V týchto okresoch sa celoplošné testovanie zopakuje aj tento víkend
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Igor Matovič síce avizoval dve kolá celoplošného testovania na zistenie nakazených koronavírusom, napokon zo svojho úmyslu ustúpil.




Zdroj: MO SR


Zdroj: MO SR


Víkendové celoplošné testovanie zamestnalo tisícky zdravotníkov, vojakov, policajtov, ale aj dobrovoľníkov. V pondelok sa verejnosť dozvedela ako na tom Slovensko s nákazou COVID-19 je, Otestovať sa prišlo vyše 3,5 milióna ľudí, pričom zachytených bol 1,06 % infikovaných. Vláda a premiér Matovič, aj pod tlakom pandemickej komisie, napokon upustili od celoplošného druhého kola, ktoré sa bude konať už len cielene v najzasiahnutejších okresoch, informujú Topky.sk.
Druhé testovanie sa uskutoční iba vo vybraných okresoch

Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu dostanú výnimku na druhé kolo testovania na koronavírus len okresy s počtom pozitívnych prípadov nižším ako 0,7 %. Testovať sa tak nebude ani v dvoch najväčších mestách na Slovensku - Bratislave (0,33 %) a Košiciach (0,56 %). Celkovo sa teda bude v priebehu 7. a 8. novembra testovať 45 okresov. Ministerstvo ponúklo aj prehľadnú tabuľku tých, ktoré to budú.

Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Minister Naď odkazuje, že jedna bitka vojnu nevyhráva

Zdroj: Úrad vlády SR


Prvé kolo síce vyvolalo vlnu nevôle u mnohých primátorov a starostov pre jeho rýchle naplánovanie a nie vždy bezchybnú realizáciu, vláda však verí, že v tom druhom už bude všetko v poriadku. „Vzhľadom na to, že pilotné testovanie a tiež prvé kolo celoplošného testovania sa preukázali ako efektívne nástroje v snahe zamedziť šírenie ochorenia medzi našimi obyvateľmi, je dôležité v tomto úsilí nepopúšťať. Potrebujeme stabilizovať všetky regióny a nemôžeme sa uspokojiť s dobrou situáciou v niektorých častiach Slovenska. Veď ako sa hovorí, jedna bitka vojnu nevyhráva,“ zdôvodnil minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý úprimne verí v pochopenie a podporu všetkých, ktorí sa na testovaní podieľajú, a tiež obyvateľov, ktorí sa na ňom majú zúčastniť.
Mesto Gelnica má na vládu otázky a zároveň protestuje

Na nekompromisnú hranicu 0,7 %, ktorý napokon určil premiér Matovič, sa takmer presne dostal okres Gelnica. „Netušíme, na základe čoho sa dospelo práve k tomuto podielu, keď sme si však po konzultácii s Okresným úradom a starostami jednotlivých obcí dali dohromady čísla za náš okres, reálne výsledky vyzerajú takto: celkový počet testovaných: 18 331, pozitívne testovaní: 131, pozitívne testovaní občania okresu Gelnica: 119, a podiel pozitívne testovaných občanov okresu Gelnica je 0,649 percent,“ píše primátor Gelnice Dušan Tomaško v statuse stránky mesta. „Žiadame preto kompetentné orgány, aby prehodnotili svoje rozhodnutie,“ odkazuje podľa Topky.sk vláde mesto Gelnica.

ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | tasr