Bojové pole si spravili chuligáni aj v Prahe. V akcii boli zbrane, vodné delo i ťažkoodenci
19 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V takmer vojnovú zónu sa v nedeľu popoludní premenilo Staromestské námestie, kam sa zišli fanúšikovia futbalových klubov z celého Česka, aby protestovali proti vládnym opatreniam zavedeným kvôli epidémii COVID-19. 


Protestujúci nemali rúška a nedodržiavali rozostupy, na mieste ich navyše boli dve tisícky, teda viac ako 500 povolených, pražský magistrát preto akciu nechal rozpustiť. Hneď potom sa ale strhla hotová mela, pretože viacero ľudí zostala na námestí, ozývali sa rany a stúpal hustý farebný dym. Účastníci po policajtoch hádzali pyrotechniku ​​aj dlažobné kocky, a tak museli policajti použiť vodné delo, informuje o dianí v Prahe český denník Blesk. Cez stovku demonštrantov policajti zadržali, rad ľudí sa zranila, vrátane dvadsiatky policajtov. Situácia sa upokojila okolo pol piatej.
Besnenie po asi hodine pokoja

Na začiatku pokoná demonštrácia na pražskom Staromestskom námestí sa neskôr premenila na bojové pole. Zdroj: Blesk.cz


Zhruba tisícka policajtov hliadkovala od nedeľného dopoludnia na príjazdových cestách do Prahy, na hlavnej stanici, na Úrade vlády a hlavne v okolí Staromestského námestia. Bolo treba sa riadne pripraviť do metropoly totiž mierili stovky radikálnych futbalových fanúšikov, ktorí chceli hlasno vyjadriť svoj názor na aktuálne vládne nariadenie. Podľa námestníka policajného prezidenta Martina Voráčka ich do Prahy nakoniec dorazilo 400. Už pred začiatkom demonštrácie policajti zadržali 50 extrémistov, ktorí sa chceli akcie zúčastniť. So sebou si viezli nielen pyrotechniku, ale aj teleskopické obušky, boxery, a dokonca aj strelné zbrane, ktoré u nich našli policajti!

Približne hodinu prebiehala demonštrácia bez konfliktov. Ľudia držali transparenty žiadajúce odstúpenie vlády a odvolávajúci sa na slobodu, hlasno skandovali „je * at Prymulu“ a ďalšie heslá namierená proti ministrovi zdravotníctva Romanovi Prymulovi a za hlasného pískanie a tlieskanie načúvali rečníkom.

Brutálny protest proti vládnym opatreniam: Krik, svetlice, slzotvorný plyn aj vodné delo!
Policajti v Bratislave síce pripravili obrovské bezpečnostné opatrenia, všetko ale bolo márne. Na uliciach sa odohrávali krvavé scény plné násilia a vandalizmu. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Barely aj dlažobné kocky ako zbraň

Zlom nastal v momente, keď magistrát a policajti nariadili okolo tretej popoludní organizátorovi demonštráciu rozpustiť, pretože účastníci, ktorých sa na mieste zišlo zhruba dvetisíc, vo veľkom porušovali vládne nariadenie. Nedodržiavali rozostupy, demonštratívne sa posilňovali pivom či panáky, hoci je pitie alkoholu na verejnosti zakázané, a väčšina z nich ani nemala rúška.

Sekundy potom, čo organizátori akciu rozpustili, sa námestie premenilo doslova na bojové pole. Ozvali sa výbuchy, ako ultras začali hádzať delobuchy, petardy a svetlice, a námestie sa zaplnilo hustým dymom. Pyrotechnikou ultras útočili na policajtov, pričom sa pokúsili prelomiť policajné kordón v okolí Staromestského námestia, po ťažkoodencoch hádzali všetko, čo im prišlo pod ruku. „Lietali tu dlažobné kocky, kusy dreva, barely, fľaše, hádzali tú proti policajtom dymovnice a delobuchy,“ opísal situáciu na mieste reportér Blesku.

V Berlíne sa konala demonštrácia proti sprísňovaniu opatrení
Približne 15.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc nemeckej metropoly Berlín, aby vyjadrili svoj nesúhlas s obmedzeniami, ktoré v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy novým koronavírusom zaviedla vláda. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Až dvadsať zranených policajtov

Po krátkej potýčke polícia demonštrantov vytlačila na námestie a najaktívnejších účastníkov demonštrácie začala zatýkať. Musela proti nim použiť slzný plyn, vodné delo či zásahovej výbušky, vytláčala ich koňmi aj vozidlami. Priamo na námestí policajti zadržali stovku ľudí, ktorí sú teraz podozriví z výtržníctva a násilia proti úradnej osobe či z neuposlúchnutia výzvy. Z námestia ich previezli na policajné služobne.

Tvrdé strety sa prirodzene neobišli bez zranení, záchranári kvôli tomu aktivovali traumaplán. Na mieste zasahovali pri deviatich zranených, z toho u troch policajtov. Ošetrili úrazy hlavy, rezné poranenia či následky zásahu slzným plynom. Policajtov sa celkom zranila približne dvadsiatka.

Polícia pátra po rodičoch detí, ktorí sa zúčastnili protestu proti vláde Igora Matoviča
Besnenie niektorých protestujúcich v dave na sobotňajšej protestnej akcii pred úradom vlády má svoje následky. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pôvodcom konfliktov prísny postih

Demonštranti na pražskom Staromestskom námestí protestovali vo väčšine bez rúšok. Zdroj: Blesk.cz


Brutálne protest odsúdili vládne špičky. Premiér Andrej Babiš uviedol, že je v šoku z toho, akí bezohľadní a sebeckí sú niektorí občania. Vyslovil sa pre prísny postih pôvodcov konfliktu. Zároveň poďakoval polícii a uviedol, že je na jej vysoko profesionálny prístup hrdý. Aj podľa ministra vnútra Jana Hamáčka zasiahla polícia úplne profesionálne. "Je to hyenizmus najväčšieho kalibru. Z brutality som v šoku," povedal Hamáček a dodal, že organizátora čaká kvôli evidentnému porušeniu nariadenia postih.

Prezident Zeman odsúdil tých demonštrantov, ktorí nedodržali pri demonštrácii protivírusová opatrenia. Účastníkov demonštrácie skritizovali aj zástupcovia opozície. Ligová futbalová asociácia sa od dnešného diania dištancovala a uviedla, že chce vládu prinútiť k opätovnému povolenia športových súťaží, ale pomocou vecného dialógu, a nie násilným presadzovaním, píše na záver český Blesk.

Babiš: Kvôli demonštráciám sa vláda meniť nebude, nie sme Slovensko
09 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR