ŠKANDÁL: Plošné testovanie môže skončiť veľkým fiaskom. Slovensko nakúpilo zlé testy!
24 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

O kúpe antigénových testov sa toho už napísalo dosť. Svoj názor na ne má aj bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky, ktorý ale veru nie je pozitívny.


Pilotná fáza testovania začala včera v troch okresoch na Orave a v Bardejove. Vláda chystá aj ďalšie dve celoslovenské kolá. Či prinesú želaný efekt je však otázne. S testami, ktoré nakúpilo Slovensko, totiž podľa odborníkov plošná akcia nemôže skončiť inak ako fiaskom. „Antigénové testy nie sú  vo všeobecnosti odporúčané na plošné testovanie. Či už svetovou zdravotníckou organizáciou, ktorá ich odporúča verifikovať PCR testami, alebo aj samotnými výrobcami, ktorí vedia najlepšie ich limitácie,“ povedal denníku Plus jeden deň bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana.
Žiadna krajina ich nepoužila na plošné testovanie

Ich najväčšia slabina je, že nezachytia všetkých pozitívnych a naopak môže sa stať, že chybne označenia negatívnu osobu ako pozitívnu. Naopak najpresnejšie sú u ľudí, ktorí majú príznaky. „Už príbalové letáky týchto testov upozorňujú, že tento test je vhodný len na testovanie pacientov s príznakmi ochorenia COVID-19,“ doplnil matematik Richard Kollár.

Potvrdzujú to aj viaceré validačné štúdie, ktoré robili napríklad v Nemecku. Presnosť bola medzi 70 až 80 %, a to testovali len pacientov s príznakmi. V našich podmienkach, keď chceme testovať celú populáciu vrátane bezpríznakových ľudí, by to bolo ešte menej. „Aj preto sa antigénové testy primárne používajú na rýchlu triáž suspektných ľudí v nemocniciach, aby sa minimalizovala šanca, že akútny pacient, pri ktorom sa nestíha spraviť PCR test, je pozitívny. Vo svete sa tieto testy používajú aj na testovania rizikových skupín obyvateľstva, seniorov, v školách či v ohniskách nákazy,“ vysvetľuje Smatana. To je zároveň dôvod, prečo ich žiadna krajina nepoužila na plošné testovanie.

Bukovský vyzval odborníkov, aby sa postavili proti celoplošnému testovaniu: Skončí to medzinárodným fiaskom!
Premiér by nás mal prestať šikanovať a terorizovat svojimi nápadmi, hovorí Dr. Bukovský. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

Hodiť sa môžu v rôznych kritických situáciách

Napriek tomu sú antigénové testy veľmi dobrým nástrojom na rýchlu diagnostiku ľudí s príznakmi koronavírusu a hodiť sa môžu v rôznych kritických situáciách. „Je skvelé, že ich máme aj na Slovensku, najmä nemocnice ich potrebujú ako soľ,“ uzavrel pre denník Plus jeden deň matematik Kollár.

Na čo slúžia antigénové testy?

  • Primárne na testovanie ľudí s príznakmi, následne je nutné urobiť PCR test na potvrdenie choroby.

  • Na rýchlu triáž suspektných ľudí v nemocniciach, aby sa minimalizovala šanca, že akútny pacient, pri ktorom sa nestíha spraviť PCR test, je pozitívny.

  • Na testovanie rizikových skupín obyvateľstva, seniorov, v školách či v ohniskách nákazy.


Antigénové testy budú pomocou, štandardom však ostanú PCR testy, tvrdí premiér
Antigénové testy pomôžu vytvoriť skríning populácie v ohniskách nákazy a systematicky pretestovať klientov i zamestnancov zariadenia sociálnych zariadení. Nie sú však zázrakom, ktorý má nahradiť súčasné PCR testy. Predseda vlády SR Igor Matovič a... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | TASR