Ani s vakcínou na Covid už život nebude taký, ako predtým (David Salisbury)
22 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Davida Salisburyho (The Guardian)


Cielený imunizačný program môže ponúknuť určitú ochranu, ale neprinesie „normálny život“.


Pre tých, ktorí dúfajú v blížiace sa objavenie vakcíny na Covid-19, bude pravdepodobne povzbudením správa, že prvá by mohla byť uvedená na trh už „tesne po Vianociach“. Zástupca vedúceho lekára Spojeného kráľovstva, profesor Jonathan Van-Tam, údajne povedal poslancom, že vakcína vyvinutá Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca môže byť pripravená na nasadenie v januári, zatiaľ čo Sir Jeremy Farrar, člen vedeckej poradnej skupiny Sage a riaditeľ spoločnosti Wellcome Trust uviedol, že aspoň jedna z portfólia britských vakcín môže byť hotová do jari.


Veľa sa popísalo o tom, ako sa svet vráti do normálu, keď bude vakcína široko dostupná. Ale to naozaj nebude pravda. Je dôležité, aby sme si uvedomili, čo vakcíny môžu a čo nemôžu.


Vakcíny chránia jednotlivcov pred chorobami a dúfajme, že aj pred infekciou, ale žiadna vakcína nie je stopercentne účinná. Vedieť, aký podiel komunity by bol po očkovacom programe imúnny, je hra s číslami - musíme vynásobiť podiel očkovanej populácie tým, ako účinná je vakcína.


Spojené kráľovstvo podporilo nový typ štúdie, pri ktorej budú dobrovoľníci zámerné nakazení koronavírusom
Vláda Spojeného kráľovstva podporila štúdie, ktoré sú zamerané na urýchlenie vývoja vakcíny proti Covid-19. Účastníci testovania, ktorí už predtým dostali vakcínu, budú teraz zámerne vystavení vírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Spojené kráľovstvo má v súčasnosti jedno z najvyšších celoštátnych pokrytí vakcín proti chrípke na svete a každoročne očkuje proti chrípke okolo 75% osôb starších ako 65 rokov; väčšina krajín si vedie horšie alebo nemá vakcinačné programy pre starších ľudí. Je opodstatnené očakávať, že túto úroveň krytia je možné dosiahnuť pre vakcínu Covid-19 v tejto vekovej skupine vo Veľkej Británii.






Miliardy ľudí budú mať problém dostať sa k vakcíne proti koronavírusu
UNICEF ponúkol vládam zoznam toho, čo budú potrebovať na udržanie dodávateľského reťazca vakcín, a požiadal ich o vypracovanie komplexného plánu Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Okrem ochrany jednotlivcov môžu vakcíny chrániť komunity aj prerušením prenosu. Jeden z najlepších príkladov pochádza z očkovacej kampane proti meningitíde C vo Veľkej Británii z konca 90. rokov.  U neočkovaných detí a mladých ľudí došlo k 67 % zníženiu počtu prípadov, pretože boli chránené kontaktmi, ktoré boli očkované a už neprenášali infekciu.


Ak chceme vidieť ochranu obyvateľstva po očkovaní vakcínou na Covid-19, budeme potrebovať vysokú úroveň ochrany (pokrytie x účinnosť) všetkých vekových skupín - očkovanie nielen rizikových skupín, ako sa plánuje.


Aby sme zastavili prenos, musíme očkovať každého, kto môže prenášať infekciu. Čokoľvek iné znamená, že naším cieľom je iba individuálna ochrana, a nie prerušenie prenosu. Nedávne oznámenie vedúceho pracovnej skupiny pre vakcíny v Spojenom kráľovstve, že stratégiou bude cielené očkovanie, jasne ukazuje, že stratégiou očkovania v Spojenom kráľovstve v súčasnosti nie je pokúsiť sa prerušiť prenos. A to napriek tomu, že má dohodnuté stovky miliónov dávok vakcín na Covid.  Keďže menej ako 10% populácie vykazuje dôkazy o infikovaní, cielené očkovanie neumožní návrat „života ako predtým“.


České „ára“ majú rekordný počet pacientov, niektorí sa nezotavia
V celej Českej republike rastú počty ľudí, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť. Niektoré nemocnice to už kapacitne nezvládajú, iné sa zmenili na „covidové“ zariadenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Aj keď sa krajiny rozhodnú prejsť od politiky osobnej ochrany k stratégii prerušenia prenosu, prekážky zostávajú. Veľa bude závisieť od úspešného očkovania (pravdepodobne dvoma dávkami) ľudí, u ktorých predtým nebolo zvýšené riziko. Výzvou bude presvedčiť napríklad mladých ľudí, aby sa dali zaočkovať nie pre svoj prospech, ale pre blaho ostatných.


Dodržiavanie odporúčaní týkajúcich sa akýchkoľvek intervencií Covid-19 - sociálne dištancovanie, lockdown, práca z domu, zrušené dovolenky alebo očkovanie - závisí od dôvery. Ak nám politici hovoria, že súčasné obmedzovanie našich životov potrvá, kým nebudeme mať vakcíny, potom je realita taká, že nám dávajú falošnú nádej. Vakcíny sú pravdepodobne najsilnejším zásahom do verejného zdravia, ktorý máme k dispozícii. Dôvera vo všetky odporúčania však bude ohrozená, pokiaľ nebudú ich výhody realistické.


Aj keď v týchto temných časoch je nádej a optimizmus veľmi potrebná, je potrebné byť transparentný. Musíme oznámiť jasnú správu, že aj keď cielené očkovanie môže poskytnúť určitú ochranu, neprinesie jednoducho „život tak, ako sme ho poznali“.


David Salisbury je bývalý riaditeľ imunizácie na ministerstve zdravotníctva a spolupracovník globálneho programu zdravia Chatham House.


Prezidentka Čaputová: Nad plošným testovaním visí ešte viacero otáznikov
Zuzana Čaputová sa konečne oboznámila s podrobnosťami najväčšieho testovania, aké Slovensko kedy zažilo. Nad niektorými otázkami však podľa nej stále visí veľa otáznikov Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.