Môže byť bombardér rýchlejší ako najmodernejšia stíhačka? TU - 160M s novými motormi áno! (VIDEO)
01 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Biela labuť" je prezývka ťažkého strategického bombardéra TU 160M. S novými motormi je táto labuť rýchlejšia ako supermoderný stíhač F-35.


Ruská ruská štátna spoločnosť zodpovedná za výrobu motorov pre programy vojenského a civilného letectva a vesmírneho prieskumu United Engine Corporation (UEC) oznámila dodanie prvej série motorov pre modernizované strategické bombardéry Tu-160M. Skúsený dlhoročný pilot tohoto stroja Jurij Sytnik v hodnotení pre PolitExpert.net poznamenal, že nové diely robia z ruského lietadla úplne nový stroj.

Motory NK-32 série 2 boli vyrobené na objednávku ruského ministerstva obrany. K UEC je potrebné poznamenať, že tento podnik vyrobil nové motory prvýkrát za posledných 25 rokov. Teraz je prvých 25 motorov odoslaných do kazanského leteckého závodu na inštaláciu na prvé modernizované strategické bombardéry Tu-160M.

Tam sa okrem iného po 10-ročnej prestávke obnovuje výroba strategických bombardérov nesúcich rakety Tu-160M. Vylepšená verzia sa nebude od hlavného modelu navonok priveľmi líšiť. Jeho bojové schopnosti sa však exponenciálne zvýšia. A to tak zbraňovou výbavou, ako aj výkonom motorov.



 

V súčasnosti spoločnosť „Tupolev“ na základe zmluvy prezbrojí pre ministerstvo obrany 10 lietadiel Tu-160M. Ministerstvo medzitým oznámilo plány na objednanie ďalších 50 týchto strojov.

Ako uviedol člen všeruskej organizácie „Dôstojníci Ruska“, čestný pilot Ruskej federácie Jurij Sytnik , armáda bola prakticky zničená koncom 90. rokov. Získať nové bombardéry krajine preto trvalo 25 rokov.

"Takéto motory môže vytvoriť 5-6 krajín sveta. Od výkresu po hotovú kópiu. Toto je jedna z najdôležitejších častí lietadla. Nie nadarmo si Američania stále kupujú náš motor RD 180 a namierili svoje rakety ním vybavené proti nám. To je tiež paradox, “poznamenal Sytnik.

Poukázal na to, že Tu-160 vstúpil do služby až v roku 2005. Potom úrady uznali, že strategické bombardéry sú potrebné a dôležité. Do tohto momentu však boli v prevádzke iba Tu-195, Tu-142 a Tu-122M, ktoré mohli niesť jadrové zbrane, ale nie ďaleko a hlavne - pomaly.

Sytnik poznamenal, že v roku 2019 malo Rusko 155 nosičov leteckých jadrových zbraní. Američania majú o 20 jednotiek menej. Modernizácia lietadiel Tu-160 a Tu22M3 naznačuje, že lietadlá sú vybavené novou avionikou, zbraňami a motormi, navyše majú digitálny riadiaci systém.

"Tieto lietadlá nielenže sa technicky a takticky vyrovnajú lietadlám NATO, ale v mnohých ohľadoch ich aj prekonávajú. Napríklad fiasko, ktoré utrpel americký F-35, keď "nedobehol" náš Tu-160, naznačuje, že naše strategické bombardéry letia rýchlejšie ako najmodernejšie americké stíhače. Nie je to hanba pre krajinu ako USA? A tí zatiaľ bezmocne hádžu špinu na naše Su-57 a ďalšie stroje. Toto je boj o trh, o kupujúceho. Preto sa snažia zdiskreditovať naše vybavenie, nielen letectvo ", - uviedol vojenský expert.

SU-57 nemôže byť pozemské lietadlo, toto dokáže jedine UFO! (VIDEO)
Doteraz v histórii letectva nedokázal žiaden stroj vo vzduchu to, čo nedávno predviedol Suchoj SU - 57. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Sytnik verí, že Tu-160M je v súčasnosti najlepším strategickým bombardérom na svete. Modernizácia lietadla z neho urobila úplne nové lietadlo, odlišné od predchádzajúcich verzií.

"Moji chlapci sú testovací piloti, lietajú na týchto lietadlách a sú úplne spokojní. Som veľmi rád za náš priemysel, za náš vojensko-priemyselný komplex. Som rád, že prezident venuje toľko času a úsilia vojensko-priemyselnému komplexu. Pretože bez toho by nám už dávno všetko vzali - Krym, Kurily a Karelskú šiju a Prímorie. Vďaka silnému štátu a silnej vláde je možné zapojiť sa do vlastného rozvoja a brániť svoje záujmy, “uzavrel Sytnik.

Nedávno dve  "labute" Tu-160 prekonali viac ako dvadsaťtisíc kilometrov za 25 hodín, čím vytvorili rekord v rozsahu a trvaní letu. Čínski analytici túto schopnosť obdivovali. Podľa ich názoru sú to vynikajúce podmienky vytvorené na prípravu posádky a vybavenia na akciu v skutočných vojnových podmienkach.

Americkí experti neverili svojim očiam pri sledovaní letovej ukážky ruského SU-57 (VIDEO)
“To video naozaj stojí za to pozrieť si” - tvrdia aj odborní armádni novinári v USA. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Ivan Brožík