Putin odmieta totalitnú vládu, ale aj západnú liberálnu demokraciu, pretože Rusko ide svojou "vlastnou cestou"
25 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Západní učenci využívajú odmietnutie Vladimira Putina na vytvorenie myšlienky západnej liberálnej demokracie ako univerzálneho modelu, čo znamená, že koncepciu demokracie úplne odmieta, informuje portál RT.


Ruský prezident vo štvrtok predniesol svoj každoročný príhovor na zhromaždení Valdajského diskusného klubu - vybranej skupiny ruských a zahraničných odborníkov, ktorí sa stretávajú raz ročne, aby uvažovali o budúcnosti sveta. Tohtoročná udalosť, ktorá sa zvyčajne koná v Soči, sa uskutočnila kvôli pandémii Covid-19 cez internet.

Putinove pripomienky a odpovede na otázky mali široký záber. Občas sa ponoril do konkrétnych detailov, ale inokedy boli jeho slová rozsiahle a filozofické. Prejav preto poskytuje užitočný nástroj na analýzu toho, čo by sa dalo nazvať „ideologickými základmi“ dnešného putinizmu.

Komentáre v medzinárodnej tlači sa zamerali predovšetkým na to, čo Putin povedal o globálnom politickom usporiadaní. To bolo v skutočnosti dosť konzervatívne. Dištancoval sa od poslednej správy Valdajského klubu, v ktorej sa uvádza, že medzinárodné inštitúcie sú skôr „prekážkou“ pri budovaní úspešného globálneho systému ako pomocou. "Nemôžem súhlasiť s predpokladom, že existujúce medzinárodné štruktúry musia byť úplne prebudované," uviedol ruský prezident.

Putin tvrdí, že ako superveľmoci sa ukazujú Nemecko a Čína. USA už nebudú „dominovať“
Éra, keď sa medzi Moskvou a Washingtonom rozhodovalo o svetových záležitostiach, je už dávno preč, uviedol ruský prezident Vladimir Putin s tým, že ďalšie krajiny, napríklad Čína a Nemecko, sú na ceste k tomu, aby sa stali superveľmocami, informuje... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Namiesto toho Putin argumentoval v prospech „úpravy medzinárodného usporiadania svetovej politiky“. Podporil tiež regionálny multilateralizmus, v rámci ktorého zainteresované skupiny štátov spolupracujú na riešení bežných problémov mimo globálneho inštitucionálneho rámca.

Vízia sveta je extrémne revolučná a určite neodôvodňuje spoločnú sťažnosť, v ktorú Putin a Ruská federácia dúfajú - v koniec liberálneho usporiadania sveta po studenej vojne.

V každom prípade zahraničné veci zaberali iba malú časť Putinovho prejavu a boli ďaleko od najzaujímavejších tém, o ktorých sa diskutovalo.

Všeobecný názor Západu je, že Putin je zarytým nepriateľom demokracie, odhodlaný podkopávať demokratické systémy, nech ich vidí kdekoľvek, aby neposkytli model úspechu, ktorý diskredituje jeho vlastnú autokratickú vládu.

Putin žiada rýchle a praktické kroky pri „obrovskej výzve“ proti zmene klímy
Vladimir Putin vyzval obyvateľov sveta, aby sa spojili a „starali sa o našu planétu“ pre ďalšie generácie. Ruský prezident tiež varoval, že od „neobmedzenej spotreby“ bude treba upustiť, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Marek Molnár