Je rozhodnuté: Výstavba multifunkčnej celoročnej lyžiarskej haly na Donovaloch dostala stopku
23 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Petíciu proti výstavbe celoročnej multifunkčnej haly, v ktorej by boli okrem lyžiarskeho svahu aj hokejová hala, hotel či iné priestory pre šport, podpísalo vyše 23-tisíc ľudí. Jej odporcovia napokon slávia úspech.


Odbor výstavby a bytovej politiky banskobystrického okresného úradu zrušil rozhodnutie obce Donovaly o umiestnení lyžiarskej haly Donovalley Resort a vec vracia na nové prerokovanie a rozhodnutie, informuje portál tvnoviny.sk. Vyplýva to z rozhodnutia OÚ Banská Bystrica zverejnenom na webovej stránke.
Nevedia, v čom bol vlastne problém

Podľa starostu obce by hala priniesla do rozpočtu významný balík financií. Autor Jozef Uhlárik st.


Projektový manažér Igor Obšajsník pre TV Markíza priblížil, že začiatkom októbra OÚ v Banskej Bystrici zrušil rozhodnutie vo veci posudzovania vplyvov na životné prostredia (EIA), takže investor teraz nemôže pokračovať v realizácii projektu, potvrdil. K informácii o vrátení konania vo veci umiestnenia stavby späť na stavebný úrad sa Obšajsník nevie momentálne vyjadriť. Nevie, či bol problém v procese, projekte, vyrovnaní sa s námietkami alebo v niečom inom. „Zrušenie rozhodnutia o posudzovaní vplyvov projektu na životné prostredie nás nepríjemne prekvapilo. Pripravili sme ho v dobrej viere na základe právoplatných povolení, z ktorých jedno je teraz po dva a pol roku zatiaľ neprávoplatne zrušené,“ uviedol pre Markízu Obšajsník.

Manažér zároveň dodal, že ich spoločnosti tak v prípade právoplatnosti tohto rozhodnutia vzniknú značné náklady a škoda veľkého rozsahu. „Tú však znášať nemienime, lebo sme ju nespôsobili. Naša dôvera v prezumpciu správnosti úradných rozhodnutí a stabilitu podnikateľského prostredia je vážne narušená,“ podotkol Obšajsník. Keďže rozhodnutie má spoločnosť k dispozícií krátky čas, ďalšie kroky zváži až po jeho dôslednom preštudovaní.

Okresná prokuratúra podala žalobu vo veci výstavby lyžiarskej haly na Donovaloch
Donovaly podľa prokurátorky nedodržali zákonný postup pri vyhlásení všeobecne záväzného nariadenia. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | TASR

Pre obec by hala bola výhodná

Sklon svahov v multifunkčnej lyžiarskej hale by sa mal pohybovať medzi 14% až 27%, pre najmenšie deti bude mať svah iba 7% skon. Zdroj: Donovalley


Krytá lyžiarska hala mala podľa Obšajsníka na zasnežovanie využívať dažďovú a technickú vodu. Stála teplota v nej bude pod bodom mrazu a sneh sa v nej nebude topiť, pričom na prevádzku bude okrem prvotného zasneženia potrebné iba minimálne množstvo vody, tvrdí projektový manažér. Hala by sa mala podľa neho prevádzkovať v úspornom energetickom štandarde, pričom energetické prebytky budú použité na kúrenie a verejnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily. „Hluková štúdia potvrdila, že projekt sa bude nachádzať pod úrovňou prísnych limitov,“ skonštatoval Obšajsník.

V júni tohto roka podala okresná prokuratúra žalobu na Krajský súd v Banskej Bystrici vo veci výstavby haly. Dôvodom žaloby je nesúlad všeobecne záväzného nariadenia obce s územným plánom, ktorý počíta s výstavbou haly. „Donovaly halou nestratia nič, ba práve naopak, môžu ňou veľmi veľa získať,“ skonštatoval starosta Miroslav Daňo. „Keby sa všetko podarilo zrealizovať ako sa má, tak do obecnej kasy každoročne získame 200-tisíc eur. Ďalšie príjmy by sme mali z ubytovaných hostí, takže nám by to len prospelo. Získané peniaze by sme mohli dať do infraštruktúry a ďalších potrebných vecí, na ktoré sme doteraz nedokázali nájsť financie,“ zhodnotil Daňo najväčšie pozitíva, ktoré má hala priniesť.
Úspešná petícia aj prokuratúra

V multifunkčnej hale mala byť aj ľadová plocha, ktorú mohli využiť nielen hokejisti či hokejové kluby a reprezentácie, ale aj korčuliari. Zdroj: Donovalley


Donovala ale napokon halu mať nebudú. A to nielen preto, že petíciu proti nej podpísalo viac ako 23-tisíc ľudí, ale aj preto, že zmena územného plánu obce Donovaly nie je podľa prokuratúry v súlade s územným plánom Banskobystrického samosprávneho kraja. Navyše, Donovaly nemali dodržať zákonný postup pri vyhlásení VZN. „Lyžiarska hala Donovalley Resort má slúžiť na celoročné lyžovanie, snoubordovanie, plávanie, korčuľovanie a hokej. Súčasťou haly by mali byť aj reštaurácie a bary, hotel, oddychová zóna a konferenčné priestory,“ uvádza sa podľa TV Markíza v zámere projektu. Hala by mala mať rozlohu 4,48 hektára a stáť 60 miliónov eur.

Kolegovia Kuciaka sa zhodli,že motívom na vraždu boli odhalenia v kauze Donovaly
21 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR