O pacientov sa budú starať aj nakazení zdravotníci
03 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Koronavírus vážne zasiahol aj do slovenského zdravotníctva. Úbytok lekárov a sestier spôsobil, že o pacientov v nemocniciach sa budú musieť starať i takí, ktorí sú pozitívny na COVID-19. S informáciou prišli Topky.sk.


Hlavný hygienik v najnovšom usmernení rozhodol, že o pacientov sa môžu starať aj zdravotníci nakazení novým koronavírusom, nesmú mať ale žiadne príznaky ochorenia COVID-19. Táto výnimka však platí iba v tom prípade, ak by ich absencia na pracovisku mohla vážne ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti, informuje o tom portál Topky.sk.
Aj pozitívny lekár môže zachrániť život pacienta

Z rozhodnutia hlavného hygienika tiež vyplýva, že tí zdravotníci, ktorí majú nejaké príznaky ochorenia sa o pacientov starať nemôžu. „Zadefinoval som určité podmienky, keď zdravotnícky pracovník, pokiaľ vyšiel pozitívny antigénovým testom alebo RT-PCR testom, ale nemá klinické príznaky, môže za dodržania prísnych hygienických opatrení poskytovať zdravotnú starostlivosť v prípade potreby, ak to zdravotnícke zariadenie naozaj zdravotníkov potrebuje a bola by ohrozená zdravotná starostlivosť,“ vysvetlil svoje rozhodnutie hlavný hygienik Ján Mikas.

Nedá sa vylúčiť, že ordinovať budú aj lekári s pozitívnym koronatestom, vyhlásil Matovič
Premiér verí, že už v horizonte týždňa sa začnú prejavovať opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s druhou vlnou, a nárast pozitívnych prípadov sa pribrzdí. Sme v „katastrofickej situácii po epidemiologickej stránke“ tvrdí... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V prípade práce nakazených zdravotníkov bez príznakov sa podľa Jána Mikasa odporúča, aby sa im najskôr prideľovala práca bez kontaktu s pacientmi a zdravotníkmi (napríklad telemedicína), až následne starostlivosť o pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, starostlivosť o pacientov s podozrením na ochorenie a ako posledná starostlivosť o pacientov s inými diagnózami. Celé usmernenie je zverejnené na webe Úradu verejného zdravotníctva.

Podľa hlavného hygienika sa dopady tejto zmeny prehodnocovali spolu aj so zástupcami manažmentov nemocníc. „Napríklad máme akútne brucho a nemáme chirurga, ale máme chirurga, ktorý je pozitívny na COVID-19, nevykazuje príznaky. Za dodržania protiepidemických opatrení, že sa chráni, mohol by operovať a mohol by toho pacienta zachrániť,“ skonštatoval Mikas, ktorý tiež pripomenul, že riziko smrti z odloženia operácie by bolo podstatne vyššie ako riziko možnej nákazy, uvádzajú v závere Topky.sk.

Lekári v Komárne čelili ťažkej skúške. Prvýkrát operovali pacienta s COVID-19
Chirurgovia komárňanskej nemocnice boli postavení pred naozaj ťažkú skúšku. V nedeľu popoludní niekoľko hodín operovali muža pozitívneho na koronavírus. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.