Čas zúčtovania? Moskva zvažuje blokovanie Facebooku a Twitteru
20 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Skupina ruských politikov predložila návrh zákona, ktorý by mal potrestať zahraničných technologických gigantov poskytujúcich sociálne médiá za diskrimináciu a cenzúru ruských médií, informuje portál RT.




Poslanci navrhli potrestať siete sociálnych médií, ktoré prejavujú predsudky na základe štátnej príslušnosti, jazyka alebo protiruských sankcií. V prípade dokázania viny môže byť webovým stránkam uložená pokuta alebo dokonca úplné zablokovanie.

V auguste podnikla kalifornská spoločnosť Twitter kroky proti spoločnosti RT a ďalším štátom financovaným ruským médiám a ich účty boli predmetom tieňového zákazu. To znamená, že teraz ich nemožno nájsť pomocou funkcie vyhľadávania na webových stránkach. Twitter tiež začal označovať niekoľko ruských zdrojov ako „médiá pridružené k štátu“. To isté však neurobil niektorým zahraničným ekvivalentom, ako napríklad americkému štátnemu RFERL alebo britskému BBC.

Neuveriteľné: Nová vedecká štúdia tvrdí, že ústna voda môže zabiť koronavírus do 30 sekúnd
Slovensko, ale aj ostatné krajiny sveta, zvádza boj proti COVID-19, v ktorom zatiaľ ťaháme za kratší koniec. Zdá sa však, že stačí málo a môžeme si pomôcť. Všimli si to tvnoviny.sk. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Jeden z autorov dokumentu, poslanec Anton Gorelkin, v rozhovore pre moskovskú tlačovú agentúru TASS uviedol, že zákon dáva vláde právo spomaliť webovú stránku. „Obmedzenie prístupu, ktoré zahŕňa spomalenie prenosu, je zamýšľané ako extrémna reakcia proti očividnej diskriminácii ruských médií na zahraničných platformách,“ vysvetlil Gorelkin. "Vždy som bol zástancom mäkkej sily a odporcom blokovania, ale štát by mal mať vždy k dispozícii rezervu pre obzvlášť škodlivých porušovateľov zákona."

Poslanec tiež vysvetlil, že navrhovaná legislatíva umožní spoločnosti Roskomnadzor, ruskému federálnemu cenzorovi, pokutovať priestupky proti webovým stránkam až do výšky 3 miliónov rubľov (40 000 dolárov).

EÚ uvažuje o vyriešení krízy po tom, čo Maďarsko a Poľsko zablokovali rozpočet
Francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune uviedol, že Európska únia uvažuje o vyriešení "politickej krízy" po tom, čo Maďarsko a Poľsko vetovali rozpočet na obdobie 2021 až 2027 v súvislosti s obavami z ustanovenia „právneho... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Podľa Puškova cieľom navrhovaného zákona nie je zabrániť Rusom v prístupe na zahraničné webové stránky, ale zaviesť právnu zodpovednosť za cenzúru. „Cieľom nie je blokovanie zdrojov, ale objasnenie pravidiel, podľa ktorých musia tieto spoločnosti pôsobiť v Rusku,“ vysvetlil v rozhovore pre agentúru TASS.

Začiatkom tohto mesiaca požiadala skupina ruských odborníkov na sociálne médiá ministerstvo financií, aby pokutovalo zahraničné spoločnosti, ktoré ruské médiá cenzurujú. Asociácia profesionálnych používateľov sociálnych sietí a messengerov (APPSIM) poznamenala, že zhruba 20 ruských médií ako RT, RIA Novosti, Sputnik, či Rossija-1 je zakázaných alebo ich vysielanie je obmedzené.

Mal by to vzdať a nebyť trápny, hodnotí Trumpa prezident Zeman
Podľa českého prezidenta Miloša Zemana by mal bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump uznať porážku a nechať priestor v úrade Bidenovi. "Bolo by rozumnejšie to vzdať, nebyť trápny a umožniť novému prezidentovi ujať sa funkcie," povedal Zeman na adresu... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Timotej Dudka