Na Sibíri sa objavili mutácie koronavírusu. Ovplyvní to účinnosť vakcíny?
18 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Šéfka ruského dozorného orgánu pre bezpečnosť a ochranu zdravia v utorok uviedla, že na východe krajiny bola objavená mutovaná verzia kmeňa koronavírusu, ktorá spôsobuje Covid-19, informuje portál RT.




Dr. Anna Popovová z Rospotrebnadzor novinárom povedala, že vedci zistili rozdiely vo víruse izolovanom od infikovaných ľudí v sibírskom federálnom okrese. "Vidíme zmeny v proteínoch," povedala, "ktoré nám umožňujú predpokladať, že tento región si vytvára svoj vlastný variant so špecifickými mutáciami." Nový kmeň bol nazvaný „koronavírus-IF“.

Ďalej uviedla, že veľká časť prenosu Covid-19 v Rusku sa uskutočňovala prostredníctvom európskych krajín, a nie priamo z Číny. „Analýza genómov koronavírusu z iných krajín naznačuje, že vírus, ktorý sme videli na jar, pochádzal zo západnej Európy ... to znamená, že kmene, ktoré by boli prenesené začiatkom roka z Číny, v Rusku nekolovali."

Denné „korona čísla“ nič nevravia a sú iba „aritmetikou zastrašovania“, tvrdí ruský lekár
Alexander Mjasnikov na príklade myxomatózy austrálskych králikov ukazuje, že každá epidémia raz skončí vytvorením imunity. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


V septembri vedecký časopis Nature zdokumentoval, ako sa pomaly hromadia nové mutácie v genetickej výbave vírusu. Autori však tvrdia, že väčšina z týchto náhodných mutácií nemá žiadny účinok alebo znižuje účinnosť vírusu pri infikovaní ľudí. "Je oveľa jednoduchšie niečo pokaziť, ako opraviť," povedala vedkyňa Emma Hodcroftová z univerzity v Bazileji vo Švajčiarsku. Vždy však existuje riziko, že by mutácia mohla prekonať schopnosť tela zostať imúnnym voči vírusu alebo zrušiť úsilie o vývoj vakcíny.

V auguste sa uvádzalo, že guvernér ruskej republiky Tyva na východnej Sibíri sa stal prvým ruským zdokumentovaným prípadom možnej reinfekcie vírusom. Tri mesiace po prvom prijatí do nemocnice so zápalom pľúc spôsobeným koronavírusom mal Sholban Kara-Ool (54) opäť pozitívny výsledok. Aj keď boli jeho príznaky po druhýkrát menej závažné, obmedzili sa hlavne na silné bolesti hlavy, opäť bol však preventívne hospitalizovaný. "Vážne som veril, že by som nemohol ochorieť dvakrát," povedal Kara-Ool.

"Veľký reset" po Covide? Lídri chcú vybudovať lepšiu spoločnosť
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková