Vedci objavili aktivitu na vzácnom vesmírnom objekte známom ako Kentaur
02 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Tím astronómov objavil aktivitu okolo vzácneho typu vesmírneho objektu, ktorý je skalnatý ako asteroid, ale tiež zahalený prachom a plynom ako kométa, informuje portál RT.




Tieto neobvyklé nebeské telesá sú známe ako Kentauri, podobne ako tvor napoly človek a napoly kôň z gréckej mytológie. Sú to vlastne planéty pochádzajúce z ľadového Kuiperovho pásu na okraji našej slnečnej sústavy.

Objekty sú neuveriteľne zriedkavé - v skutočnosti bolo astronómami napriek neúnavnému skenovaniu oblohy objavených iba 18 aktívnych kentaurov od roku 1927. Je tiež nesmierne ťažké ich pozorovať, pretože sú slabé, veľmi ďaleko a pohybujú sa neobvyklými spôsobmi. Z tohto dôvodu nie sú dostatočne pochopené.

Napriek týmto prekážkam vyvinul tím vedcov zo Severoarizonskej univerzity novú techniku ​​na sledovanie kentaura s názvom 2014 OG392 a urobil významný objav. Tím vytvoril algoritmus na skenovanie stôp aktivity na existujúcich obrázkoch z vesmíru. To im umožnilo pozorovať, ako OG392 z roku 2014 konvertuje pevné látky na plyny - proces známy ako sublimácia - a zanecháva za sebou dlhú kométu podobnú svätožiare.

Ruská tajomná neviditeľná stíhačka PAK-DP. Zmení toto lietadlo pomer síl ?
Stíhačka dosahujúca Mach 5? Aj keď to znie skvele, môže sa stať, že lietadlo nikdy neopustí rysovací stôl Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Mário Martinka


Ďalším krokom v procese bolo použitie počítačového modelovania na zistenie, aké typy ľadu by sa mohli vznietiť a vytvoriť tak svätožiaru. Vyšetrovanie identifikovalo ako najpravdepodobnejších kandidátov oxid uhličitý a amoniak.

To bol významný prielom a vyústil do toho, že v roku 2014 sa OG392 zbavil svojho statusu Kentaura a povýšil na plnohodnotnú kométu. Má dokonca nový názov a odteraz bude využívať aj elegantnú prezývku C/2014 OG392 (PANSTARRS). "Som nadšený, že Centrum malých planét udelilo nové označenie kométy zodpovedajúcej aktivite, ktorú sme objavili na tomto neobvyklom objekte," uviedol vedúci výskumník Colin Chandler.

Predpokladá sa, že také nebeské telesá, ako sú tieto, siahajú do úsvitu slnečnej sústavy a predpokladá sa, že sa za miliardy rokov odvtedy takmer nezmenili. Odborníci dúfajú, že ich štúdium pomôže objasniť, ako vznikali a vyvíjali sa planéty vrátane Zeme.

Americké vesmírne sily sú pripravené brániť sa proti hrozbe Ruska a Číny
Necelý rok po svojom vzniku uvažujú Vesmírne sily USA o budúcnosti, v ktorej poskytnú bezpečnosť súkromným investíciám medzi Zemou a Mesiacom na pozadí konfliktov s Ruskom a Čínou, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár