Nie všetci protestujúci sú blbci a trollovia
23 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Monitor Jana Macháčka (Lidovky.cz)


Autor nasledujúcich riadkov patrí medzi poctivých nosičov rúšok a na Staromestské námestie by protestovať  určite nešiel. Konšpirácie o pandémii na sieťach nešíri a nie je zástancom neriadeného premorovania obyvateľstva. Taktiež nechce napísať nič dobrého o tých, ktorí sa prišli pobiť s políciou.


Jan Macháček je predseda správnej rady IPPS - českého Inštitútu pre politiku a spoločnosť. jeho nasledujúci komentár odvysielal Český rozhlas, v textovej podobe uverejnil portál lidovky.cz.

"Považujem za chybné a scestné, ak niekto protestujúcim odkazuje, že sú blbci, trollovia, šíritelia konšpirácií, dezinformácií, klamstiev, poloprávd a "dristov" a ktoviečoho ešte. Argumentmi týchto ľudí je potrebné sa  vysporiadať trpezlivou, precíznou a zdvorilou argumentáciou. Ak budeme ľudí urážať, vráti sa nám to aj s úrokmi.

Hocikto si to zjednodušuje. Napríklad prorektor Univerzity Karlovej Jan Konvalinka, ktorý často hovorí v rozhlase. V poslednom statuse na Facebooku napísal, že nezmysly, ktoré sa o pandémii šíria, mu pripomínajú blbosti, ktoré sa šírili v čase, keď sa objavil AIDS. Vtedy sa vraj tiež písalo, že vírus HIV neexistuje, že je to komplot farmafirem, Židov a Wall Street. V Afrike sa dokonca verilo, že AIDS možno vyliečiť sexom s pannou. Stačí vraj neblbnúť a neveriť "dristom", pretože "dristy" zabíjajú.

Od začiatku pandémie vo Veľkej Británii viac ľudí zomrelo doma na rakovinu, srdcové choroby a demenciu
Rakovina a ďalšie smrteľné choroby si tento rok vyžiadali vyšší počet životov v Británii, ukazujú nové údaje, pričom počas pandémie sa hospitalizácia pre nekoronavírusové stavy významne znížila, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Takto jednoducho to ale teraz nepôjde. Ako má človek presne spoznať kecy? Ak ide o sex s pannou alebo o antisemitské teórie, je to dosť jasné, takmer so všetkým ostatným je to ale oveľa náročnejšie a zložitejšie.

Trebárs ako majú ľudia spoznať, ktorému vedcovi a lekárovi majú veriť? Tak napríklad rektor tej istej univerzity a tiež lekár Tomáš Zima síce rúško ešte nespálil, ale svoj liberálny pohľad na reštrikcie a karantény a ich vplyv na školstvo a ekonomiku zatiaľ neodvolal.

Ja si o tom síce myslím svoje, ale ako má takzvaný obyčajný človek - zvlášť trochu znepokojený situáciou a naštvaný - spoznať, ktorý vedec má pravdu a ktorý šíri bludy? Mohol by pán prorektor spísať nejakú jednoduchú rukoväť? Prezident Miloš Zeman vo svojom prejave navrhol, aby ľudia nepočúvali a nečítali rady ani od zubára, ani od kardiológov, ale iba od epidemiológov. Lenže to tiež nestačí. Epidemiológovia, rovnako ako napríklad ekonómovia, majú rôzne názory skoro na všetko. A to nielen u nás.

Obavy z pandémie a rastúce ceny podnecujú krajiny k hromadeniu zásob potravín
Šialenstvo nakupovania sa rozšírilo na vládnu úroveň, keď krajiny začali hromadiť jedlo v obave, že vplyv pandémie na globálne dodávateľské reťazce by mohol spôsobiť zvýšenie cien, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Medzi protestujúcimi sa šíri preklad Veľkej barringtonskej deklarácie, ktorú nedávno spísali práve oni, epidemiológovia z Oxfordskej a Stanfordovej univerzity. Deklarácia prezentuje iba iný názor na kolektívnu imunitu a ekonomické reštrikcie, než ktorý vo svete teraz prevláda. Navrhuje sa v nej výrazne obmedziť právo starších a zraniteľných, viac ich izolovať a naopak menej obmedzovať práva mladších a hlavne školských detí. Zástancovia tejto deklarácie veria, že na dosiahnutie kolektívnej imunity stačí v prípade covidu-19 takzvane premoriť 20 percent obyvateľstva.

Súložia títo vedci z Oxfordu s pannou? Asi nie. Bolo by teda správne ich argumenty presvedčivo bod po bode vyvrátiť. Ako sa hovorí - je to trošku iný "level" ako Hůlka a Csáková. Mali by sme si klásť náročnejšie ciele.

Ani s tými rúškami to nie je tak jednoduché. Ja sa ešte dobre pamätám, ako tento rok v marci odkazovala kancelárka Angela Merkelová do Prahy, že nemeckí epidemiológovia nosenie rúšok neodporúčajú. To isté hovorila Svetová zdravotnícka organizácia. Ešte som si nikde neprečítal dôkladnú analýzu toho, prečo vedci pôvodne tak zle a chybne posúdili vplyv jednoduchej textílie na šírenie kvapôčok a aerosolu. Nadávať ľuďom do blbcov je skrátka jednoduchšie."

Prečítané v Českom rozhlase Plus.

Bill Gates o konci pandémie. Kedy sa podľa neho vráti život do normálu a na čom to bude závisieť
Súčasný nárast pozitívne testovaných nielen na Slovensku ukazuje, že ďalšie prognóza, kedy pandémia skončí a obnoví sa život bez obmedzení, je zložitá. Vedci naznačujú, že počty budú kolísať hore a dole, či už nazývame tento nárast druhou vlnou,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Timotej Dudka