Pravicoví extrémisti v Taliansku mali potýčky s poriadkovou políciou kvôli „diktatúre a zákazu vychádzania“ (VIDEO)
25 | 10 | 2020 I Marek Molnár

V centre Ríma vypukli pouličné bitky, keď talianska polícia rozptýlila skupinu 200 krajne pravicových demonštrantov, ktorí podnikli násilný protest proti vládnym obmedzeniam, informuje portál RT.


Krátko po polnoci došlo k potýčkam, ktoré sa uskutočnili na ikonickom rímskom námestie Piazza del Popolo. Na námestí sa malo konať zhromaždenie organizované stranou Fuerza Nova, ktorej vedenie sľúbilo, že pôjde o mierový akt občianskej neposlušnosti proti „zdravotnej diktatúre a zákazu vychádzania“.



Podľa miestnych médií sľub porušili maskovaní demonštranti okolo polnoci. Do vzduchu bol vypustený ohňostroj vo farbách talianskej vlajky, ktorý zjavne slúžil ako signál k útoku na poriadkovú políciu pyrotechnikou a inými projektilmi. Nasledovali potýčky, počas ktorých orgány činné v trestnom konaní vytlačili demonštrantov z námestia. Niektoré boje sa odohrali aj okolo námestia Piazza Trilussa.

V noci bolo zatknutých osem ľudí. Niektoré koše a vozidlá boli údajne podpálené, nezaznamenali sa však žiadne významné škody na majetku. K zrážkam v Ríme došlo po podobnom násilí v Neapole v piatok večer.



Nočné potýčky sa uskutočnili niekoľko hodín po pokojnom proteste proti obmedzeniam Covid-19 v talianskom hlavnom meste. Juhoeurópska krajina sa snaží zvládnuť infekciu, ktorá dosahuje rekordné denné úrovne.

Mnoho Talianov je však unavených z odstávok a zákazov vychádzania a stavajú sa proti vládnym plánom na ďalšie obmedzenia. Taliansko už po dvojmesačnom celonárodnom blokovaní jari trpí najhoršou ekonomickou recesiou od druhej svetovej vojny.

V Azovskom mori explodoval ruský tanker, traja námorníci sú nezvestní
Počas plavby bez nákladu ropných produktov nastal na palube Generala Hazi Naslamova výbuch. Záchranné zložky pátrajú po nezvestných. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Ivan Brožík