Klub 500 varuje: Karanténa pre neotestovaných zlikviduje našu ekonomiku!
21 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Združenie najväčších slovenských zamestnávateľov kritizovalo podľa nej nelogické kroky vlády. Pred vyhlásením celoplošného testovania obyvateľstva nekomunikovala s lekármi, samosprávami ani so zamestnávateľmi.


Združenie najväčších slovenských zamestnávateľov nie je proti celoplošnému testovaniu. Pokiaľ by však platili vyhlásenia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a ministra obrany Jaroslava Naďa, že kto sa nenechá otestovať, mal by ostať v dvojtýždňovej karanténe, bude to znamenať likvidáciu ekonomiky, informuje o tom portál dnes24.sk. Klub 500 vystríha, že fabriky budú musieť v takom prípade zavrieť brány a odstaviť výrobu.
Nezodpovedané otázky

„Ak na testovanie nepríde 50 % obyvateľov, znamená to, že ľudí necháme dva týždne doma? Je to rovnaká situácia, akoby sme ľuďom povedali, že ak sa vám nechce ísť do práce a chcete byť dva týždne doma, nechoďte na testovanie,“ upozornil výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. V takom prípade podľa neho nebude mať kto napĺňať štátny rozpočet a nebudú peniaze na zdravotníkov či učiteľov.

Združenie najväčších slovenských zamestnávateľov kritizovalo, že vláda pred vyhlásením celoplošného testovania obyvateľstva nekomunikovala s lekármi, samosprávami ani so zamestnávateľmi. Vynára sa množstvo otázok, na ktoré vláda nevie dať relevantné odpovede.

"Testovanie je vyhadzovaním peňazí daňovníkov", tvrdí šéf zdravotných odborov Anton Szalay
Šéf zdravotníckeho odborového zväzu Anton Szalay o celoplošnom testovaní tvrdí, že: "Ide o vyhodenie peňazí daňovníkov. Kontakty zdravých ľudí s pozitívnymi na testovacích miestach považujem za verejné ohrozenie organizované... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

Nesystémové kroky vlády

„Nie sme proti testovaniu, no takýmto chaotickým a nepripraveným spôsobom bez komunikácie sa podobné akcie nerobia,“ zdôraznil Gregor. Prevádzky si podľa neho nemôžu dovoliť nechať ľudí doma. Netýka sa to len priemyselnej výroby, ale aj iných segmentov. Zákazy, príkazy a reštrikcie a v dôsledku toho nútený lockdownom ohrozí podľa Gregora fungovanie krajiny, dostupnosť potravín, ďalších produktov základnej dennej spotreby ako papiera či čistiacich prostriedkov, ale tiež energií, pohonných hmôt, dopravy a komunikačných prostriedkov.

Vláda podľa Klubu 500 robí nesystémové, nelogické kroky. Zamestnávatelia navrhujú, aby štát poskytol bezplatné testy do škôl pre učiteľov a žiakov či do športových klubov. Klub 500 vyzval vládu, aby prijímala rozhodnutia „s rozvahou“, ktoré budú v prospech celej spoločnosti a budú sa opierať o stanoviská odborníkov či zástupcov oblastí, ktorých sa najviac dotýkajú.
Presvedčia zamestnávatelia?

Premiér Igor Matovič v utorok na tlačovej konferencii poznamenal, že ľudí, ktorí sa nebudú chcieť dať otestovať, musia presvedčiť ich zamestnávatelia. „Každému zamestnávateľovi mimoriadne záleží, aby mal zdravé prostredie vo firme a aby ľudia, ktorí sa správajú zodpovedne, neboli ohrození tými, ktorí sa správajú nezodpovedne,“ povedal Matovič. „Pevne verím, že dokážu prehovoriť do duše nezodpovedným,“ dodal podľa portálu dnes24.sk premiér.

Premiér pripúšťa svoju demisiu, ak sa plošné testovanie neuskutoční
Premiér Igor Matovič (OĽANO) pripúšťa svoju demisiu, ak sa avizovaný plán plošného testovania obyvateľov krajiny v súvislosti s novým koronavírusom neuskutoční. Vyhlásil to v sobotu počas tlačovej konferencie. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | TASR