Matovič vystúpil v pléne, požiadal o spoluprácu všetkých strán
23 | 10 | 2020 I TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali bez ohľadu na politické tričko podporiť projekt testovania na Orave a v bardejovskom regióne a spolupracovať v boji proti pandémii. Vyzval ich na to premiér Igor Matovič (OĽANO) počas svojho piatkového vystúpenia na 16. schôdzi Národnej rady (NR) SR. Požiadal tiež o zvolanie poslaneckého grémia, aby mohol osobne požiadať o spoluprácu šéfov poslaneckých klubov.


Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal grémium na 10.00 h. Kollár požiadal, aby na grémium prišli aj zástupcovia nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho a Štefana Kuffu. Premiér tiež informoval, že za štvrtok (22. 10.) pribudlo na Slovensku 2581 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

Šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš pre TASR uviedol, že po grémiu sa má prerušiť schôdza parlamentu do utorka 27. októbra. Poslanci sa podľa Šipoša už priebežne chodia testovať. Robia tak vzhľadom to, že poslanec Marian Kotleba (ĽSNS) mal pozitívny test na ochorenie COVID-19.

Premiér vo svojom vystúpení vyzval poslancov na jednotu a poprosil o spoluprácu všetky politické strany. "Skúste na dva, tri týždne odložiť konšpirácie a politiku a skúsme všetci spoločne potiahnuť za jeden povraz," vyhlásil s tým, že ak to urobia, ochránia tisícky ľudí pred zdravotnými komplikáciami. Aj poslanci z opozície sú podľa Matoviča veľmi podstatní v tom, ako pristúpia k svojim voličom. Požiadal poslancov ĽSNS, aby tiež povedali svojim voličom, že ochorenie COVID-19 je nebezpečné.

Premiér verí, že v piatok budú všetky politické strany stáť na jednej tlačovej konferencii, kde spoločne vyzvú ľudí, aby spolu zabrali. Európa a svet potrebujú podľa neho odpoveď na to, či existuje aj iná možnosť ako úplný lockdown. Kombinácia, ktorú prijal ústredný krízový štáb, je podľa neho cestou, ako sa vyhnúť úplnému lockdownu.

Ministerstvo obrany odporúča prísť na testovanie neskôr, ak sa v radoch bude nachádzať viacero ľudí
Ministerstvo obrany SR (MO SR) odporúča v súvislosti s testovaním obyvateľov Oravy a okresu Bardejov, vrátiť na sa na odberné miesto neskôr, ak sa na ňom bude nachádzať viacero ľudí. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | SITA


Úplný lockdown, teda uzatvorenie krajiny, podľa Matoviča odporúčalo aj konzílium odborníkov. "Aby sme všetkých zamestnancov nechali na tri týždne doma okrem zamestnancov tzv. kritickej infraštruktúry, teda elektrární, distribučných spoločností, vodární, policajtov, hasičov, vojakov, zdravotné sestry, vojakov," dodal.

Matovič sa vyjadroval ku Kotlebovi, ktorý podľa neho nový koronavírus najviac spochybňoval a snažil sa na tom získavať politické body. Pred rečnícky pult, za ktorým bol Matovič, prišiel následne poslanec Milan Mazurek (ĽSNS) s nápisom "psychopat", pričom ho Kollár upozornil. "Pán predseda národnej rady, naozaj mi to neprekáža, myslím si, že takýto spôsobom konkrétni ľudia oznamujú celému svetu, čo sú," reagoval premiér. Poslanci NR SR sa majú od 10.00 h nechať testovať antigénovými testami v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.