Z New Yorku utekajú ľudia kvôli Covidu a zvýšenej zločinnosti
16 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Podľa správy portálu Breitbart utieklo z New Yorku za posledných osem mesiacov viac ako 300 000 ľudí z dôvodu stúpajúcej kriminality a pandémie koronavírusu.


Správa  odhalila, že viac ako 295 tisíc obyvateľov americkej metropoly podalo žiadosť o zmenu adresy v období od 1. marca do 31. októbra. Údaje boli zozbierané poštovou službou na základe zákona o slobode informácií (FOIA). Údaje sa zobrazujú, iba ak je odoslaných 11 alebo viac požiadaviek na preposielanie do určitého okresu mimo New York, takže ich počet môže byť ešte vyšší ako 300 tisíc.

Údaje tiež nezohľadňujú počet ľudí v jednej domácnosti na jednu žiadosť, čo znamená, že mesto pravdepodobne naozaj opustilo oveľa viac ako 300 tisíc ľudí. Exodus obyvateľov mesta je oveľa väčší ako v minulých rokoch. Od marca do júla zaznamenali miestne úrady 245 tisíc žiadostí o zmenu adresy mimo piatich mestských častí, zatiaľ čo rok predtým ich bolo v rovnakom období iba 101 tisíc.

Odborníci tvrdia, že príčinou newyorského exodu nie je len koronavírus; súvisí to aj s rastúcou mierou kriminality, ekonomickými ťažkosťami a chaosom vo výučbe na školách.

"Myslím, že ľudia sa boja," okomentoval trend Michael Hendrix, riaditeľ pre štátnu a miestnu politiku v Manhattanskom inštitúte, ktorý inicioval prieskumy o štáte New York. "Boja sa nákazy, ale aj zločinu a sú nespokojní so znečistením mesta.“ Breitbart News hlásil v októbri, že New York stratil viac obyvateľov než akýkoľvek iný štát v dôsledku koronavírovej pandémie.