Dobrovoľné či nedobrovoľné? Odmeny alebo sankcie? Čo všetko vieme o celoplošnom testovaní?
22 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Celoplošné testovanie síce ešte nie je definitívne, detaily jeho realizácie sa ale postupne dolaďujú. Otázok s jeho prevedením je ale stále dosť.


Premiér Igor Matovič síce oznámil, že Slovensko už budúci víkend čaká dobrovoľné plošné testovanie, lenže má jeden veľký háčik. Ak totiž na testovanie človek nepôjde, tak nasledujúcich 10 dní bude musieť zostať v domácej izolácii. Kontrolovať to budú príslušníci polície, keďže každý by mal dostať certifikát. V opačnom prípade hrozí pokuta do 1 650 eur, informuje denník Nový Čas.
Testom sa na vyzvanie musíte preukázať

Matovič tiež prízvukuje, že testovať sa musí každý človek nad 10 rokov. „Bude to s veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné s tým, že ľudia, ktorí sa nepreukážu akýmkoľvek testom zo štátneho alebo zo súkromného testovania, budú nasledujúcich 10 dní v karanténe,“ odkázal premiér s tým, že „každý, kto sa zúčastní na testovaní, bude mať o tom potvrdenie, a keď ho príslušník vyzve, aby sa preukázal, a neurobí to, ide na normálne priestupkové konanie a hrozí mu pokuta do 1 650 €“.

Ak človek zostane v karanténe pre pozitívny test, bude dostávať dávku PN či OČR. Ak však nepríde na testovanie, bude musieť zostať doma bez týchto dávok. Zaujímavé tiež je, že ak na test nepríde dieťa nad 10 rokov, v karanténe by mal ostať aj jeho súrodenec.

"Testovanie je vyhadzovaním peňazí daňovníkov", tvrdí šéf zdravotných odborov Anton Szalay
Šéf zdravotníckeho odborového zväzu Anton Szalay o celoplošnom testovaní tvrdí, že: "Ide o vyhodenie peňazí daňovníkov. Kontakty zdravých ľudí s pozitívnymi na testovacích miestach považujem za verejné ohrozenie organizované... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

Odberné jednotky budú chodiť aj domov

Samotné testovanie bude prebiehať na viac ako 5-tisíc odberných miestach po Slovensku počas troch dní - od piatka do nedele. Testovať sa bude antigénovými testmi, ktoré včera poslala Južná Kórea. Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí, že ľudia ani zdravotníci sa nemajú obávať nákazy. „Antigény zachytia infekčných ľudí. V prípade, že je test, tak ochranné pomôcky úplne postačujú na ochranu kohokoľvek,“ dodal šéf rezortu zdravotníctva.

K dispozícii majú byť aj odberné jednotky, ktoré prídu domov. Pôjdu tiež na strategicky vhodné miesta, ako sú rómske osady, aby vedeli testovať ľudí v blízkosti bydliska a nespôsobovali mobilitu, ktorej chcú zabrániť.
Kto nechce test od štátu, môže súkromný

Igor Matovič avizuje, že budú prijímať právne kroky na úrovni vlády. „Zákaz vychádzania je rozhodnutie vlády. Predbežný úmysel je, aby sa každý slobodne rozhodol. Kto nedôveruje štátnemu, tak sa môže rozhodnúť, že pôjde do súkromného laboratória,“ tvrdí premiér. Ľudia si tiež môžu spraviť aj štandardný a presnejší PCR test, no ten by nemal byť starší ako dátum začiatku plošného testovania. „Od pondelka po testovaní nejaký test budeme musieť mať,“ odkázal ľuďom predseda vlády.

Zákaz vychádzania bude platiť pre ľudí, ktorí sa rozhodli neotestovať. „Presne takisto, ako sme to mali na jar. Policajt zastaví auto a idete alebo nejdete fúkať, keď nejdete, tak ste považovaný za človeka, ktorý alkohol v sebe má,“ hovoril príklad Matovič. Samotná realizácia sa bude konať na tisíckach miest na Slovensku.

Sulík považuje celoplošné testovanie za správny krok, Hlas-SD si chce počkať na vysvetlenie
Minister hospodárstva a líder vládnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus za správny krok. Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) expremiéra Petra Pellegriniho si... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | SITA

Jeden tím otestuje denne okolo 300ľudí

Vláda by ideálne chcela, ak to dovolí počasie, aby sa odbery robili vonku. „Odberné miesta budú aj priamo vo väzení, uvažujeme nad tým, že by sa zriadili odberné miesta vo veľkých fabrikách, samostatne by mali byť otestované DSS, alebo dokonca v nemocniciach,“ vysvetlil Matovič. Minister obrany Jaroslav Naď, ktorý operáciu zastrešuje, hovorí, že seniorom nad 65 rokov, ktorí dodržiavajú domácu karanténu, bude odporúčané, aby sa nedali plošne testovať.

„Imobilní ľudia, ktorí sú mladší, môžu mestský úrad požiadať, aby ich prišiel pretestovať mobilný tím,“ povedal Naď, ktorý očakáva, že jeden tím za deň pretestuje okolo 300 ľudí. Vysvetľuje tiež, že človek po teste dostane v obálke certifikát, kde bude uvedené jeho meno a potvrdenie.

Prezidentka Zuzana Čaputová po rokovaní Bezpečnostnej rady SR povedala, že „ak je niečo sankcionované, o dobrovoľnosti sa nedá hovoriť“. „Vnímala by som tam ústavné otázniky. Vnímam to tak, že táto téma ešte nie je uzatvorená a je to v polohe úvah a hľadania ústavného riešenia,“ uviedla prezidentka.

V Afrike sa zodvihla vlna rozhorčenia, kontinent nechce byť pokusným králikom na testovanie vakcíny
Francúzski lekári navrhli, aby sa vakcína proti COVID-19 testovala v Afrike. Senátor Kene vyzval afrických lídrov, aby odmietli z ľudí spraviť „pokusné králiky“. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

Testovať bude výhradne zdravotnícky personál

Na Orave a v Bardejove bude 235 odberných miest, kde bude pretestovaných viac ako 180-tisíc osôb. „Každé odberné miesto bude finálne posúdené miestnym okresným hygienikom, pričom testovať sa bude iba v priestoroch, ktoré budú takto schválené,“ tvrdí ministerstvo. Na testovaní bude pomáhať viac ako 2 500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov.

Testovať bude vždy výhradne zdravotnícky personál, výsledok odovzdá každému testovanému osobne v zalepenej obálke. V prípade pozitívneho výsledku testu budú súčasťou oznámenia aj ďalšie informácie a povinnosti. „Postup testovania bude organizovaný v jednom smere a tak, aby testované osoby nestáli v tom istom priestore. V prípade, že to podmienky dovolia, bude testovanie realizované v exteriéri,“ tvrdí ministerstvo.
 V prípade výhod nejde o absolútnu dobrovoľnosť

„V prípade, ak niekto dobrovoľne odmietne ísť na test ochorenia COVID-19, ide o jeho vlastné rozhodnutie, no v tom prípade, v záujme verejného zdravia a vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu, bude povinný absolvovať 10-dňovú karanténu. Pokiaľ však otestovaným budú poskytnuté určité výhody a neotestovaní budú, naopak, znevýhodnení, nepôjde už o absolútnu dobrovoľnosť, pretože rozhodnutie každého, kto sa pôjde otestovať, bude urobené, dá sa povedať, pod tlakom možných znevýhodnení,“ povedal pre Nový Čas advokát Róbert Bános.

.
Úrad verejného zdravotníctva víta, že testovanie populácie Slovenska prebehne v gescii Ozbrojených síl, uviedol Mikas
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR víta, že plošné testovanie populácie Slovenska prebehne v gescii Ozbrojených síl (OS) SR. Kapacity regionálnych ÚVZ sú totiž dlhodobo preťažené, a to aj napriek mimoriadnym opatreniam, ktoré boli prijaté. V... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | TASR

Ako bude testovanie prebiehať?


  1. Osoba po príchode na odberné miesto ako prvé spracuje niekoľko zákonom stanovených formulárov.

  2. Následne postúpi na odberné miesto, kde ju otestujú zdravotníci prostredníctvom výteru z nosohltana.

  3. Po odobratí vzoriek by sa mala osoba presunúť do priestoru, kde počká 15 až 30 minút.

  4. V prípade pozitívneho výsledku bude osoba priamo na mieste oboznámená s povinnosťami a s ďalším postupom.


Čo už obyvatelia vedia?

- pôjde o povinné testovanie, keď ľudia, ktorí neprídu, budú musieť zostať doma 10 dní

- tí, ktorí zostanú v karanténe, lebo nešli na test, zrejme nedostanú dávku práceneschopnosti či OČR (v prípade pozitívneho testu ju dostanú)

- seniorom nad 65 rokov, ktorí dodržiavajú karanténu, bude podľa ministra obrany odporúčané, že sa nemusia plošne testovať

- fungovať budú aj mobilné odberové jednotky

- testovacie stanice chcú zriadiť aj v nemocniciach, v DSS či vo veľkých fabrikách

- jeden odberný tím bude mať 8 členov - 4 zdravotníci (budú sa striedať po dvojiciach), policajt, vojak, dvaja administratívni pracovníci

- dotazník k odberu si ľudia môžu vypísať aj doma elektronicky, ak tak neurobia, bude sa to robiť na mieste

- už tento víkend od piatka do nedele bude prebiehať testovanie v Námestove, Dolnom Kubíne, Tvrdošíne, Bardejove

- celý personál bude pred začiatkom pretestovaný
Na čo ešte treba zodpovedať?

- ktoré skupiny ľudí budú mať pri testovaní výnimku? (Napr. onkologickí pacienti, fyzicky či mentálne znevýhodnení ľudia...)

- čo ak bude človek počas testovania v zahraničí a nestihne termín?

- ako to bude s pracujúcimi ľuďmi, ktorí nebudú môcť prísť zo zamestnania?

Premiér pripúšťa svoju demisiu, ak sa plošné testovanie neuskutoční
Premiér Igor Matovič (OĽANO) pripúšťa svoju demisiu, ak sa avizovaný plán plošného testovania obyvateľov krajiny v súvislosti s novým koronavírusom neuskutoční. Vyhlásil to v sobotu počas tlačovej konferencie. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | TASR