Ruskí kybernetickí odborníci sa domnievajú, že Severná Kórea napadla ich obranný priemysel
19 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Hackerská skupina zo Severnej Kórey zaútočila na ruské vojenské a priemyselné organizácie zasielaním podvodných e-mailov, tvrdia odborníci na kybernetickú bezpečnosť, ktorí sa domnievajú, že Pchjongjang začína svoju sieť rozširovať, informuje portál RT.


Pre niektorých to môže byť prekvapením, pretože Rusko je jednou z mála krajín, ktorá nemá nepriateľský postoj voči Pchjongjangu.

Odborníci v rozhovore pre moskovský denník Kommersant vysvetlili, že hackerská skupina Kimsuky sa pokúsila zhromaždiť dôverné informácie od leteckých a obranných spoločností prostredníctvom phishingových útokov.

Pri phishingovom útoku, ktorý sa zvyčajne odosiela prostredníctvom e-mailu, sa hackeri pokúšajú vytvoriť oficiálne vyzerajúcu správu, zvyčajne od zamestnávateľa, s cieľom povzbudiť používateľa, aby zadal svoje prihlasovacie meno a heslo, a tým odovzdať informácie odosielateľovi. Podrobnosti by sa potom mohli použiť na kontrolu e-mailov pracovníka, čo by mohlo ohroziť tajné informácie.

Cieľom „operácie korona“ je „úprava“ človeka, tvrdí Četveriková z Moskovskej štátnej univerzity
Pandémia je podľa Oľgy Četverikovej len mechanizmus na zmenu modelu fungovania človeka. Uviedol YouTube kanál Stalingrad. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Podľa Anastasie Tichonovej, vedúcej oddelenia výskumu komplexných hrozieb v skupine IB, sa Kimsuky pôvodne zameriaval na juhokórejské ciele, odvtedy však rozšíril rozsah svojej činnosti. V nedávnej dobe skupina napadla aj spoločnosti pôsobiace vo vojenskom priemysle na Ukrajine, na Slovensku a v Turecku.

Denis Legezo, expert na kybernetickú bezpečnosť ruskej softvérovej spoločnosti Kaspersky Lab, tiež v rozhovore pre Kommersant vysvetlil, že severokórejskí hackeri zrejme odklonili ciele od politiky a obchodu, namiesto toho sa zamerali na priemyselnú špionáž. Najmä nedávne phishingové útoky mali formu e-mailu o súčasných voľných pracovných miestach v kozmickom a obrannom priemysle.

Spoločnosť Kimsuky sa už predtým dostala na titulné stránky svojich operácií v Južnej Kórei. V marci 2015 Soul obvinil Pchjongjang zo zodpovednosti za útoky na spoločnosť Korea Hydro and Nuclear Power Co Ltd, ktorá v krajine prevádzkuje 23 jadrových reaktorov, z roku 2014. Začiatkom tohto roka sa americká vláda snažila zmocniť sa stoviek účtov kryptomeny, potom čo boli obvinení z účasti na severokórejskom sprisahaní s cieľom ukradnúť milióny dolárov z kryptomien.

Britský premiér Johnson údajne plánuje rezignovať kvôli nízkemu platu
Britský premiér Boris Johnson údajne uvažuje o odchode zo svojho postu budúcu jar, pretože sa mu podľa britských médií ťažko žije z platu 150 402 libier ročne, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár