Český zázrak: Po septembrovom reprodukčnom čísle 1,8 prišlo októbrové 1,1
30 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Česi dostali šancu - majú veľkú šancu epidémiu zlomiť. Katastrofický scenár sa začal meniť. Informuje idnes.cz.


Česko veľmi súrne potrebovalo aj dobré správy. A jednaprišla - reprodukčné číslo - jeden z najdôležitejších epidemiologických ukazovateľov - prvýkrát v októbri kleslo na hodnotu 1,1. V polovici septembra pritom bolo na hodnote 1,8. To znamená, že jeden nakazený infikoval skoro dva ďalších ľudí. "Mení sa scenár rizík, ktoré ešte nedávno boli reálne," povedal pre MF DNES Ladislav Dušek, šéf zdravotníckych štatistikov. Správu prevzal portál idnes.cz.


Odborníci prízvukujú, že hoci ešte ani zďaleka nie je vyhraté, ide len o malý štatistický dôvod na optimizmus. "Stále platí, že musíme dostať reprodukčné číslo pod jedna," dodal Ladislav Dušek. Počet nakazených, zdá sa, niekoľko dní po sebe kulminuje. Je síce desivo vysoký, ale už razantne nestúpa. Viac ako šesť tisíc ľudí je v nemocniciach.

Akousi psychologickou hranicou, kedy môžeme povedať, že je epidémia pod kontrolou, je hodnota čísla R okolo 0,8. "Čím menej, tým lepšie. My sme v optimistickom scenári dospeli k cieľu 0,73 a nižšie, to je číslo, kedy by mohlo dochádzať k progresivnějšiemu spomaľovaniu šírenia, " opisuje Dušek.

COVID-19 desí celú Európu. Česko je na kolenách, viaceré krajiny sprísňujú opatrenia
Z celej Európy sa valí jedna Jóbova zvesť za druhou. Takmer každá krajina hlási výrazný nárast nakazených a zvýšené protiepidemiologické opatrenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa štatistika začne okolo čísla 0,7 až 0,8 vírusová nálož v populácii klesať a priechod epidémie už by mohol byť veľmi dobre zvládnuteľný. Ľahký optimizmus môžu prinášať tiež čísla nakazených za stredu a štvrtok. Oba dva dni sa počet novo nakazených pohyboval okolo 13 tisíc, vrchol uplynulého týždňa prišiel v stredu - takmer 15 663 nových ochorení. Ak všetko pôjde podľa štatistických predpokladov a nestane sa niečo mimoriadne, mohlo by práve stredajšie číslo byť posledným, presahujúcim pätnástitisícovú dennú hranicu.

"Uvidíme, čo povedia nasledujúce dni. Opatrenia, ktoré boli prijaté v polovici septembra sa ešte len ešte prejavia, môžu tú správu potvrdiť, zosilniť, a strašne si to želám ... Ale samozrejme počítame aj s rizikovými scenármi. Pretože šírenie tejto infekcie je veľmi dynamický proces, " konštatuje štatistik Ladislav Dušek.

A zároveň vyzýva Čechov: "Rozhodneme o tom všetci, ak budeme striktne dodržiavať pravidlá, máme veľkú šancu epidémiu zlomiť."

COVID-19 desí celú Európu. Česko je na kolenách, viaceré krajiny sprísňujú opatrenia
Z celej Európy sa valí jedna Jóbova zvesť za druhou. Takmer každá krajina hlási výrazný nárast nakazených a zvýšené protiepidemiologické opatrenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.