Home office cez COVID-19 sa bankám páči. Prvé dve z nich už opustili svoje budovy
22 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

VÚB a Tatra banka už opustili prvé budovy. Umožnil im to úspech home officeu počas koronakrízy


Viaceré firmy si už spočítali, že home office sa im oplatí, pretože ušetria na priestore, a tak podpisujú dodatky k zmluvám, že budú robiť prevažne z domu. Aj keď boli zamestnanci zvyknutí chodiť denne do práce, už vedia, ako píše na svojom portáli e.dennikn.sk, že sa to ani po korone nevráti. Kým vláda v lete premeškala možnosť nachystať sa na druhú vlnu pandémie, vo viacerých podnikoch bolo toto obdobie čulejšie. Upravovali svoje priestory a nezriedka prišli na to, že nie všetky budú ďalej potrebovať a využívať.
VÚB už začala „zoštíhľovať“

Rušnejšie ako obvykle bolo leto napríklad v bratislavskej centrále VÚB, ktorá sťahovala svojich pracovníkov. Tých presúvala nielen po poschodiach, ale do vlastnej budovy na Mlynských Nivách dostala aj tých, ktorí pracovali v prenajatých priestoroch mimo jej hlavnej lode. Vo VÚB už vedeli, že home office, ktorý v maximálnej miere začali testovať na jar, funguje dobre, ľuďom vyhovuje a budovu už všetci naraz využívať nebudú.

Na normálny chod postačí, ak tam zostanú fyzicky pracovať dve percentá pracovníkov. Neznamená to ale, že doma budú pracovať všetci. Je však pravdepodobné, že minimálne 40 % z nich bude doma stále. VÚB nájom v prenajatých kanceláriách ukončila, čo jej prinesie úspory, ktorých veľkosť ale konkretizovať nechce.

Smer-SD žiada ministra financií, aby zverejnil dohodu s bankami
Strana Smer - sociálna demokracia žiada ministra financií Eduarda Hegera, aby zverejnil výklad dohody medzi bankami a vládou SR. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA

Budovu vypratala aj Tatra banka

Podľa Samuela Šporku z oddelenia prenájmu kancelárskych priestorov v poradensko-realitnej firme JLL sa na trhu objavuje čoraz viac ponúk nájmov priestorov od väčších firiem, ktoré si vyhodnotili, že časť svojich kancelárií aktuálne nepotrebujú a zrejme už ani potrebovať nebudú. Niektoré si hľadajú nových nájomníkov, niektoré sú na predaj. Tatra banka, ktorá tiež prerábala svoje kancelárie už pred pandémiou, vypratala jednu celú budovu z areálu TatraCity v Bratislave na Černyševského ulici a hľadá pre ňu nového majiteľa.

V Tatra banke niektorí pracovníci už tri roky robili pravidelne z domu. Mimoriadna situácia im ukázala, že ich môže byť viac. „Do budúcnosti plánujeme znížiť fyzickú prítomnosť zamestnancov centrály na úroveň 65 až 75 %, budeme využívať desk sharing a home office,“ uviedla pre portál Denníka N Tatra banka.
ČSOB zatiaľ ostáva bez zmien

Na porovnanie, centrála Slovenskej sporiteľne od jari funguje s obsadenosťou budov len na polovicu. ČSOB mala v prvej vlne v práci len pätinu pracovníkov centrály, zvyšní pracovali z domu. ČSOB sa napriek tomu cíti vo vlastnej budove stále skôr tesnejšie, home office na tom nič nemení. ČSOB má relatívne novú centrálu v bratislavskom Zukermandli. Nasťahovala doň svoje dcérske spoločnosti, naposledy už aj veľkú lízingovú dcéru. No tlak cíti aj pre nové projekty, napríklad jej pribudnú ľudia po tom, čo dostane posledné povolenia a bude môcť naplno rozbehnúť fúziu s OTP Bankou Slovensko.

Bankový odvod čakajú zmeny, rezort financií sa dohodol s bankami
Kontroverzný dvojnásobný bankový odvod čakajú zmeny. Predstavitelia rezortu financií a zástupcovia bánk podpísali v pondelok spoločné memorandum k programu Rozvojový fond Slovenska. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | SITA

Výšky nájmov sa pod tlakom znižujú

V celkovom meradle sa podľa Šporku dopyt po kancelárskych priestoroch tento rok znížil, hoci ho udržuje aj to, že niektoré firmy si dohodujú nájom na dobu určitú. A musia si vyrokovať nové zmluvy. Neobsadenosť sa však zvyšuje s pribúdajúcimi budovami, ktoré sa dostavali alebo sú tesne pred dokončením. „Zákonite je tu tlak na nájmy, ktoré sa pomaly v niektorých častiach, nie plošne, znižujú,“ hovorí.

Niektoré firmy neriešia zmenšovanie priestorov, skôr sa pripravujú na celkom nový koncept fungovania. Pripravujú menej miest na permanentné sedenie a pridávajú omnoho viac zdieľaných sedení a samostatných miestností na sústredenú prácu. No iné firmy si zase dokážu odsledovať výsledky svojich zamestnancov pracujúcich z domu, a pokiaľ sú s ich výkonom spokojné, naspäť do kancelárie ich neženú. Efektívne sa to ukázalo u drvivej väčšiny centier zdieľaných služieb.
U Slovak Telecom stále hlavne doma

Svoje budovy Slovak Telekom v tejto chvíli nerieši. Má v nich aj technológie, laboratóriá, dohľadové centrum alebo iné časti, nielen klasické kancelárske priestory. Home office sa ale osvedčil aj tam, no podľa jeho hovorcu Michala Korca zatiaľ neriešili pre zamestnancov systém trvalej práce z domu po korone. Stále sa sústreďujú na zvládanie jednotlivých vĺn a regulovanie počtu kolegov v budovách. Aktuálne už takmer tri štvrtiny pracovníkov call centier, ktorí sedeli v troch budovách, pracujú z domu.

Trvalejšie zmeny zatiaľ prehodnocujú v Orangei, kde si rovnako uvedomujú, že to smeruje k hybridnému modelu. Teda časť ľudí nechajú pracovať doma. Sedia vo vlastnej budove, ktorá im vyhovuje a spĺňa aj hygienické požiadavky, dodáva na záver e.dennikn.sk.

Krajniakov rezort chce meniť zákonník práce, aj home office bude mať pracovnú dobu
Zmeniť sa má systém používania gastrolístkov , schéma tripartity, jasné kontúry dostane aj zamestnanie v štýle home office. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Ivan Brožík