové sro-čky. Aj takíto podnikatelia, ak sa zúčastnili testovania, pripravili sa o rodičovský príspevok. Tu je však pomocou Prvá pomoc plus, kde sa dá požiadať o kompenzáciu, ktorá nahradí rodičovský príspevok.

Komisárka pre deti: na testovanie detí je nutný súhlas zákonného zástupcu
Kancelária Komisára pre deti vydala právne stanovisko k návrhu plošného a pravidelného testovania detí pred nástupom do školy. Na testovanie detí je nutný súhlas rodiča a každé, aj neotestované dieťa musí mať zabezpečený prístup k vzdelaniu. Úrad... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Petra Demková