Benátky sú suché a Taliani cítia niečo neznáme - nádej (Gianmarco Raddi)
18 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Gianmarka Raddiho (The Guardian)



Benátske povodňové sirény spievajú a prenikajú cez rannú hmlu. Kovové priedely sú na svojom mieste a zabezpečujú obchody. Všade sú rozmiestnené drevené chodníky. Každý má v pohotovosti gumáky.  Ale 3.októbra bolo všetko po prvýkrát v histórii Benátok nadbytočné.



Jadranské vody, ktoré boli pre mesto prekliatím i miazgou, boli zadržané. Ako Tommaso, benátsky gondolier, zvolal v dialekte, ktorý mi bol známy z detstva: „Xe un miracoo!“ - Je to zázrak.


Avšak toto moderné rozdelenie vôd, ktoré nie je dôkazom božskej prozreteľnosti, je dielom Mosa alebo experimentálneho elektromechanického modulu, integrovaného systému pobrežných bariér a mobilných hrádzí určených na ochranu benátskej lagúny pred výnimočnými vodami až do výšky 3 metrov od normálnej hladiny mora. Tvorba prebiehala dlho: stavba - a kontroverzie - sa začali ešte v roku 2003. Po desaťročiach úvah a testov, po ničivom prílive zo 4. novembra 1966, doteraz najvyššom zaznamenanom.


Je to tiež posledný z mnohých úspechov stredoľavej talianskej vlády vedenej Giuseppem Contem, univerzitným profesorom a právnikom, ktorý bol prvýkrát zvolený za predsedu vlády v roku 2018. Conté predtým nezastával žiadnu politickú funkciu a bol všeobecne považovaný za slabú, technokratickú postavu. Bol uprednostňovaný iba kvôli kompromisu medzi populistickým Hnutím Piatich Hviezd a krajne pravicovou Ligou.


Podľa najnovších odhadov klesne ruská populácia do roku 2024 až o 1,2 milióna
Očakáva sa, že počet obyvateľov Ruska v tomto roku poklesne o 352 500 ľudí, a celkovo by sa ich počet mohol znížiť o 1,2 milióna do roku 2024. Posledné čísla sú významnou revíziou poklesu v roku 2020, ktorá sa v auguste predpokladala iba na 158... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Rýchly posun vpred do roku 2020 a Conte je teraz najpopulárnejším politikom v Taliansku. Prekonal Mattea Salviniho, vodcu Ligy a fanúšika Donalda Trumpa. Dôvod? Conté poskytuje efektívnu vládu obyvateľstvu bez politických kompetencií a podľa toho je odmeňovaný. Populistický krajne pravicový Salvini bol porazený.


Ako mnoho Talianov, som trochu zmätený. Taliansko je zvyčajne vykresľované ako krajina nevýslovnej krásy a pôvabu, predurčená na to, aby bola riadená skorumpovanými, chamtivými a nekompetentnými politikmi. Ale v roku 2020 nás experti po celom svete najskôr ocenili ako maják kolektívnej zdvorilosti pre našu odpoveď na Covid-19, a potom naša krajina zohrala dôležitú úlohu v obnovenej európskej chuti po federalizme tvrdým lobovaním za - a získanie - spoločného fondu na obnovu.


Mäkké znárodnenie talianskych diaľnic plynulo uzavrelo tragickú ságu o zrútení mosta Morandi. A teraz bol úspešne dokončený rozsiahly projekt verejnej infraštruktúry. Divoká kritika našej krajiny - okrem prípadov, keď vyhrávame futbal - je náš obľúbený národný šport. Ešte keby sme sa mohli bezstarostne vyobjímať a vybozkávať!


Rúška a sociálny dištanc tu budú možno až do júla 2021
V marci Boris Johnson uviedol, že príliv zvrátime do 12 týždňov a „pošleme zabalený koronavírus do minulosti“. V máji sa ministri chválili vakcínou do septembra. Sme teda blízko vakcíny na Covid-19? Pýta sa Guardian. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Nie tak rýchlo. Počet ľudí s pozitívnym testom na Covid-19 sa v súčasnosti neustále zvyšuje aj v Taliansku. Vplyv Talianska na politiku EÚ je stále obmedzený - k eurofondom na obnovu by nemohlo dôjsť bez zmeny názoru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Talianske diaľnice sa rozpadajú po rokoch škandalózneho podfinancovania. A samotný systém Mose bol typickým talianskym projektom infraštruktúry - špirálovo rastúce náklady, obvinenia z korupcie a zdĺhavé zdržania.


Starosta Benátok Luigi Brugnano bol na margo protipovodňovej bariéry Mose spočiatku lakonický: „Mose je stabilný,“ povedal "a my zostávame v pohotovostnom režime, ale zatiaľ sme spokojní.“ Aj keď sa oslavám skutočne pripojil, jeho počiatočná zdržanlivosť je pochopiteľná. Cena bariéry nakoniec bola viac ako trojnásobok pôvodného odhadu - 5,5 miliardy EUR (5 miliárd GBP) oproti 1,6 miliárd EUR. Mala byť dokončený do roku 2011, a napriek tomu sa konečné kontroly vykonajú až v roku 2021.


Prekvapivé gesto Ruska voči Ukrajine
Ruský predseda vlády a neskôr aj prezident Vladimir Putin v Novo-Ogarjove počas videokonferenčného stretnutia s ruskou vládou povedali čosi, čo nikto z prítomných nečakal. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Okrem toho bolo v roku 2014 zatknutých 36 politikov, sudcov, podnikateľov a technikov z dôvodu korupcie v súvislosti s Mosom. Niektorí odborníci ešte znepokojivo pochybujú o tom, že systém bude dostatočne odolný na to, aby čelil zvyšovaniu hladiny morí spôsobenej klimatickou krízou.


No napriek  jeho ťažkému a nákladnému "tehotenstvu" je  mesto suché. Holuby obťažujú pár nešťastných turistov kvôli drobkom na námestí San Marco. Bazilika, úžasná zmes byzantského, islamského a katolíckeho umenia, je bezpečná.


Mystickou zhodou okolností v ten istý deň viedol renomovaný taliansky dirigent Riccardo Muti inšpiratívny a emotívny Koncert pre Danteho v Ríme. Taliansky prezident Sergio Mattarella ho uviedol poctou starému pánovi - tento rok si pripomíname 700. výročie Božskej komédie. Bolo by ťažké preceniť vplyv, aký má Danteho práca stále na taliansku kultúru a spoločnosť.


Zuckerberg venuje ďalších 100 miliónov dolárov na zabezpečenie „bezpečných volieb“
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg venuje ďalších 100 miliónov dolárov na pomoc volebným úradníkom v USA po tom, čo federálny sudca rozhodol o tom, že počiatočný grant vo výške 300 miliónov dolárov je legálny, napriek varovaniu, že peniaze môžu skresliť... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Napísal, že „cesta do raja sa začína v pekle“. Výstižne to popisuje tak zložitú genézu barikády, ako aj prekvapivú taliansku renesanciu, ktorej sme svedkami. Napriek svojim nedokonalostiam a rozporom ukazuje stredoľavá Contého vláda svetu, že Taliansko môže byť spoľahlivým a efektívnym partnerom. Občas dokonca inšpiráciou . A možno len to, že spôsob, akým bol Salvini pokus vo voľbách zmarený, naznačuje koncepciu riešenia krajne pravicového extrémizmu. Prinajmenšom po takmer roku Dantovho očistca dúfajme, že rok 2021 prinesie, ak nie úplne raj, tak aspoň niečo podobné normálnemu životu.


Gianmarco Raddi je molekulárny biológ a študent na univerzite v Cambridge


ŠKANDÁL: Štát ide nakupovať testy od neznámej firmy z Trnavy, ktorá je navyše dlžníkom štátu!
Na sociálnej sieti sa objavila nahrávka rozhovoru, ktorá okamžite spustila veľkú debatu týkajúcu sa nákupu veľkého množstva testovacích sád. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.