To, čo chce Matovič, je protiústavné! Slová právnika isto premiéra nepotešia
21 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Môže štát nariadiť testovanie obyvateľstva pod hrozbou pokuty či karantény? Právnik si myslí, že problém môže byť vo vynucovaní účasti a následných trestoch.


Hoci pilotná fáza testovania sa začne v troch okresoch na Orave a v Bardejove už tento víkend, vláda ešte stále nerozhodla, či bude testovanie povinné alebo dobrovoľné. Premiér Igor Matovič avizoval, že účasť bude dobrovoľná s tým, že ten, kto na testy nepríde, bude musieť ostať v 10-dňovej karanténe, prípadne sa vystaví hrozbe pokuty do 1659 eur, informuje portál 1.pluska.sk.
Nútené testovanie je problém

Právnik však vysvetľuje, že plošné testovanie je v poriadku len v tom prípade, ak je na dobrovoľnej báze. „Nedávne legislatívne zmeny dali hlavnému hygienikovi i ministerstvu zdravotníctva možnosti prijať opatrenia, aké uznajú za potrebné na ochranu zdravia. Ak má testovanie ochrániť zdravie obyvateľstva, právny rámec na takéto testovanie existuje,“ povedal Martin Kluch, partner advokátskej kancelárie HKV.

Problém však môže nastať vtedy, ak chce štát účasť vynucovať pod hrozbou nútenej karantény. Tým sa z dobrovoľného testovania stáva vlastne povinné. „Ak by bolo plošné testovanie nariadené ako povinné, pričom by bolo vynucované karanténou, je otázne, či by takéto opatrenie bolo ústavne súladné,“ dodal Kluch.

Plošné testovanie bude dôležité hlavne pre školy, učiteľov a žiakov, tvrdí Gröhling
Plošné testovanie bude dôležité hlavne pre školy, učiteľov, žiakov, zamestnancov nemocníc a všetkých ľudí, ktorí nerobia z domu a prichádzajú do kontaktu s inými. Na sociálnej sieti to v súvislosti s plošným testovaním obyvateľov Slovenska na nový... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | SITA

Pokuty áno, karanténa nie

Za neúčasť na testovaní štát síce môže ľudí pokutovať, no problém môže byť s posielaním do karantény. Na takéto opatrenie by podľa právnika bola potrebná zmena zákona. „Je možné uvažovať o finančnej pokute, ktorú zákon pozná už teraz. Na iné výhody či nevýhody pre občanov je, samozrejme, potrebné prijať novú právnu úpravu,“ domnieva sa Kluch.

O podrobnostiach testovania rokovala v utorok Bezpečnostná rada, kam prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá podporuje dobrovoľné plošné testovanie. Myslí si, že ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená dobrovoľnosť. Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadaní súladu ústavného riešenia, píše v závere portál 1.pluska.sk.
O motivácii ešte nerozhodli

Hovorca jednej z koaličných strán SaS po rokovaní Bezpečnostnej rady povedal, že vládne strany ešte budú hovoriť o tom, ako motivovať občanov, aby sa zúčastnili na testovaní. „Podporujeme celoplošné testovanie, ktoré považujeme za správny krok. O konkrétnej motivácii občanov, aby sa zúčastnili na testovaní, budeme ešte v koalícii rokovať,“ skonštatoval hovorca SaS Ondrej Šprlák pre TASR.

Premiér by preferoval aj testovanie na hraniciach
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) by popri plošnom testovaní obyvateľstva privítal aj antigénové testovanie osôb, ktoré prekračujú hranice. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | SITA