Marian Kollár: Slovenská lekárska komora vyzýva vládu na odbornú diskusiu k testovaniu
19 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Lekári sa pýtajú, či nebude vhodnejšie testovať len vybranú zložku ľudí, pilotný projekt vyhodnotiť, a až potom sa rozhodnúť, či má význam testovať celoplošne.


Slovenská lekárska komora vyzýva vládu Igora Matoviča na širokú a odbornú diskusiu k celoplošnému testovaniu na nový koronavírus. Ak sa tak nestane, úspech je podľa prezidenta komory Mariana Kollára takmer nemožný. Na tlačovej konferencii v pondelok uviedol, že zámeru vlády aj jej snahe uskutočniť toto celoplošné testovanie veľmi dobre rozumie, informuje portál Aktuality.sk.
S lekármi testovanie nikto nekonzultoval

„Ak to dobre zmanažujeme, len vtedy to zvládneme,“ povedal Kollár, pričom zdôraznil, že testovanie bude považovať za úspešné, ak sa na ňom zúčastní aspoň 80 percent ľudí. Nepáči sa mu rétorika predsedu vlády SR Igora Matoviča o tom, že kto sa ňom nezúčastní, dostane len základnú zdravotnú starostlivosť. Testovanie podľa lekárskej komory môžu priniesť také dáta, ktoré môžu byť neoceniteľnou zbraňou v boji s ochorením COVID-19 a s pandémiou celkovo.

Dôležité budú nielen pre Slovensko, ale aj pre Európu či pre celý svet. Komora považuje takýto pokus za najväčšiu logistickú akciu, akú kedy Slovensko zažilo, a to nielen rozsahom, ale i z časových dôvodov. Zároveň tiež kritizovala, že takýto krok sa konzultoval len s veľmi úzkou skupinou ľudí, pričom sa o ňom malo hovoriť aj s odborníkmi z oblasti zdravotníctva.

Sulík považuje celoplošné testovanie za správny krok, Hlas-SD si chce počkať na vysvetlenie
Minister hospodárstva a líder vládnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus za správny krok. Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) expremiéra Petra Pellegriniho si... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | SITA

Lekári majú k testovaniu veľa otázok

Termíny testovania, ku ktorým by malo podľa Kollára dôjsť už o dva týždne, považuje za „maximálne šibeničné“. Doplnil, že z takéhoto kroku vyvstáva viacero otázok, napríklad, čo si vláda sľubuje od tejto akcie, akí odborníci sa podieľali na tomto rozhodnutí, ako je celá realizácia akcie naplánovaná, aby sa splnila počas krátkeho obdobia, ďalej tiež, aká je logistika akcie či ako zabezpečiť prísne protiepidemiologické opatrenia tak, aby nedošlo k nekontrolovanému šíreniu nového koronavírusu, alebo aj to, kto bude vzorky odoberať, spracovávať či likvidovať biologický odpad.

Slovenská lekárska komora sa podľa portálu Aktuality.sk preto pýta, či by nebolo vhodnejšie testovať len vybranú zložku ľudí, vyhodnotiť pilotný projekt a až následne sa rozhodnúť, či má význam testovať celoplošne.

Úrad verejného zdravotníctva víta, že testovanie populácie Slovenska prebehne v gescii Ozbrojených síl, uviedol Mikas
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR víta, že plošné testovanie populácie Slovenska prebehne v gescii Ozbrojených síl (OS) SR. Kapacity regionálnych ÚVZ sú totiž dlhodobo preťažené, a to aj napriek mimoriadnym opatreniam, ktoré boli prijaté. V... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | TASR