Advokátka si napriek výzvam odmietla dať rúško. Zo súdu ju museli vyviesť von!
26 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zdá sa, že nosenie rúšok má svojich odporcov aj medzi našimi advokátmi. Príkladom je prípad košickej advokátky, ktorej za to hrozí pokuta.


Prípadom košickej advokátky Adriany Krajníkovej, ktorá si na súde odmietla nasadiť rúško, sa bude zaoberať aj Slovenská advokátska komora. Pre hrozbu šírenia ochorenia COVID-19 platí i na súdoch povinnosť mať prekryté dýchacie cesty. Za to, že neuposlúchla vládne nariadenie jej hrozí od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva pokuta, informuje o tom košický denník Korzár.
Pandemické opatrenia rešpektovať nemieni

Advokátka si rúško nechcela nasadiť na Okresnom súde Košice-okolie, ktorý mal minulý štvrtok rozhodovať o prepustení jej klienta z väzby, lenže pre tento incident sa napokon hlavné pojednávanie neuskutočnilo. „Keď som vošla do budovy, justičná stráž ma vyzvala, aby som si nasadila rúško. Odmietla som s tým, že rúško nemám, a že ak s tým majú problém, nech zavolajú policajtov,“ opísala na sociálnej sieti Krajníková, ktorá potom bez rúška vošla do budovy a aj pojednávacej miestnosti. Ani tam si napriek opakovaným výzvam sudkyne a predsedníčky súdu rúško nedala.

„Nové pandemické opatrenia sú nulitné, nemienim ich rešpektovať. Mám pod rúškom mučivé pocity, úzkosť, hlava sa mi točí,“ argumentovala v súdnej sieni advokátka. Predsedníčka súdu Nicola Kuzmiaková Korzár informovala, že musela napokon požiadať justičnú stráž, ktorá advokátku, ktorá sama odísť odmietla, vyprevadila z budovy.

Škandál v Čechách: Ministra zdravotníctva nachytali bez rúška vychádzať večer z reštaurácie!
Vicepremiér Jan Hamáček vyzval Romana Prymulu k rezignácii. Opozícia hovorí o prasatách. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Prípadom sa budú zaoberať hygiena aj komora

Prirodzene, prípadom sa zaoberá aj polícia. „Vec bude v zmysle vecnej príslušnosti odstúpená príslušnému orgánu na ďalšie konanie,“ uviedla Jana Mésarová, hovorkyňa košickej polície s tým, že prípad zdokumentovali ako porušenie opatrenia Úradu verejného zdravotníctva. Ďalšie konanie, vrátane možného uloženia pokuty, patrí do kompetencie regionálneho úradu verejného zdravotníctva. „Aj medzi advokátmi, rovnako ako medzi inými občanmi, je časť ľudí, ktorí situáciu zľahčujú a opatrenia nedodržujú,“ reagovala pre Korzár hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.

Podľa komory je dôležité, aby si všetci, vrátane advokátov, uvedomili závažnosť situácie a chránili seba aj ostatných dodržiavaním opatrení. „V takých prípadoch má dodržiavanie kontrolovať a vyžadovať prednostne súd, ak ide o účasť na pojednávaní, a následne polícia, k čomu aj došlo,“ pridala Donevová, ktorá ešte vysvetlila, že komora má nad advokátmi disciplinárnu právomoc a v prípade možného porušenia advokátskych predpisov alebo etiky je možné podať na advokáta sťažnosť.

„Revízna komisia SAK sa zaoberá každou doručenou sťažnosťou a preverí konanie advokáta, v tomto prípade advokátky,“ zdôraznila hovorkyňa. Ak Revízna komisia SAK uzná možné porušenie, podá návrh na začatie disciplinárneho konania voči advokátovi. „Porušenie advokátskych predpisov alebo etiky môže konštatovať len disciplinárny senát a následne môže uložiť advokátovi sankciu od napomenutia, cez peňažnú pokutu po vyčiarknutie zo zoznamu advokátov,“ uzavrela pre košický denník Korzár Donevová.

Mália sa vám naše pokuty? V Čechách za nenosenie rúška až tri milióny!
Česká polícia sa nemazná s nikým - nastal čas sprísniť tresty. Za nenosenie rúška hrozí pokuta až tri milióny korún. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Ivan Brožík