Neuveriteľné: Rozvedený muž chcel v pivnici vybúrať múr. To, čo za ním našiel ho šokovalo
18 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Príbeh, ktorý sa stal rozvedenému mužovi je ako z rozprávky. Jeho nález iba ťažko opísať slovami.


Pivnice u niektorých ľudí vyvolávajú doslova hrôzu, a najmä ak je v nich tma ako v hrobe. Človek sa v nich obvykle necíti príjemne, pretože všetko okolo je studené, mokré a nikdy neviete, čo sa skrýva vo vnútri. Jeden muž z Turecka, o ktorom píše aj portál somzena.sk, objavil v roku 1963, niečo, o čom sa hovorí dodnes! Z tohto čo našiel naozaj mrazí!
Historické podzemné mesto

Po demolácii jednej zo stien našiel obyvateľ Derinkuyu v provincii Nevsehir v Kappadokii, historickej časti Turecka, miestnosť. Keď zišiel dolu schodmi, jeho prekvapenie bolo ešte väčšie! Nebola to len jedna miestnosť, bol to vchod do podzemného mesta! Vedci zistili, že sa jedná až o 8 poschodí, na ktorých bolo starobylé mesto Derinkuyu. Neboli to len domy, pretože podzemí Derinkuyu sa našli napr. aj chrám alebo niečo ako „vináreň“ z dávnych čias.

Odhaduje sa, že v podzemí by mohlo žiť až 20 000 ľudí spoločne so zvieratami! V tuneloch bol špeciálny ventilačný systém, ktorý zabezpečil dostatok kyslíka. Zaujímavosťou je, že v Kappadokii objavili už celkom 37 podzemných miest, ale Derinkuyu je jedinečné, pretože je to jediné mesto prepojené ešte s ďalším, Kaymakli, ku ktorému vedie 8 km dlhý tunel. V roku 1985 obe mestá zapísali do zoznamu UNESCO ako najvýznamnejšie pamiatky svetovej kultúry, píše v závere portál somzena.sk.

 

Za múrom objavil Turek schody, ktoré do doviedli k doslova historickému revolučnému objavu. Zdroj: FB/Som žena


V podzemí za pivničnými múrmi našiel obyvateľ Derinkuyu niečo, čo mu doslova vyrazilo dych! Zdroj: FB/Som žena


 

V podzemí za pivničnými múrmi našiel obyvateľ Derinkuyu niečo, čo mu doslova vyrazilo dych! Zdroj: FB/Som žena


V tuneloch pod mestom, kde bol špeciálny ventilačný systém, ktorý zabezpečil dostatok kyslíka, mohlo žiť až 20 000 ľudí spoločne so zvieratami. Zdroj: FB/Som žena


 

 

 

 

 

 

 

Pred 100 rokmi začala história československej koruny
Aj keď sa na Slovensku od roku 2009 používa euro, celé desaťročia sa na jeho území platilo Korunou československou. V pondelok 25. februára uplynie 100 rokov, odkedy sa začala rodiť spoločná mena Čechov a Slovákov. Čítať ďalej
24 | 02 | 2019 | TASR