Sulík má nakúpiť 16 miliónov testov. Zapojiť chce opozíciu aj mimovládky
19 | 11 | 2020 I Michal Filek/TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík má zabezpečiť obstaranie 16 miliónov antigénových testov. Potvrdil to po štvrtkovom rokovaní vlády. Návrh predložil premiér Igor Matovič. Sulík chce do tendra zapojiť opozíciu, aj tretí sektor. 


Sulík po rokovaní kabinetu avizoval, že v súvislosti s nákupom zriadi výberovú komisiu, do ktorej prizve aj zástupcov opozície a tretieho sektora. Chce sa obrátiť aj na Úrad pre verejné obstarávanie, aby zistil, ktoré spôsoby obstarania sú v súlade so zákonom. Oslovil aj Najvyšší kontrolný úrad SR, či je nákup v súlade s kompetenciami ministerstva hospodárstva.

Svoj zámer dať úlohu ministrovi hospodárstva zdôvodnil predseda vlády tým, že chce využiť jeho voľné kapacity. "V záujme materiálnej pripravenosti na možné ďalšie testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 je potrebné zabezpečiť dostatočné množstvo antigénových testov," uvádza sa v predkladacej správe. Sulíka premiér dlhodobo kritizuje pre jeho názory v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

S návrhom, aby nákup testov zabezpečilo ministerstvo hospodárstva, prišiel Matovič už včera. Richard Sulík uviedol, že premiérovmu návrhu nerozumie, pretože nákup testov nepatrí ku kompetenciám jeho rezortu. Takéto úlohy má plniť Správa štátnych hmotných rezerv. Upozornil, že o nákupe antigénových testov koaliční lídri vopred nediskutovali, preto sa aj na stredajšom zasadnutí vlády o ňom prerušilo rokovanie a po koaličnej rade bude o ňom vláda rokovať vo štvrtok. Stalo sa.

Matovič chce, aby Sulík kúpil ďalšie milióny testov. Ten nesúhlasí, prerušil vládu a žiada koaličnú radu
Na dosiahnutie cieľa limitovať do Vianoc počet denných prípadov nákazy novým koronavírusom na 500, je potrebné približne sedem až 11 miliónov antigénových testov. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) to odhadol po stredajšom rokovaní... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR