Veľký podiel ruského LNG z arktickej továrne je určený pre ázijské trhy
17 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruský producent plynu Novatek oznámil plány na prepravu 80 percent skvapalneného zemného plynu (LNG) zo svojej arktickej továrne na ázijské trhy severomorskou cestou, informuje portál RT.


Podľa šéfa spoločnosti Novatek Leonida Mikhelsona „tri linky na skvapalňovanie s celkovou kapacitou 19,8 milióna ton LNG budú spustené od roku 2023.“

Dodávky LNG do Ázie budú možné vďaka celoročnej plavbe lodí po trase cez Severné more (NSR), uviedol Mikhelson počas videokonferencie.

Mikhelson dodal, že po uvedení nových ľadoborcov s jadrovým pohonom LK-60 do prevádzky bude možné využívať všetky trasy NSR celoročne. "Olovený ľadoborec Arktika dokončuje testy a bude uvedený do prevádzky budúci mesiac," ďalej poznamenal.

Vedci skúmajú možnú mutáciu koronavírusu v Čile
Prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť, prečo vzdialený región v Patagónii hlásil 20 percent prípadov COVID-19 v Čile Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Arctic LNG 2 je druhým projektom spoločnosti Novatek na skvapalnený zemný plyn na polostrove Gydan v ruskom regióne Jamalskonenecký autonómny okruh. Okrem spoločnosti Novatek, čínskych CNOOC a CNPC majú v projekte 10-percentný podiel francúzsky Total a konzorcium japonských spoločností Mitsui a Jogmec.

Nemecko minulý mesiac oznámilo, že sa tiež môže na projekte zúčastniť s investíciami až do výšky 300 miliónov EUR.

Rusko chce zmeniť severomorskú cestu na veľkú "obchodnú tepnu" medzi Európou a Áziou. V prvom polroku dosiahla nákladná doprava po trase takmer 15 miliónov ton. Vlani sa arktickou cestou prepravilo 31,5 milióna ton.

Briti chcú chytať člny migrantov v Lamanšskom prielive do sietí
Podľa bývalého vysokopostaveného člena Kráľovského námorníctva, ktorého úlohou je zabrániť cestám migrantov cez Lamanšský prieplav, ministerstvo vnútra povoľuje použitie sietí na zabránenie týmto cestám na malých člnoch do Veľkej Británie,... Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Diana Zaťková