Prepočítanie hlasov v štáte Georgia potvrdilo víťazstvo Bidena
20 | 11 | 2020 I tasr

Ručné prepočítanie všetkých hlasov odovzdaných počas prezidentských volieb USA v štáte Georgia potvrdilo víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena v tomto štáte. Demokrat tu naposledy zvíťazil pred 28 rokmi.


Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšieho štátneho tajomníka Brada Raffenspergera, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb.

"Audit potvrdil, že v pôvodnom sčítaní volebných lístkov strojmi bol víťaz volieb vyhlásený správne," píše sa na webstránke štátneho tajomníka.

Georgia oznámila ručné prepočítanie volebných lístkov minulý týždeň. Biden tam po zrátaní 99 percent hlasov viedol nad úradujúcim šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom o približne 14.000 hlasov. Podľa najnovšieho prepočtu tam Biden vyhral o 12.284 hlasov, približuje spravodajská stanica CNN.

Očakáva sa, že Raffensperger oficiálne potvrdí víťazstvo Bidena v Georgii v piatok, informuje agentúra Reuters. Po potvrdení výsledkov však Trump môže požiadať o ďalšie prepočítanie, ktoré vykoná stroj, keďže rozdiel bol menší ako 0,5 percenta, pripomína Reuters.

V štáte Georgia na juhu USA, ktorý väčšinou hlasuje za republikánskych kandidátov na prezidenta, sa víťazom za Demokratickú stranu naposledy stal Bill Clinton v roku 1992.

Mal by to vzdať a nebyť trápny, hodnotí Trumpa prezident Zeman
Podľa českého prezidenta Miloša Zemana by mal bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump uznať porážku a nechať priestor v úrade Bidenovi. "Bolo by rozumnejšie to vzdať, nebyť trápny a umožniť novému prezidentovi ujať sa funkcie," povedal Zeman na adresu... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Timotej Dudka