Bez lekárskeho potvrdenia možno nebudeme môcť lietať. Letecké spoločnosti chcú zaviesť „digitálne zdravotné pasy“
12 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Tri skupiny leteckých spoločností požadujú prijatie digitálnych zdravotných pasov, ako je WorldPhone a Rockefeller podporovaný CommonPass, namiesto karantén a hraničných uzáver, ktoré znížili ich zisky, informuje portál RT.


Oneworld, Star Alliance a SkyTeam - tri z najväčších globálnych leteckých spoločností, ktoré spolu predstavujú 60 percent svetovej kapacity leteckej prepravy cestujúcich, vydali v stredu vyhlásenie, v ktorom ocenili zdravotné aplikácie na smartfónoch pre predbežné odbavenie, ako je CommonPass a vyzvali vlády, aby si osvojili technológiu digitálneho zdravia.


Letecké spoločnosti uviedli nedávne testovanie systému CommonPass, ktorého cieľom je ponúknuť dôveryhodný medzinárodný štandard pre dokumentáciu dodržiavania zdravotných predpisov pri Covide-19 cestujúcimi, ako aj nedávnu správu Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO), ktorá žiada vlády o opätovné otvorenie uzavretých hraníc a zrušenie povinných karantén pri príchode cestujúcich, ktorí si aplikáciu nainštalovali.

"Robustný protokol pre testovanie ... preukáže, že letecká doprava nie je závažnou príčinou infekcií a pripraví pôdu pre vytvorenie rámca dôvery medzi národmi," uviedol v stredu generálny riaditeľ Star Alliance Jeffrey Goh v spoločnom vyhlásení týchto troch skupín.

"Vakcíny sa nesmú politizovať, ide tu o životy ľudí", uviedol maďarský minister zahraničných vecí
Politické napätie by nemalo mať vplyv na medzinárodnú spoluprácu v boji proti pandémii Covid-19, najmä v oblasti očkovania, uviedol pre RT maďarský minister zahraničia Peter Szijjarto. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


CommonPass - jediná aplikácia uvedená vo vyhlásení menom - má umožniť cestujúcim obísť povinné karanténne obdobie mnohých krajín potvrdením, že sú zdraví predtým, ako nastúpia do lietadla. A to pomocou medzinárodne dohodnutých testovacích opatrení. Len čo bude k dispozícii vakcína proti novému koronavírusu, aplikácia tiež potvrdí, že ju cestovateľ dostal. Podľa štatistík Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu (IATA) zhromaždených v období od januára do mája klesol počet spiatočných letov do krajín, ktoré na dva týždne vyžadujú karanténu pre nových cestujúcich, rovnako ako cestovanie do krajín so zatvorenými hranicami.

Zdá sa, že riaditelia leteckých spoločností vložili svoje nádeje do myšlienky, že svetoví cestovatelia sú "lační po cestovaní" po všetkých tých zákazoch, ktoré trvajú už 10 mesiacov, že s radosťou skočia do tohto najnovšieho orwellovského kruhu výmenou za príležitosť opäť vystúpiť na oblohu.

Takmer 70% pacientov má príznaky Covidu až sedem týždňov po prepustení z nemocnice
Nová štúdia naznačuje, že viac ako dve tretiny pacientov hospitalizovaných kvôli koronavírusu naďalej trpia oslabujúcimi príznakmi viac ako sedem týždňov po prepustení, informuje Mirror. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


„S rozsiahlymi cestovnými obmedzeniami, ktoré vytvárajú pre zákazníkov veľkú neistotu, môže testovanie hrať úlohu pri zabezpečovaní bezpečného opätovného spustenia cestovania,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti OneWorld Rob Gurney v spoločnom vyhlásení. Navrhuje, aby „ konzistentný, škálovateľný a nákladovo efektívny“ štandard „priniesol jasnosť“ a dôveru k zákazníkom, leteckým spoločnostiam a iným zainteresovaným stranám.“

Program CommonPass spustili v júli Commons Project, Svetové ekonomické fórum a Rockefellerova nadácia v spolupráci s „350 vedúcimi predstaviteľmi verejného a súkromného sektora z 52 krajín“, uvádza sa na webovej stránke, ktorá poskytuje vzácne málo informácií o jej pôvode. Stanoveným cieľom projektu je „pomôcť pri obnove medzinárodnej spolupráce“, keď krajiny v dôsledku pandémie Covid-19 smerujú k znovuotvoreniu svojich hraníc.

Macron požaduje prísnejšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Mnoho krajín zostáva úplne alebo čiastočne uzavretých a medzinárodné cestovanie sa zmenšilo, čo ohrozilo obživu 190 miliónom a svetovú ekonomiku to podľa Svetovej rady pre cestovný ruch a turizmus stálo neuveriteľných 5,5 miliárd dolárov.

Zatiaľ čo CommonPass obmedzuje svoju pôsobnosť na informácie o pase a zdraví, myšlienka - dôveryhodný medzinárodný štandard pre zdieľanie informácií, ktoré by inak boli súkromnými informáciami - veľmi pripomína program známej cestovateľskej digitálnej identity WEF, ktorý predchádzal programu Covid-19.

Ruská vakcína Sputnik V je účinná na 92%. Je to viac, ako si udáva Pfizer
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Viacúčelové digitálne ID, KTDI kombinuje záznamy cestovného a zdravotného stavu spoločnosti CommonPass s finančnými údajmi, sociálnymi vzťahmi a možno najrušivejšími informáciami o správaní. Zatiaľ čo WEF výslovne nepriznal prekrývanie medzi CommonPass a KTDI, pripustil, že „v súčasnosti pilotuje komponenty konceptu KTDI v reálnom, cezhraničnom kontexte“ a „spolupracuje s medzinárodnými organizáciami“ vrátane dvoch globálnych štandardných leteckých spoločností.

Minulý mesiac skúška CommonPassu sledovala dobrovoľníkov z londýnskeho letiska Heathrow na americké letisko Newark Liberty. Londýn tiež predstavil testovacie miesto pred odletom, ktoré umožňuje cestujúcim letiacim do Hongkongu a Talianska podstúpiť pred odbavením rýchle testy Covid-19. Ukázalo sa však, že rýchle diagnostické testy sú ešte menej presné ako PCR test "zlatého štandardu", o ktorom odborníci uznali, že je príliš citlivý na to, aby bolo možné správne rozlišovať medzi bezpríznakovými prípadmi šíriacimi vírus a jedincami, ktorí nie sú ani symptomatickí, ani nákazliví.

Demonštráciu v Poľsku, počas Dňa nezávislosti, rozháňala polícia (VIDEO)
Niekoľko tisíc ľudí sa v stredu zhromaždilo vo Varšave pri príležitosti Dňa nezávislosti Poľska. Medzi niektorými zhromaždenými a poriadkovými policajtmi vypukli strety. Podľa varšavskej polície bolo zranených niekoľko dôstojníkov, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková