Musia sa prísť otestovať aj Slováci žijúci v zahraničí? Vieme pre nich odpoveď
23 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V zahraničí žije veľa Slovákov, ktorí častejšie alebo menej často cestujú domov. Určite sa preto mnohí z nich pýtajú, či platí povinné testovanie aj pre nich.


Na ľudí prichádzajúcich zo zahraničia sa vzťahujú podmienky platné od 1. októbra v závislosti od toho, či cestujú z bezpečnej alebo menej bezpečnej krajiny.
Domov teraz radšej necestujte!

Slovákom žijúcim v zahraničí sa neodporúča cestovať na Slovensko z dôvodu plošného testovania na COVID-19. Ministerstvo obrany o tom informuje na svojej webovej stránke a píše o tom aj portál dnes24.sk. Zverejnené sú na stránke korona.gov.sk.

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa má konať od 30. októbra do 1. novembra a 6. až 8. novembra, vždy od piatka do nedele. Má byť dobrovoľné, môžu sa na ňom zúčastniť všetci od desiatich rokov. Premiér Igor Matovič zároveň však hovorí o povinnej karanténe pre tých, ktorí sa nezúčastnia.

Premiér by preferoval aj testovanie na hraniciach
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) by popri plošnom testovaní obyvateľstva privítal aj antigénové testovanie osôb, ktoré prekračujú hranice. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | SITA

Testovanie na ľubovoľnom mieste

Testovanie sa nemá týkať všetkých, majú platiť výnimky. Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje dobrovoľné plošné testovanie. Myslí si však, že ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená dobrovoľnosť. Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadania súladu ústavného riešenia.

Testovať sa budú môcť ľudia na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 08.00 – 12.00 hod. a 13.00 – 20.00 hod., nemusí to byť v mieste trvalého bydliska. Miestnosti majú byť dezinfikované, na poriadok majú dozerať policajti a vojaci. Testujúci personál bude vopred testovaný. Vzorky potrebné na testovanie bude odoberať len zdravotnícky personál. Vzorky budú bezpečne zlikvidované.

Slovenská lekárska komora nesúhlasí so sankcionovaním ľudí, ktorí odmietnu celoplošné testovanie
Slovenská lekárska komora apeluje na vládu, aby sa v prípade celoplošného testovania neuchyľovala k sankcionovaniu občanov, ktorí sa ho nezúčastnia, desaťdňovou karanténou. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | SITA