Kremeľ pripravuje post-Covidový rozpočet. Zníži financovanie vesmíru?
04 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje, aby štátna vesmírna agentúra Roscosmos poskytla ďalšie informácie o financovaní budúcich projektov, pretože vláda sa chystá po zásahu Covid-19 prepracovať svoj rozpočet, informuje portál RT.





Počas leta Roskozmos plánoval a sľúbil množstvo úplne nových vesmírnych programov, ktoré by mali byť schválené v budúcnosti. Podľa prezidenta však vesmírna agentúra vláde stále nepredložila informácie o financovaní pripravovaných projektov. Putin čaká najmä na informácie o mimoriadne ťažkej nosnej rakete a vylepšeniach globálneho navigačného satelitného systému GLONASS.

"Ako vidím z poskytnutých informácií, tieto programy ešte neboli schválené," uviedol Putin so žiadosťou o vysvetlenie meškania. „Je to potrebné urobiť vo veľmi blízkej budúcnosti, vrátane rýchleho stanovenia potrebného rozpočtového príspevku pre tieto programy.“

Druhé sériové SU -57 sa zaraďuje do činnej služby (VIDEO)
V Komsomolsku na Amure, na letisku miestneho leteckého závodu, sa nedávno uskutočnil prvý let druhého sériového kusu viacúčelového bojového lietadla Suchoj Su-57. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Ruská ekonomika bola ako väčšina krajín poškodená pandémiou Covid-19 a rozpočet sa presunul smerom k finančnej pomoci pre tých, ktorí to potrebujú. Podľa prezidenta je v kontexte enormných výdavkov na boj proti následkom koronavírusu nevyhnutné správne stanoviť priority a objektívne posúdiť hodnotu investícií do kozmického priemyslu.

V reakcii na to hlava Roscosmosu, Dmitrij Rogozin, napísal na Twitter, že plány boli predložené "v auguste tohto roka" a vyjadril svoju nádej, že Putin finančné prostriedky schváli.

Prezident tiež požiadal Roscosmos, aby využíval partnerstvá so súkromnými spoločnosťami na prilákanie mimorozpočtových a prostriedkov a pôžičiek.

V posledných mesiacoch Rogozin hovoril o širokej škále budúcich vesmírnych projektov, vrátane vyslania misie na Venušu, stavby nového raketoplánu s ľudskou posádkou a vývoja opakovane použiteľných podporných rakiet.

Informátor NSA Edward Snowden sa bude uchádzať o ruské občianstvo po 7 rokoch v exile
Vyhostený americký informátor Edward Snowden oznámil svoje rozhodnutie požiadať o ruské občianstvo, aby jeho syn nemusel trpieť jeho osudom, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár