Plat sedem eur za hodinu testovania? „Je to dehonestujúce!“ tvrdí šéf súkromných lekárov
22 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Už počas najbližšieho víkendu začne na Orave v okrese Bardejov testovanie ľudí na COVID-19, ktoré by sa na dušičky malo zmeniť na celoplošné.


Testovania po celom Slovensku by sa malo podľa premiéra Igora Matoviča zúčastniť až dvadsaťtisíc dobrovoľníkov z radov lekárov a sestier. Vláda im podľa portálu sme.sk ponúka sedem eur na hodinu v hrubom plus rizikový príplatok 20 eur za každého pozitívne testovaného. „Je to dehonestujúce,“ reaguje na ponuku šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.
V zložení tímov je chaos, nesedia ani čísla

Premiér a minister zdravotníctva Marek Krajčí sú však presvedčení, že sa im podarí desaťtisíce dobrovoľníkov nájsť. Hovoria však, že majú aj plán B a podľa Krajčího aj C. V utorok ich však odmietli prezradiť. Zohnať bude treba aj 15-tisíc ďalších ľudí, ktorí budú pri odberoch pomáhať, napríklad s administratívou. Na každom z päťtisíc odberných miest má byť najmenej sedem ľudí - štyria zdravotníci a traja civilisti. Pomôže aj armáda, ktorá vyšle osemtisíc vojakov.

V zložení tímov na odberových miestach je však chaos, prezentované čísla nesedia s tým, aké informácie dostali starostovia oravských obcí. Matovič sa cez víkend chystá ísť pomáhať na jedno z odberných miest na Orave. Celoplošné testovanie sa má po tejto skúške uskutočniť nasledujúce dva víkendy. Prítomnosť koronavírusu v tele sa bude zisťovať antigénovými testmi. Testovanie má byť síce dobrovoľné, Matovič ale tvrdí, že kto sa neotestuje a nepôjde ani do desaťdňovej karantény, riskuje pokutu 1650 eur.

Prvý prieskum u Slovákov na testovanie: Matovič hneď reagoval
Na plošnom testovaní na Slovensku na ochorenie COVID-19 sa plánuje určite zúčastniť 44,4 % ľudí. Prieskum robila spoločnosť AKO pre Hospodárske noviny. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Za obrovskú drinu férová odmenu a férový príplatok

„Nepripúšťame si neúspech operácie na Orave a v Bardejove,“ povedal premiér o pilotnom testovaní. Minister obrany Jaroslav Naď ho pomenoval operácia Spoločná zodpovednosť. Testovať na Orave a v Bardejovskom okrese budú od 23. do 25. októbra na 693 odberných miestach. Premiér si nemyslí, že štyria zdravotníci a traja laici na jedno odberné miesto sú málo. „Jasné, že to bude s vypätím všetkých síl,“ reagoval na námietku, že na odbernom mieste na bratislavských Kramároch je osem ľudí a berú denne „iba“ 150 vzoriek, pričom počas celoplošného testovania ich budú musieť vziať násobne viac. „Skúsme veriť zdravotníkom a potom špekulujme,“ povedal. Na podporu svojho presvedčenia, že zdravotníci iste prídu dobrovoľne testovať, Matovič povedal, že im „ponúkame férovú odmenu a férový príplatok“.
Množstvo zdravotníkov bude v práci vo svojej nemocnici

Šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár si myslí, že odmena je malá. „Motivačné to určite nie je.“ Sedem eur na hodinu podľa neho dostávajú aj členovia volebných komisií. Vo volebných miestnostiach by malo byť najviac odberných miest. „Kaderníčka dostane za pánsky strih 10 až 15 eur,“ vraví Šóth. Naopak, šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová vraví, že nejde ani tak o peniaze ako o morálnu podporu, ktorej sa sestrám od štátu nedostáva. Na testovaní sa však ako dobrovoľníčka zúčastní.

„Dobrovoľníci na odoberanie sterov prídu, len ak budú v testovaní vidieť zmysel. Veľmi to závisí od toho, ako sa budú veci vysvetľovať a komunikovať,“ vraví predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. „Treba rátať aj s tým, že množstvo zdravotníkov bude v ten deň v práci vo svojej nemocnici,“ hovorí Visolajský, ktorý je pediatrom v nitrianskej fakultnej nemocnici.

"Testovanie je vyhadzovaním peňazí daňovníkov", tvrdí šéf zdravotných odborov Anton Szalay
Šéf zdravotníckeho odborového zväzu Anton Szalay o celoplošnom testovaní tvrdí, že: "Ide o vyhodenie peňazí daňovníkov. Kontakty zdravých ľudí s pozitívnymi na testovacích miestach považujem za verejné ohrozenie organizované... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

V čase núdzového stavu môžu lekárom prácu nariadiť

Ministrovi to však neprekáža, aby aj nemocničných lekárov počítal medzi možných dobrovoľníkov, hoci tvoria takmer tretinu všetkých doktorov. Premiér si zas myslí, že cez víkend budú môcť prísť všeobecní lekári, lebo ich ambulancie sú zatvorené. Šóth jeho poznámku označil za dehonestujúcu. Matovičovi pripomenul, že ambulantní lekári majú cez víkend služby alebo pracujú v nemocniciach.

Napriek výhradám si Matovič a Krajčí nepripúšťajú plán B, ktorý ani nechcú prezradiť. „Povedať teraz všetkým ľuďom, že plán B je čipovať ľudí nanočipmi, asi by sa vystrašili. Radšej hovoríme fakty, ktoré sú jasné a informácie, ktoré ľuďom pomôžu.“ Krajčí po tlačovke naznačil, že by nebolo strategicky správne, keby prezradili aj plány B a C. Niektoré veci sú vraj aj bez prezradenia jasné. Keďže je núdzový stav, prísť do práce môžu lekárom nariadiť okresné úrady, ak nebude dosť dobrovoľníkov.
Starostom a primátorom chýbajú potrebné informácie

Testovanie v oravských okresoch Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín by sa malo začať v piatok o ôsmej ráno a trvať má do nedele. Viacerí primátori a starostovia na Orave hovoria, že zatiaľ dostali od armády, ktorá ho organizuje, len kusé informácie. Čakajú na písomné pokyny. V Námestove má byť osem odberných miest. Koľko ľudí má zabezpečiť mesto, aby pomáhali, primátor Milan Hubík zatiaľ nevie. „Nikto mi oficiálne takú informáciu nedal. Hovorí sa o tom, že by to mali byť štyria dobrovoľníci na jedno odberové miesto,“ vraví primátor.

Spolu by teda šlo o 32 ľudí. „Ak by to tak bolo, tak by to musel byť celý náš úrad, pomaly aj s mestskou políciou,“ odpovedal Hubík na otázku, či má dosť zamestnancov. Snaží sa preto osloviť dobrovoľných hasičov. „Nikto mi na Okresnom úrade nevedel povedať, a ani k tomu nemám pokyny, ako zabezpečíme bezpečnosť dobrovoľníkov, ako im zabezpečíme stravu, keďže tam budú aj desať hodín a reštaurácie budú zatvorené, a ak sa niekto odíde najesť, či mu musia opäť urobiť test,“ vymenúva primátor otázky, na ktoré nepozná odpovede.

Úrad verejného zdravotníctva víta, že testovanie populácie Slovenska prebehne v gescii Ozbrojených síl, uviedol Mikas
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR víta, že plošné testovanie populácie Slovenska prebehne v gescii Ozbrojených síl (OS) SR. Kapacity regionálnych ÚVZ sú totiž dlhodobo preťažené, a to aj napriek mimoriadnym opatreniam, ktoré boli prijaté. V... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | TASR

Pomáhať má každý, aj dobrovoľní hasiči, počty ale nesedia

V oravskej obci Babín by mali otestovať 1244 ľudí od desať do 99 rokov. Odbery sa budú robiť v kultúrnom dome, hoci premiér v utorok vyhlásil, že veľká časť testovania by sa mala konať vonku. Starosta Martin Matys hovorí, že výtery budú robiť štyria zdravotníci. Ľudí, ktorí sa prídu otestovať, budú registrovať štyria pracovníci. Keďže sa však počas víkendu musia vystriedať, potrebovať budú osem ľudí. Na obecnom úrade sú ale iba dve zamestnankyne, pomôžu teda aj dobrovoľné hasičky. Ďalší dobrovoľní hasiči spolu s vojakmi a políciou budú dohliadať na dodržiavanie rozostupov.

V Tvrdošíne dostali od armády informácie, že majú zabezpečiť sedem odberných miest. Zriadia ich napríklad aj na plavárni, v kine či v kultúrnom stredisku. Ľudia budú prichádzať jedným vchodom a vychádzať druhým. Zatiaľ mesto nedostalo písomné pokyny, ako má miesta zabezpečiť. Vo vnútri chystá stoličky s rozostupmi pre starších ľudí, ktorí budú čakať na výsledky testu. Väčšina by však mala čakať vonku. Ak prídu, otestovať by tu mali zhruba 7500 ľudí.

Na každom mieste má byť podľa primátora Ivana Šaška okrem zdravotníkov jeden administratívny pracovník, ktorého zabezpečí obec, vojak a policajt. Minister Naď v utorok odmietol, že by armáda prenášala povinnosti na obce a tvrdí, že so samosprávami komunikuje. Na odberných miestach podľa neho budú dvaja ľudia, ktorých zabezpečia samosprávy, čo opäť nie úplne sedí s tým, čo hovoria starostovia a primátori. Náklady za ich prácu potom samosprávam preplatia, ba podľa portálu sme.sk im zabezpečia aj ochranné pomôcky.
Celoplošné testovanie v číslach


  • Bude na 5000 odberných miestach.

  • Na jednom mieste bude najmenej sedem ľudí - štyria zdravotníci a traja administratívni pracovníci.

  • Na testovaní by sa tak malo podieľať najmenej 35-tisíc ľudí.

  • Odmena bude sedem eur na hodinu v hrubom plus 20 eur za každého pozitívne testovaného.

  • Na pilotné testovanie na Orave a v okrese Bardejov pripravia 693 odberných miest.

  • Štát kúpil 13 miliónov antigénových testov.

  • Testovať by nemali deti do 10 rokov.


Ministerstvo zdravotníctva žiada občanov, aby sa pred príchodom na testovanie zaregistrovali
Ministerstvo zdravotníctva SR žiada občanov, aby sa pred príchodom na testovanie na COVID-19 zaregistrovali. Elektronický formulár je dostupný na korona.gov.sk. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | SITA