Erdogan obviňuje Rusko, USA a Francúzsko z poskytovania „vojenskej podpory“ Arménsku uprostred konfliktu v Náhornom Karabachu
23 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) z poskytovania „zbraňovej podpory“ Arménsku v prebiehajúcom konflikte o Náhorný Karabach a opätovne zdôraznil svoju vlastnú podporu Azerbajdžanu, informuje portál RT.


Turecký prezident v nedeľu na svojom vystúpení v juhovýchodnej provincii Sirnak obvinil Rusko, Francúzsko a USA - štáty, ktoré sú spolupredsedami skupiny OBSE pre Náhorný Karabach. Tri krajiny poskytujú Jerevanu „všetky druhy zbraňovej podpory“, tvrdil Erdogan bez bližších podrobností.

Prezident zopakoval, že stojí za Azerbajdžanom a trvá na tom, že je v jeho právach „oslobodiť“ spornú oblasť Náhorného Karabachu obývanú prevažne Arménmi.

"Naši azerbajdžanskí bratia sú momentálne vo veľmi vážnom boji proti Arménsku. Prečo bojujú? Pretože bojujú za oslobodenie azerbajdžanskej okupovanej krajiny od Arménov," uviedol Erdogan.

Bojové pole si spravili chuligáni aj v Prahe. V akcii boli zbrane, vodné delo i ťažkoodenci
V takmer vojnovú zónu sa v nedeľu popoludní premenilo Staromestské námestie, kam sa zišli fanúšikovia futbalových klubov z celého Česka, aby protestovali proti vládnym opatreniam zavedeným kvôli epidémii COVID-19. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Náhorný Karabach sa jednostranne odtrhol od Azerbajdžanu po krvavej vojne v 90. rokoch. Aj keď vyhlásilo nezávislosť, Baku naďalej považuje Náhorný Karabach za súčasť krajiny.

Turecko otvorene podporuje Azerbajdžan v prebiehajúcom konflikte. Ankara čelí obvineniam z poskytovania priamej leteckej podpory Baku, ako aj z vysielania sýrskych militantov do regiónu - obvinenia, ktoré Turecko odmietlo.

Napriek úsiliu skupiny OBSE, a najmä Ruska, boje pokračujú. Prímerie dosiahnuté 10. októbra nedokázalo zastaviť nepriateľské akcie. Nové prímerie dohodnuté neskoro v sobotu malo zjavne tiež krátke trvanie, pričom Arménsko aj Azerbajdžan sa navzájom obviňujú z jeho porušenia.

Zuckerberg venuje ďalších 100 miliónov dolárov na zabezpečenie „bezpečných volieb“
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg venuje ďalších 100 miliónov dolárov na pomoc volebným úradníkom v USA po tom, čo federálny sudca rozhodol o tom, že počiatočný grant vo výške 300 miliónov dolárov je legálny, napriek varovaniu, že peniaze môžu skresliť... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Marek Molnár