Podľa najnovších odhadov klesne ruská populácia do roku 2024 až o 1,2 milióna
18 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Očakáva sa, že počet obyvateľov Ruska v tomto roku poklesne o 352 500 ľudí, a celkovo by sa ich počet mohol znížiť o 1,2 milióna do roku 2024. Posledné čísla sú významnou revíziou poklesu v roku 2020, ktorá sa v auguste predpokladala iba na 158 000, informuje portál RT.


Podľa moskovského denníka Izvestija, ktorý získal vládny odhad, bude zníženie počtu ruských obyvateľov oveľa závažnejšie, ako sa doteraz myslelo. Jediný prípad, keď krajina zaznamenala väčší pokles, bol rok 2006, keď čísla poklesli o 373 900.

Na pozadí Covid-19 a počtu obyvateľov, ktorý už klesal, by mohla krajina do roku 2024 stratiť 1,2 milióna ľudí, čo je o niečo menej ako jedno percento z celej populácie, len za štyri roky. Okrem klesajúcich pôrodov a zvýšeného počtu úmrtí bude Rusko negatívne ovplyvňovať aj potlačená prichádzajúca migrácia.

Vláda v auguste informovala, že prirodzený pokles populácie v prvých šiestich mesiacoch roka bol 265 500 osôb, čo predstavuje 3,1-percentný nárast úmrtnosti a 5,4-percentný pokles pôrodnosti.

Remdesivir nemá podľa nových testov WHO vplyv na prežitie nakazených
Klinické testy v rámci programov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tvrdia, že podávanie látky remdesivir nemá žiadny alebo len malý vplyv na dĺžku hospitalizácie a na šancu na prežitie pacientov s chorobou Covid-19. K obdobným záverom štúdie... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre národnú rozhlasovú stanicu Kommersant FM poznamenal, že krajina má dve „demografické diery“, ktoré prispievajú k poklesu počtu občanov: vlnový efekt strát na životoch vo vojne proti nacistickému Nemecku, ešte v 40. rokoch a nedostatok detí narodených v 90. rokoch. V roku 1999 klesla pôrodnosť v Rusku na 1,16, čo je ešte menej ako počas druhej svetovej vojny.

"Nezabudnite, že naša krajina stratila počas druhej svetovej vojny niečo cez tridsať miliónov ľudí a máme málo žien, ktoré by mohli rodiť," poznamenal Peskov.

Za posledných pár rokov sa ruská vláda snažila vyvinúť nové iniciatívy na prilákanie cudzincov do krajiny. Pre tých, ktorí majú ruských príbuzných, je teraz oveľa jednoduchšie získať ruský pas a osobám, ktoré majú trvalé bydlisko v hraniciach, sa zjednodušilo získavanie štátnej príslušnosti. Toto leto legislatíva podpísaná prezidentom Vladimirom Putinom tiež zrušila požiadavku, aby sa cudzinci vzdali svojho starého občianstva, aby sa stali ruskými.

Hrozba vesmírneho odpadu rastie, varuje Európska vesmírna agentúra
Napriek úsiliu bojovať proti problému vesmírneho odpadu na obežnej dráhe okolo našej planéty vydala Európska vesmírna agentúra (ESA) znepokojujúcu správu, ktorá naznačuje, že problém sa zhoršuje a časom môže mať až drtivé následky, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Marek Molnár