Šokujúce: Životy mnohých Slovákov s COVID-19 by zachránili lacné lieky, tvrdí Juraj Mesík
21 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zaujímavé tvrdenia analytika globálnych trendov a rizík, ktorý pri slovách o liečbe ochorenia na koronavírus tvrdí: Zlyhal rezort zdravotníctva!


Juraj Mesík, je vyštudovaným lekárom, ktorý pôsobí ako analytik globálnych trendov a rizík, a v minulosti pracoval ako odborník v Svetovej banke, pre denník Pravda povedal: „Platné terapeutické usmernenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o liečbe ochorenia COVID-19 je ešte z 3. augusta. Teraz je už druhá polovica októbra, lenže odvtedy sa nič nezmenilo! Považujem to za tragické zlyhanie tohto rezortu.“
Chorí sú liečení veľmi drahým a v podstate neúčinným liekom

V rozhovore pre Pravdu nedávno Mesík upozornil na význam vitamínu D pri odolnosti proti nákaze COVID-19, teraz zdôraznil, že sú aktuálne zverejnené dôležité zistenia o liekoch. „ Ide o rôzne terapeutické protokoly, že ich výsledok pôsobí jednoznačne účinne. Väčšinou pochádzajú od veľmi skúsených klinických pracovníkov, cez ruky ktorých prešli stovky a tisícky ťažko chorých s COVID-19. Sú to síce predbežné poznatky, no vyzerajú veľmi dobre. Vyplýva z nich, že už existujú efektívne postupy liečby koronavírusu. Žiaľ, u nás stále vidíme, že infikovaní ambulantní pacienti nedostávajú prakticky žiadnu liečbu, majú užívať iba lieky na potlačenie symptómov,“ vysvetľuje Mesík.

Podľa neho toto je postup na základe usmernenia ministerstva zdravotníctva, no takto je premrhaný ten úplne najvzácnejší čas, keď je možné predísť ťažkému vývoju. „Tí, čo s COVID-19 už musia ležať v nemocnici, sú liečení veľmi drahým a v podstate neúčinným liekom. Je to remdesivir, jedna dávka stojí až okolo 2-tisíc eur. Druhým liekom je dexametazon – ten je aspoň správne indikovaný, ale sám tiež nepostačuje. Sú to jediné dva lieky, ktoré majú nemocnice podľa usmernenia Ministerstva zdravotníctva podávať ťažko chorým hospitalizovaným ľuďom. Obidva postupy sú úplne nedostatočné,“ prezrádza ďalej vyštudovaný lekár a anylytik.

Nechať koronavírus voľne sa šíriť kvôli „stádovej imunite“ je neetické, tvrdí WHO
16 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Remdesivir je proti koronavírusu takmer neúčinný liek

Podľa Mesíka je podoba súčasnej ambulantnej liečby úplné fiasko. „Hotový stredovek. Navyše sa už vie, že remdesivir je v podstate neúčinný liek na COVID-19, respektíve s veľmi slabým účinkom,“ šokuje Mesík. Remdesivir v tomto smere podľa neho najnovšie spochybnila aj Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá doslova uviedla, že tento liek má malý alebo žiadny vplyv na dĺžku hospitalizácie, na šancu, že pacient prežije. Farmaceutická firma, ktorá remdesivir vyrába však v zásade tvrdí opak.

„Už na jar sa vedelo, že remdesivir len veľmi slabo zaberá proti COVID-19 a neznižuje ani počet úmrtí, ani počet prípadov na JIS-kách. Potvrdilo to veľa lekárov, ktorí sú v prvej línii liečby ťažko chorých pacientov, a to vrátane slovenských či českých. Výrazne skepticky sa vyjadril o remdesivire i špičkový odborník zo Slovenska, ktorý pracuje v nemocnici vo Washingtone. Je zjavné, že tento liek nie je žiadny zázrak. Podľa môjho názoru ide len o nafúknutú marketingovú bublinu a skvelý zdroj ziskov pre firmu, ktorá ho predáva,“ tvrdí Mesík.

Remdesivir nemá podľa nových testov WHO vplyv na prežitie nakazených
Klinické testy v rámci programov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tvrdia, že podávanie látky remdesivir nemá žiadny alebo len malý vplyv na dĺžku hospitalizácie a na šancu na prežitie pacientov s chorobou Covid-19. K obdobným záverom štúdie... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Timotej Dudka

Na liečbu COVID-19 je oveľa efektívnejšia trojkombinácia

Nepríjemným prekvapením pre neho je, že Európska únia sa chváli objednávkou 500-tisíc dávok remdesiviru, čo pri cene 2000 eur za balenie vychádza na miliardu eur. „Je to nepochopiteľné v svetle zistení o slabom účinku tohto lieku. Až mám na jazyku otázku, či v pozadí nešlo o korupciu. Pritom existujú iné formy liečby, ktoré evidentne zaberajú. Ide o lieky, ktoré stoja len niekoľko eur,“ vysvetľuje Mesík.

Špičkoví experti vo vynikajúcich nemocniciach v prvej línii experimentujú s rôznymi kombináciami. „Popredný francúzsky infektológ a jeden z najvýznamnejších francúzskych vedcov súčasnosti Didier Raoult používal pri jarnej vlne kombináciu hydroxychlorochínu a azitromycínu. Podľa jeho slov liečil viac ako 3700 pacientov s 0,5 percentnou úmrtnosťou a bez toxicity pre srdce. Balenie hydroxychlochínu stojí na Slovensku 6 eur, balenie azitromycínu 2 eurá. Sú to generiká, na ktoré už vypršali patenty, takže sú prakticky „za facku“. Existuje však aj oveľa efektívnejšia trojkombinácia, ktorou je hydroxichlorochín, azytromicín a zinok,“ tvrdí náš lekár a anylytik, podľa ktorého má vitamín D obrovský význam pre imunitný systém.

Sibírski vedci potlačili koronavírus protilátkami od nakazených
Pokus na sýrskych škrečkoch priniesol povzbudivé výsledky. Uviedol portál Nsk.aif.ru. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

Minister Krajčí a jeho rezort zlyhali na celej čiare

Nezmenené terapeutické usmernenie ministerstva zdravotníctva považuje za tragické zlyhanie ministerstva zdravotníctva. „Vôbec nepreháňam, lebo v hre sú tisícky ťažko chorých, mnohí z nich na JIS a ventilátoroch, možno v poľných nemocniciach. Na smrť vyžmýkaní lekári a sestry, zdravotníctvo na hrane kolapsu, alebo za ňou, a stovky zbytočných hrobov! Vyráža dych, keď tento rezort od začiatku augusta nedokáže aktualizovať svoje terapeutické usmernenie. Ak sa to nezmení, tak sa rýchlo dostaneme na českú cestu úmrtnosti na COVID-19,“ varuje Mesík naše Ministerstvo zdravotníctva.

V Česku by podľa odhadov na Vianoce malo byť až okolo 8-tisíc mŕtvych. Na Slovensku sa v tom čase predpokladá asi 400 obetí. „Mohlo by ich byť oveľa menej, keby rezort zdravotníctva fatálne nezlyhával! Slovenskí lekári nie sú hlupáci, mnohí by COVID-19 dokázali liečiť účinnejšie, lenže minister zdravotníctva Marek Krajčí a usmernenie, za ktoré nesie osobnú zodpovednosť, im zväzuje ruky. Tvári sa ako „lege artis terapia“ , no taká terapia COVID-19 dnes neexistuje,“ vraví Mesík.

Treba sa rýchlo učiť od tých najskúsenejších po celom svete, to platí aj v tomto prípade. „Z tých expertov, ktorých som nespomenul, napríklad aj od profesora Thomasa Borodyho, ktorý v minulosti vyvinul postupy liečby, ktoré zachránili životy miliónov ľudí a dnes hlása terapiu COVID-19 kombináciou ivermectinu, zinku a doxycycklínu; mimochodom, tiež ide o lacné generiká,“ dodáva na záver rozhovoru pre denník Pravda Juraj Mesík.

Koronavírus má i „prospešnú“ vlastnosť, odhalili vedci
Bielkovinu, ktorá zaisťuje prienik koronavírusu do buniek, sa snažia americkí vedci použiť na výrobu lieku proti bolesti. Uviedol portál Evo-rus.com. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič