Kauza masér Kostka: Policajti obvinili bývalého šéfa všeobecnej poisťovne Marcela Foraia
24 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Mediálne známy prípad, ktorý v roku 2015 otriasol slovenským zdravotníctvom, má po piatich rokoch trestnoprávnu dohru.


Škandál okolo vtedajšieho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia sa prevalil ešte za druhej Ficovej vlády a to v období, keď jej šéfoval. Vtedy sa tam mimoriadne dobre darilo najmä firmám, v ktorých figurovala jeho „teta Anka“, teda dôchodkyňa Anna Sučková. Bývalý poslanec Miroslav Beblavý potom upozornil na ďalší podozrivý prípad, ktorý sa dotýkal kliník dnes už mediálne známeho maséra Pavla Kostku. V tom čase mal vo VšZP  zazmluvnenú starostlivosť za 3,2 milióna eur, zatiaľ čo u súkromnej Dôvery len za asi 80-tisíc eur, informujú Aktuality.sk.
 Odmieta niesť zodpovednosť za iných

Exriaditeľa poisťovne Foraia vyšetruje polícia práve v súvislosti s kauzou maséra, ktorá ho aj obvinila z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. „Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry obvinil jednu osobu pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. „Podľa vyjadrenia krajského súdu pochybila inštitúcia tým, že zlyhali kontrolné a revízne činnosti. Som naklonený veriť tomu, že sa tak stalo. Ja ako osoba odmietam niesť zodpovednosť za konkrétnych pracovníkov, ktorí zanedbali svoje pracovné povinnosti vyplývajúce zo zmlúv,“ reagoval pre Aktuality.sk Marcel Forai.

Majiteľ kliník Kostka dostal od VšZP v roku 2012 unikátny výberový kód pod názvom cielená a dlhodobá terapia. Tento kód bol veľmi výhodný pre Kostku, ktorého služby poisťovňa kráľovsky platila: Dostával 45 eur za tri hodiny oficiálnej liečby. Po kontrole koncom roka 2015 ale kód zrušila a nahradila ho výkonmi podľa platného Katalógu výkonov. Forai teraz upozorňuje, že prvé pochybenia inštitúcie začali ešte pred jeho nástupom na generálne riaditeľstvo. „Čo konštatuje aj krajský súd vo svojom rozsudku.“ Špeciálny kód totiž Kostkovi pridelil ešte Foraiov predchodca Marian Faktor. „Podľa názoru súdu si inštitúcia musela byť už vtedy vedomá, že Kostka nie je schopný poskytnutie výkonov zabezpečiť v plnom rozsahu vymysleného kódu,“ uviedol pre portál Aktuality.sk Forai.

Kožuch chcel ísť z basy von. Sudca jeho verzii o primitívnom podvode neuveril
Niekdajší šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch je už niekoľko mesiacov vo väzbe. Zrejme mu tam je už dlho, a tak sa chcel dostať na slobodu, sudca však, podľa portálu aktuality.sk, jeho verzii o primitívnom podvode neuveril a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kto je Marcel Forai?

Od roku 2012 bol šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Do funkcie ho uviedla vtedajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Pred príchodom do Bratislavy bol riaditeľom krajskej pobočky VšZP v Košiciach. Šéfoval jej počas prvej vlády Roberta Fica, keď VšZP viedla Zvolenská. Na tomto poste zostal aj za vlády Ivety Radičovej. Šéfoval aj krajskej pobočke Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pôsobil aj v Spoločnej zdravotnej poisťovni. V septembri 2015 ho odvolali práve pre zmluvy s tetou Ankou.

Vláda zvažuje nový bič na daňových podvodníkov s DPH
Takzvaný reverse charge, o ktorom uvažuje nová vláda, by preniesol povinnosť platby DPH z predávajúceho na kupujúceho. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok