Druhé sériové SU -57 sa zaraďuje do činnej služby (VIDEO)
03 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

V Komsomolsku na Amure, na letisku miestneho leteckého závodu, sa nedávno uskutočnil prvý let druhého sériového kusu viacúčelového bojového lietadla Suchoj Su-57.


Na ruské ministerstvo obrany by malo byť toto lietadlo prevedené do konca roka. Prvý sériový kus Su-57 havaroval 24. decembra 2019 počas skúšobného letu. Pripomína portál armyweb.cz. Prototyp ruského viacúčelového bojového lietadla piatej generácie - Suchoj Su-57 sa prvýkrát dostal do vzduchu 29. januára 2010.

Počas desiatich rokov sa dokázal tento typ premeniť zo surového prototypu v takmer plnohodnotný bojový stroj, ale projekt ešte stále pokračuje, pretože všetko prebieha pomalšie než sa očakávalo. Sériová výroba definitívnej podoby lietadla zostáva stále skôr záležitosťou budúcnosti.

SU-57 nemôže byť pozemské lietadlo, toto dokáže jedine UFO! (VIDEO)
Doteraz v histórii letectva nedokázal žiaden stroj vo vzduchu to, čo nedávno predviedol Suchoj SU - 57. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Jednou z hlavných úloh ruského vojensko-priemyselného komplexu je zvládnutie výroby motora tzv. "druhej fázy", známeho pod názvom Izd.30 (Produkt 30). Ten má byť nasadený na produkčné stroje už v dohľadnej dobe. Zatiaľ sa musia už postavené Su-57 uspokojiť s motormi štvrtej generácie.



 

Motor Produkt 30 je testovaný od roku 2017. V skutočnosti ide o novú jednotku, vytvorenú úplne od nuly a nejde o žiadnu modernizáciu nejakého predchádzajúceho modelu. Stroj Su-57 má byť schopný s týmito novými motormi dosahovať nadzvukovú cestovnej rýchlosti bez nutnosti zapnutia prídavného spaľovania. Ide o jednu z kľúčových požiadaviek na lietadlo piatej generácie.

Väčšina charakteristík nového motora doteraz zostáva klasifikovaná ako "tajná", ale je isté, že lietadlo s týmito jednotkami vzlietne a získa požadovanú výšku oveľa rýchlejšie a bude tiež účinnejšie manévrovať v leteckom boji s veľkým preťažením. Maximálny ťah motora Produkt 30 je cca 108 kN, s prídavným spaľovaním potom viac ako 176 kN. Pri motore prvej generácie sú uvádzané maximálne hodnoty 93 a 147 kN. Merná spotreba paliva motorov oboch generácií je približne rovnaká.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou Produktu 30 je plazmový systém zapaľovania, ktorý svojou činnosťou znižuje viditeľnosť lietadla vo viditeľnom aj infračervenom pásme žiarenia. Súbežne s pokračovaním prác na motore dochádza k postupnému zdokonaľovaniu a testovaniu nových palubných systémov. Dve lietadlá Su-57 boli testovaná aj v reálnych bojových podmienkach v Sýrii.

Americkí experti neverili svojim očiam pri sledovaní letovej ukážky ruského SU-57 (VIDEO)
“To video naozaj stojí za to pozrieť si” - tvrdia aj odborní armádni novinári v USA. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Na konci roka 2019 náčelník ruského generálneho štábu V. Gerasimov uviedol, že Su-57 úspešne dokončil aj druhú fázu skúšok v Sýrii a otestoval nové typy raketových a bombových zbraní. Aké zbrane presne boli v Sýrii vyskúšané, ruské ministerstvo obrany neuviedlo.

Maximálne bojové zaťaženie Su-57 je asi desať ton. Lietadlo bude schopné používať riadené a neriadené zbrane, riadené strely typu vzduch-vzduch, strely typu vzduch-zem a riadené bomby rôznych kalibrov. Je možné, že po roku 2030 sa lietadlá Su-57 stanú aj nositeľmi nadzvukových raketových systémov Kindžal.

Podľa posledných vyhlásení vedenia štátnej spoločnosti začnú tento rok vo väčšom meradle rásť dodávky Su-57 ruským leteckým silám. Zmluva o dodávke 76 lietadiel bola podpísaná v roku 2019. Pôvodne sa plánovalo, že ministerstvo obrany do roku 2027 prijme iba 16 jednotiek. Prerozdelením výroby a zvýšením jej efektívnosti by malo dôjsť k zníženiu ceny o 20 percent.

Ruský Suchoj SU - 57 bude pre súčasné technológie "neviditeľný" (VIDEO)
Doteraz “neviditeľné” lietadlá ruských vzdušných síl sa stanú ešte neviditelnejšími. Nové „oOblečenie“ pre najmodernejšie stíhačky bude vyrobené zo špeciálneho polymérneho materiálu. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Lietadlá Su-57 majú u leteckých jednotiek úzko spolupracovať s novými bezpilotnými strojmi Ochotnik, ktoré v súčasnosti tiež prechádzajú skúškami.

Je potrebné pripomenúť, že práce na vývoji lietadiel piatej generácie začali v Sovietskom zväze už v 80. rokoch, ale veľmi významne do nich zasiahol jeho rozpad a následná hlboká kríza. Pokračovanie v samostatnom Rusku bolo pomalé a ovplyvnené radom nejasností.

Pôvodný zoznam základných požiadaviek na perspektívne bojové lietadlo zahŕňal multifunkčnosť, utajenia v optických, infračervených a radarových vlnových dĺžkach, ako aj supermanévrovatelnost - schopnosť vykonávať riadený boj pri nízkych rýchlostiach a vo veľkých uhloch nábehu.

Návrhy na projekt prišli z niekoľkých popredných dizajnérskych kancelárií, ale víťazstvo napokon získal Suchoj, ktorý bol v najlepšej finančnej situácii a mal tiež svojich ľudí na tých správnych miestach. V roku 1999 sa oficiálne začali práce na vývoji perspektívneho leteckého komplexu frontového letectva piatej generácie PAK FA, podľa indexu T-50. Výsledkom je skutočne veľmi vyspelé bojové lietadlo pre ruské letecké sily.

Ruské stíhacie lietadlo Su-57 dokáže vystreliť raketu aj z vertikálnej polohy (VIDEO)
Videosnímka predložená ministerstvom obrany Ruskej federácie ukazuje, ako ruské bojové lietadlo piatej generácie Su-57 vypúšťa raketu vo vzduchu z plnej vertikálnej polohy a v tomto prípade účinnosť zasiahnutej rakety letecký terč nie je v žiadnom... Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth