Budúci vodiči pozor! V autoškolách pri testoch nastanú zmeny a toto by ste mali vedieť
21 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Od budúcoročného apríla sa nezmenia sa len testy, ale i bodovanie a zvýši sa aj počet otázok.


Uchádzači o vodičský preukaz mali už od 1. apríla tohto roka robiť testy po novom, posunulo sa to však o rok. Na získanie vodičského preukazu musíte teraz úspešne zvládnuť 20-minútový test s 27 otázkami a získať minimálne 50 bodov. Po novom to ale bude úplne inak. Prísnejšie, informuje o tom portál noviny.sk.
Testy už nie ručne, ale cez počítať

„Teoretická skúška ako časť skúšky z odbornej spôsobilosti sa bude vykonávať na okresných dopravných inšpektorátoch polície elektronicky skúšobným testom s náhodne vygenerovanými otázkami z databázy otázok pripravených Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky,“ vysvetlil hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

V databáze bude 4 000 otázok. Oproti starým testom pribudnú aj otázky o údržbe vozidla a otázky z prvej pomoci. Testy sa už nebudú vyplňovať ručne v autoškole, ale na polícii. Tam budú zriadené špeciálne miestnosti s počítačmi, kde teoretické testy uchádzači o vodičák absolvujú.

Podmienky pri vykonávaní vodičských kurzov v autoškolách by sa mali zlepšiť
Podmienky pri vykonávaní vodičských kurzov v autoškolách by sa mali zlepšiť. Cieľom návrhu novely zákona o autoškolách, ktorý dnes odsúhlasil parlament, je zlepšiť podnikateľské prostredie pri vykonávaní vodičských kurzov, zvýšiť kvalitu odbornej... Čítať ďalej
16 | 10 | 2019 | SITA

Na vodičák bude treba 90 zo 100 bodov

„Každý test bude pozostávať zo 40 otázok rozdelených do desiatich okruhov, na ktoré bude potrebné odpovedať do 30 minút," priblížil Slivka. Otázky budú mať bodovú hodnotu od 1 po 4 body, pričom celkový súčet za všetky správne odpovede bude 100 bodov. Budúci vodič bude musieť na to, aby dostal vodičák, získať z testu najmenej 90 bodov. Má na to až 3 pokusy.

„Podľa mňa to bude lepšie ako doteraz. Žiaci sa nebudú môcť podľa poradia testov nabifľovať. Budú to musieť ovládať," reagoval inštruktor autoškoly Dominik Haburaj. Vodičský preukaz v smartfóne? To je niečo, čo by väčšina vodičov uvítala. Naši severní susedia majú takýto projekt naplánovaný od jesene, informuje v závere portál noviny.sk.

Minister dopravy a výstavby žiada umožniť opätovné fungovanie autoškôl
Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina) požiadal Ústredný krízový štáb, aby prerokoval možnosť fungovania autoškôl počas koronakrízy. Informovalo o tom v utorok ministerstvo s tým, že zároveň pripravilo zmenu vyhlášky, ktorá umožní... Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | SITA